minder zweten (droge oksels)minder plassen. ingevallen ogen. niet meer huilen met tranen.
symptomen van uitdroging heeft. niet wil drinken. een hele dag herhaaldelijk waterdunne diarree heeft. koorts heeft.
Baby's en jonge kinderen zijn net als ouderen een grote risicogroep voor uitdroging. Baby's die jonger zijn dan 3 maanden lopen het grootste risico op uitdroging. Kinderen onder de 2 jaar kunnen binnen 24 uur uitdrogen en oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Als je kind weinig melk drinkt, probeer de melk dan te verdunnen met water of geef hem wat lauw water. Voor een ziek kind is het soms lastig om goed te drinken. Geef hem kleine slokjes water. Je kunt bijvoorbeeld elke vijf minuten één of twee eetlepels water geven.
Wanneer genoeg gedronken? Baby's hebben genoeg gedronken als ze uit zichzelf de tepel loslaten, in een voldane slaap vallen of hun zuigritme oppervlakkiger wordt. Lijkt je baby na een voeding niet tevreden, maakt hij nog hapbewegingen of sabbelt hij op zijn vuistjes, bied je borst dan nogmaals aan.
Wat te doen bij uitdroging? Bij een milde uitdroging helpt het om veel water te drinken. Daarnaast helpt het om iets zoets (bijvoorbeeld limonade) of iets zouts (bijvoorbeeld bouillon) te drinken om je suikers en zouten aan te vullen. Je kunt ook ORS gebruiken om je suikers en zouten aan te vullen.
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.
ORS is een oplossing van zouten en suikers. Als u geen kant-en-klare ORS hebt kunt u het zelf maken door 18 gram suiker (= 8 klontjes) en 3 gram keukenzout (= 1 theelepel) op te lossen in 1 liter drink-water.
Oorzaken van uitdroging
Je verliest te veel vocht. Bijvoorbeeld door braken, diarree, veel plassen, gebruik van plastabletten, veel zweten. Het vocht gaat op de verkeerde plaats zitten. Bijvoorbeeld onder de huid (oedeem), in de long of in de buik in plaats van in je bloedvaten.
Kinderen van 4 tot 8 jaar wordt aangeraden dagelijks 1 tot anderhalve liter water te drinken waarvan 300 ml melk(producten). Kinderen van 9 tot 13 jaar wordt aangeraden 450 ml melk(producten) te drinken. Hoeveel drinken heeft je kind dagelijks nodig?
Indien de klachten niet te ernstig zijn kan een isotone sportdrank (vb aquarius, isostar) ook al een beetje helpen, aangezien deze sneller worden opgenomen. Neem ORS als er een verhoogde kans is op uitdroging.
Maar onder normale omstandigheden hou je het zonder drinken een paar dagen tot maximaal een week uit. De eerste uitdrogingverschijnselen beginnen al na een dag. Eerst krijg je last van een droge huid, vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid, gevolgd door verwarring, droge mond en versnelde hartslag en ademhaling.
Gezond drinken voor je kind
Een deel daarvan bestaat uit melkproducten, zoals melk, vla en yoghurt. Hiervan heeft je kind ongeveer twee bekertjes op een dag (300 ml) nodig. Geef je veel meer, dan heeft hij minder trek in zijn eten. Geef verder het liefst water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Je kunt je kind vanaf 1 jaar het beste halfvolle of magere melk geven. Die soorten bevatten minder verzadigd vet dan volle melk.En dat is beter voor hart en bloedvaten.
Dit zijn de kenmerken van milde uitdroging:
Een ziek gevoel. Niet of weinig plassen (donkere urine) Soms: buikpijn. Koorts.
Ernstige uitdroging kan ook gepaard gaan met verschijnselen zoals sufheid, verwardheid, lusteloosheid, diepliggende ogen, klamme of koude benen en armen, flauwvallen, onregelmatige of snelle ademhaling en/of hartslag.
Je moet ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag drinken. Hoeveel vocht je nodig hebt, hangt af van hoeveel vocht je verliest.
Effect 3 dagen geen alcohol
Door 3 dagen geen alcohol te drinken, kun je ervaren hoe het is om een goede nachtrust te hebben en uitgerust wakker te worden. Alcohol kan in eerste instantie helpen om in slaap te vallen, maar zorgt ook voor verstoringen in de slaapcyclus en een minder diepe slaap.
Uitdroging is een tekort aan water in het lichaam. Kleine kinderen en oudere mensen hebben meer kans om uit te drogen. Te weinig drinken, koorts, overgeven, diarree en warm weer kunnen zorgen voor uitdroging.
Die bestaan voor 75 procent uit water. Wanneer u te weinig water drinkt en de vochtbalans in uw hersenen niet op peil is, kunt u allerlei klachten ervaren. Denk aan hoofdpijn, weinig concentratie, slecht slapen en bij ernstige uitdroging leidt dit tot verwardheid.