Meestal merkt u dat op een bepaald moment de accu niet meer oplaadt. Dit is een teken dat de adapter geen stroom meer levert aan de laptop en dat deze dus defect is. In veel gevallen begint het defect met het af en toe uitvallen van een laptop adapter. U merkt dan dat hij het soms even niet doet maar daarna wel weer.
Spanning meten met een multimeter
Met een multimeter kun je testen of de adapter wel de benodigde spanning levert. Als de multimeter contact maakt met de (plug van de) adapter, moet je op de multimeter een voltage kunnen aflezen.
Sterker nog, in werkelijkheid kun je vrijwel iedere adapter en/of kabel gebruiken. Niet voor niets leveren steeds meer smartphonefabrikanten (waaronder Apple en Samsung) hun toestellen zonder oplader in de doos. Dit kan omdat het daadwerkelijke opladen in de telefoon zelf gebeurt, en niet in de adapter.
Schakel de laptop uit en verwijder de batterij en houd vervolgens de aan / uit-knop een minuut ingedrukt om eventuele restlading te verwijderen. Vervang de batterij, schakel de laptop weer in en de batterijdrivers moeten zichzelf opnieuw installeren. Controleer of de batterijen nu goed worden opgeladen.
Is het mogelijk om een laptop op te laden zonder oplader? Ja, en de gemakkelijkste manier om dit te doen is met een universele adapter. Denk eraan om altijd de spanning te controleren, ongeacht de oplaadoplossing. Als dat u niet uitkomt, laadt u uw laptop op via een auto-accu of gebruikt u een externe acculader.
De oorzaken
Een softwarefout of storing in het toestel. De oplader zelf is kapot. De accu/batterij is kapot of op. Het oplaadpunt/contactpunt is vies of kapot.
De accuduur van jouw batterij hangt van allerlei factoren af. De moderne lithiumbatterijen hoef je niet helemaal leeg te laten lopen en volledig op te laden. Tussen de 30 en 70 procent is de ideale oplaadcapaciteit. Door deze hoeveelheid aan te houden, kan jouw batterij en daardoor je laptop langer meegaan.
Wanneer je je laptop volledig afsluit, verbruikt hij niets, in slaapstand blijft je batterij traag leeglopen. Je gaat dit niet meteen merken aan je energiefactuur, maar je zal je laptop wel vaker moeten opladen.
Gemiddelde levensduur van een laptop
Gemiddeld gaat een laptop zo'n 4 a 5 jaar mee. Hoelang de laptop daadwerkelijk meegaat is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe krachtiger een laptop was toen je hem kocht, hoe langer je hem over het algemeen kan gebruiken.
Net zoals helemaal opladen, is helemaal leeg laten lopen ook niet goed. In elke Lithium-ion batterij zit een veiligheidscircuit, die beschermt tegen oververhitting. In geval van nood kan de batterij zichzelf uitschakelen. Als de batterij helemaal leeg is, kan dit veiligheidscircuit beschadigen.
Tot 100% opladen is slecht voor je batterij
Je smartphone zal niet ontploffen: daar zijn tegenwoordig beveiligingen tegen ingebouwd. Maar zodra je batterij weer voor 1% leegloopt, zal de oplader die 1% onmiddellijk weer bijladen. Juist dat laatste procent opladen veroorzaakt de meeste slijtage.
Er is geen verschil tussen een AC adapter, netstroomadapter, een voeding en oplader. Al deze functies worden behandeld door externe voeding apparaat van het apparaat. Als uw adapter kapot gaat of als u deze verliest, dan is dat natuurlijk vervelend. Gelukkig kunt u deze adapter eenvoudig vervangen.
Android. Opladers voor Android toestellen maken meestal gebruik van USB-C of Micro USB aansluitingen. Het grote verschil tussen USB-C en Micro USB is de vorm van de stekker. USB-C is helemaal rond en kun je dus op alle manieren in je telefoon steken.
De capaciteit van een batterij wordt vaak uitgedrukt in mAh wat staat voor Milliampère-uur. Dit getal drukt uit hoe lang (in uren) de batterij een bepaalde stroom (mA) kan geven (h x mA). Als er dus meer stroom van de batterij wordt gevraagd zal de batterij eerder leeg zijn.
De kosten kunt u berekenen door het totale stroomverbruik (in kWh) te vermenigvuldigen met de stroomprijs. Stel, u heeft een computer met een voeding van 400 Watt en u gebruikt deze acht uur per dag (op werkdagen). De kosten van het stroomverbruik van uw computer bedragen dan: € 0,4921 x 832 kWh = € 409,43 per jaar.
kon ik ongeveer 7 uur werken zonder netspanning. Met een helderdere scherminstelling, wifi de hele tijd aan en verschillende krachtige programma's in gebruik, daalde dit tot de helft. Enkele jaren later was de autonomie minder dan 1 uur. Het is dus moeilijk in te schatten of die 1h30 te weinig zou zijn.
Kort samengevat, gaat de levensduur van je computer er niet onder lijden als je hem voortdurend ingeschakeld laat. Je elektriciteitsfactuur voelt dit daarentegen wel, dus je systeem uitschakelen of in slaap-/sluimerstand zetten, kan zeker geen kwaad.
Een laptop verbruikt aanzienlijk minder: tussen 50 en 100 wattuur (Wh) voor 1 uur gebruik, afhankelijk van het model. Bij een dagelijks gebruik van acht uur schommelt het verbruik dan tussen 150 en 300 kWh/jaar.
Reken je nog even verder, dan komt je op 0,6 kWh per dag verbruik en dat kost dus 14 cent. Als je veel computert, ben je goedkoper uit met een laptop. De stroomkosten per jaar komen neer op 12 euro voor 55 kWh, oftewel 3 cent per dag voor 0,15 kWh.
In het algemeen is het advies om de computer helemaal uit te schakelen als u er langere tijd geen gebruik van maakt. Gebruikt u hem gedurende de dag een aantal keer, zet hem dan tussendoor in de slaapstand of de sluimerstand. Gebruikt u de computer langer dan een dag niet, zet hem dan uit.
Neem een pauze en gebruik je smartphone niet tijdens het opladen. Surfen op het web, een video bekijken en spelletjes spelen terwijl je smartphone wordt opgeladen, zal leiden tot langzaam opladen door de oververhittingsbeveiliging.