Een vergrote milt geeft meestal geen klachten. De diagnose van een vergrote milt wordt meestal gesteld met behulp van een echo. Er wordt ook altijd bloed afgenomen om de oorzaak van een vergrote milt te onderzoeken. De behandeling van een vergrote milt is afhankelijk van de oorzaak.
Een gezwollen milt geeft meestal geen klachten. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn aan de linkerkant van je buik die uitstraalt naar je schouder en buikklachten bij het eten van grote maaltijden.
Een vergrote milt is geen aandoening op zich, maar kan duiden op een onderliggende aandoening. Normaal gesproken is je milt ongeveer tien centimeter groot. Als je milt groter is dan twaalf centimeter, spreken we van een vergrote milt. Dit wordt door dokters splenomegalie genoemd en geeft meestal weinig klachten.
Je kunt zelf je milt ontgiften of ontlasten met een aantal eenvoudige voedingsadviezen. Zo help je de spijsvertering door het eten van warm, gekookt voedsel of voedsel met verwarmende ingrediënten zoals gember, kaneel of paprika, net als door het drinken van warme dranken zoals thee of water op kamertemperatuur.
Veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, je slap voelen, kortademigheid, duizeligheid, hartkloppingen, zweten, hoofdpijn. Sikkelcelcrisis: een crisis waarbij kleine bloedvaten verstopt raken, kan leiden tot een zuurstoftekort in het weefsel, dit heet infarcering.
Wees voorzichtig met alcohol, vet en scherpe kruiden. Dit geldt ook voor melkproducten, suiker, zoetstoffen en koude frisdranken. Eet rauwkost en vlees met mate. Het zijn allemaal voedingsmiddelen die de milt energie kunnen beschadigen.
Meestal reageert de milt door verhoogde werking of door zwelling. Dit treedt op bij verschillende infectieziekten (leverontsteking), parasitaire ziekten (malaria), aandoeningen van de lymfeklieren en aandoeningen van het bloed.
Voor zover bekend is er geen directe relatie tussen alcohol en de milt. Wel kan door overmatig drinken de milt vergroten (splenomegalie, hypersplenie). De miltvergroting door alcohol is onderdeel van het proces van het ontstaan van levercirrose. Hierdoor is de afvloei van bloed vanuit benen en onderlichaam verstoord.
Als de ziekte wel in de milt zelf zit, kan het nodig zijn om het orgaan te verwijderen. Dit is een operatie die vaak wordt uitgevoerd en relatief veilig is. Wel kunnen er risico's aan verbonden zijn die aan alle operaties zijn verbonden, zoals infecties, nabloedingen en trombose. Zonder milt kun je prima leven.
Veelal wordt de oorzaak van pijn in de linkerzij gediagnosticeerd als artrose, zenuwpijn, scheve rug, aspecifieke rugpijn, spieren zijn te slap, scheve bekkenstand, noem maar op. Vervolgens moet blijkbaar de wervelkolom of het bekken rechtgezet worden of moet je aan de core training (buikspieren en balans e.d.).
Grofweg kun je dus zeggen dat gele/oranje voeding de Milt versterkt. Denk hierbij aan pompoen, wortelen, maar ook aan granen. Belangrijk hierbij is wel dat je dit voedsel eerst kookt, zodat de vertering makkelijker verloopt. Veteren van rauw voedsel is moeilijker en daarmee verzwak je de Milt.
Milt-infarct is een zeldzame diagnose. De typisch klinische verschijnselen zijn pijn in de linkerflank vaak uitstralend naar de linkerschouder. De symptomen kunnen atypisch zijn en lijken op acuut coronair lijden, longembolie, peptisch ulcus, acute bloeding of miltrup- tuur. Soms verloopt het beeld zonder symptomen.
Als u geen milt heeft (asplenie) of als uw milt niet goed werkt (hyposplenie) loopt u een grotere kans op levensbedreigende infecties. De kans dat u een infectie krijgt is het hoogst tijdens de eerste twee jaar na het verwijderen van uw milt. Daarna blijft er ook een verhoogde kans op ernstige infecties bestaan.
De milt heeft een belangrijke functie bij de bloedaanmaak en –afbraak in uw lichaam. Tevens werkt het kwetsbare orgaan als een soort filter in het afweersysteem. De milt ligt in de bovenbuik, aan de linkerkant. Wanneer u een miltaandoening heeft, kan het zijn dat de milt tijdens een operatie verwijderd wordt.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Pijn in de linkerschouder (gerefereerde pijn); Lage bloeddruk ofwel hypothensie; Tagycardie (versnelde hartslag, door lage lage bloeddruk raakt het hartritme verstoort; Door lage bloeddruk treden ook shock verschijnselen op zoals duizeligheid, flauwvallen, zweten, kortademigheid, een bleke huid en dorst.
Als je veel en vaak alcohol drinkt, kan je lever ernstig beschadigd raken. Het duurt dan maanden voordat je lever helemaal schoon is en weer normaal zijn werk kan doen.
Andere oorzaken van flankpijn
Ook een aangeboren vernauwing in de overgang van het nierbekken naar de urineleider kan pijn geven in de flank. Dit kan voorkomen wanneer u veel achter elkaar heeft gedronken of na gebruik van alcoholhoudende dranken. Flankpijn wijst zelden op een kwaadaardige tumor.
Er zijn verschillende redenen waarom de arts uw milt verwijdert. Bijvoorbeeld bij ziekten van het bloed, lymfesysteem, cysten of tumoren. Soms is het nodig om de milt meteen te verwijderen. Bijvoorbeeld bij een ongeluk of als er complicaties zijn bij een operatie.
Je milt is een orgaan die zich linksboven in je buikholte bevindt. De bovenkant is bol, de onderkant vormt zich naar de organen waar je milt tegenaan ligt. De aan- en toevoer van het bloed, verlopen door de miltslagader en miltader. De milt van een volwassene weegt ongeveer 200 gram.
Bij 15 tot 30 % van de mensen zijn er 1 of meerdere kleine stukjes milt naast de gewone milt. Dit noem je een bijmilt. Deze komen vooral voor bij mensen met bloedziekten. Wordt de milt verwijderd dan is het belangrijk om al het milt weefsel te verwijderen, dus ok de bijmiltjes.
Een vergrote milt is geen aandoening op zich, maar kan duiden op een onderliggende aandoening. Normaal gesproken is je milt ongeveer tien centimeter groot. Als je milt groter is dan twaalf centimeter, spreken we van een vergrote milt. Dit wordt door dokters splenomegalie genoemd en geeft meestal weinig klachten.
De milt is een orgaan dat voorkomt in alle gewervelde dieren, waaronder mensen. De milt is onderdeel van het lymfesysteem, maar anders dan lymfeklieren opgenomen in de bloedcirculatie. De milt kan worden gezien als de lymfeklier van het bloed.
Vaccinaties. Vaccinaties bij volwassenen: de volgende vaccinaties worden aanbevolen: Tenminste 2 weken voor splenectomie toedienen indien mogelijk, anders 2 weken na splenectomie: PCV-13: 13-valent pneumokokken-conjugaatvaccin, bij voorkeur 2 maanden vóór PPV-23; bij niet eerder gevaccineerde patiënten; eenmalig.
Bij een ernstige vernauwing krijgen de nieren onvoldoende zuurstof via het bloed. Ook kunnen er in de buurt van de vernauwde plekken bloedstolsels ontstaan. Een bloedstolsel kan bijvoorbeeld terechtkomen in een bloedvat naar de nieren, waardoor het bloedvat plotseling afgesloten wordt (een nierinfarct).