Alaska koolvis 65%, paneermeel 16% (tarwemeel, water, specerijen, zout, gist), koolzaadolie, tarwemeel, water, aardappelzetmeel, zout.
Een visstick is een staafvormige snack die bestaat uit vis omhuld door een krokant laagje van paneermeel of een surrogaat. De soort vis die voor vissticks wordt gebruikt, is meestal filet van kabeljauw, koolvis of alaskakoolvis.
Van de 'echte' vissticks zijn de Euro Shopper en de Jumbo het minst lekker volgens de kinderen. Iglo en VisMarine zijn het lekkerst: knapperig, een mooie kleur en een lekkere smaak. De deskundigen gaan vrij gelijk op met de kinderen. Zelf vinden ze de zelfgemaakte vissticks het lekkerste.
Een portie bevat 324 mg omega 3 (DHA + EPA).
Deze vegetarische vissticks zijn gemaakt van rijstvlokken 40% (rijst, water), paneermeel (TARWEbloem, water, specerijen, gist, zout), water, koolzaadolie, gluten (TARWE), TARWEbloem, aardappelzetmeel, natuurlijk aroma, TARWEvezel, zout. Voor de veganisten: De Vegetarische Vissticks zijn plantaardig, een go dus!
Oven: Verwarm de oven voor op 220°C (hetelucht 200°C, gas stand 5). Leg de diepvries Vissticks op een bakplaat met bakpapier en plaats in het midden van de oven. Laat gedurende 15 minuten bakken. Draai ze om na 10 minuten.
Zelfgemaakte vissticks kunnen een stuk gezonder zijn dan de variant die je in de supermarkt koopt. Om te beginnen kun je zalm gebruiken in plaats van kabeljauw of koolvis, daar zitten namelijk veel meer gezonde vetten in.
Waarom paling gezond is
Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie. Tonijn – laag in calorieën en boordevol vitamines van eiwitten. Een portie van zo'n 100 gram bevat 22 gram eiwit. Echter, wees wel bewust van het feit dat deze vis wordt bedreigd door overbevissing.
Meestal 3 a 4. spinazie nooit combineren met vissticks hoor, dat is kankerverwekkend..
Ontdooien is niet nodig. Iglo Vissticks bevatten rauwe vis. Zorg ervoor dat het product goed doorbakken is.
Vissticks zijn gemakkelijk om in de airfryer te bereiden. Het enige wat je hoeft te doen, is de airfryer voorverwarmen op 180°C. Vervolgens plaats je de vissticks in het mandje van de airfryer, zorg ervoor dat de vissticks vrij in het mandje liggen. De vissticks zijn klaar na 12 minuten.
Wil je echt vis leren eten, zorg dan dat je begint met de beste vis. Vers dus. Maar ben je nog niet toe aan hele moten verse vis, begin dan simpel met hapklare brokjes die niet in een oogopslag als vis te herkennen zijn, zoals vissticks en kibbeling.
Er zitten 58 kilocalorieën in 1 stuk (30 gram) vissticks. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'vissticks'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Visfriet bestaat uit lange en dunne stukken gepaneerde vis. Ze zien er over het algemeen hetzelfde uit als vissticks, maar zijn iets dunner. Visfriet is een uitstekende alternatief voor friet en is geliefd door zowel kinderen als ouders.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
In vis zitten speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vette vis, zoals makreel, zalm, sardines en haring. Het goede nieuws: deze visvetzuren blijven goed behouden bij het inblikken van vis.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
Gemiddeld staat er 1 keer per 2 weken vis op het menu. De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Zowel verse als ingeblikte vis heeft gezondheidsvoordelen. De voedingswaarde is vrijwel gelijk. Dat komt doordat vis in blik zo snel verwerkt wordt. Al binnen 24 uur wordt de vangst ingeblikt, zodat de voedingswaarde intact blijft.
Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst. Ontdooi deze producten altijd in de koelkast bij maximaal 4°C en leg ze nooit opnieuw in de vriezer als ze langer dan twee uur buiten de koelkast hebben gelegen.