Als de kop langs achter uit de kom gaat, is er sprake van een breuk van de onderkaak en moet de huisarts onmiddellijk doorverwijzen naar een kaakchirurg. Hetzelfde geldt bij herhaaldelijke kaakontwrichtingen: een kaakchirurg zal proberen toekomstige kaakontwrichtingen te voorkomen.
Luxatie: Hierbij schiet de kaak uit de kom. Het kaakkopje komt voor de gewrichtskom te staan.De mond blijft ver open staan en kan niet meer gesloten worden. De luxatie ontstaat meestal na gapen of lachen.
Door middel van lichamelijk onderzoek en röntgenbeelden in de vorm van röntgenfoto's of (3D)-scans kunnen we een goede inschatting maken van de stand van de verschillende botdelen en welke operatie er nodig is om een harmonieuze kaakrelatie te verkrijgen.
Heb je pijn op de plek van het kaakgewricht (direct vóór de gehoorgang), dan kun je beter koelen. Leg dan ijsblokjes op de pijnlijke plek, open dan de mond tot halverwege en daarna weer dicht. Doe dit 1 minuut lang. Haal dan de ijsblokjes van de pijnlijke plek en doe je mond weer open en dicht gedurende 1 minuut.
De kaak ziet er mogelijk vervormd uit en er kan bloed uit de mond komen. Kenmerkend voor een fractuur van de onderkaak is een ophoping van bloed in de mond, ter hoogte van de wang, de tong of beide. De patiënt ervaart volledige gevoelloosheid of een tintelend gevoel in de onderlip aan de aangedane kant.
Uw huisarts kan u doorsturen naar een arts of tandarts die specialist is in problemen van de kaak. De arts of tandarts doet soms extra onderzoek.
Een kaak uit de kom kan ontstaan, wanneer de mond te ver wordt geopend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het gapen. De kop van het kaakgewricht kan dan ”uit de kom” schieten. In medische termen praten we over een ontwrichte kaak.
Gun de kaakgewrichten zoveel mogelijk rust. Zorg er voor geen bewegingen te maken waarbij het kaakkopje uit de kom schiet. Ondersteun de kaak bij gapen. Bijt niet in hele appels, want daarbij beweegt u de kaak naar voren.
Wanneer de twee helften van het kaakgewricht niet goed glijden, kan de kaak zo nu en dan 'op slot' raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een trauma, spierspasme of een ziekte zoals tetanus.
Het kaakbot zal in die tijd slinken, de ruimtes die zijn ontstaan door het verwijderen van de wortels zullen dichtgroeien. Door het trekken van de tanden en/of kiezen zal uw kaakbot zo'n 6 tot 9 maanden flink slinken.
Is kaakpijn gevaarlijk? Kaakpijn is niet direct gevaarlijk, maar voornamelijk erg vervelend. Uw kaken worden namelijk de hele dag door gebruikt waardoor er in het dagelijks leven hinder wordt ervaren.
Als de pijn meer dan een paar dagen aanhoudt, is het waarschijnlijk een goed idee advies in te winnen van een arts. Hoewel de kaakpijn soms vanzelf weer over gaat, kan het zijn veroorzaakt door problemen met je gewrichten, zenuwen, gebit of iets anders.
De symptomen van een knappende kaak
De discus schiet van zijn plek tijdens het openen en/of sluiten van de mond wat een meer of minder hoorbare knap geeft. De knap kan in verschillende stadia van het openen of sluiten van je mond optreden.
Door overbelasting van het kauwstelsel kunnen de volgende klachten ontstaan: Pijn van het kaakgewricht.Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren.Knappend of krakend geluid in het kaakgewricht.
uitstraling van pijn naar het hoofd, de hals, de nek en de schouders. pijn of vermoeidheid van de kauwspieren. een stijf of dik gevoel rond het kaakgewricht.
Het kaakgewricht of de articulatio temporomandibularis verbindt de onderkaak met de schedelbasis. Het is een uniek dubbelgewricht en zorgt voor de beweging van de onderkaak ( de bovenkaak kan niet bewegen want deze zit vast verankerd aan de schedelbasis).
Ga rechtop zitten en breng je kaak in de rustpositie. Breng nu weer langzaam je kin naar onder en naar achter richting je adamsappel, zoals je dat bij de vorige oefeningen ook deed. Je tong laat je rustig in de mond liggen. Open de mond zo ver als dat kan door je kaak als het ware richting de grond te drukken.
Een kaak die ter ver naar voren staat of juist te ver terugligt kan tot allerlei problemen leiden: functioneel (bij eten, praten, slikken, slapen) maar ook psychisch door onbalans in het gezicht. Een kaakcorrectie herstelt de kaakstand door de boven- of onderkaak - of beide - te verplaatsen.
Het 'sturen' van de stand van de kaken middels een beugel is mogelijk zolang je nog groeit, dus ongeveer totdat je 14 jaar bent. Over het algemeen zijn meisjes eerder uitgegroeid dan jongens. Als je uitgegroeid bent is de stand van de kaken alleen nog te veranderen door middel van een kaakoperatie.
Stress kan extreme gevolgen hebben, zo hebben veel mensen last van gespannen kaken. Ze klemmen hun kaken te hard op elkaar en krijgen last van gespannen kaken.
U kunt een klein scheurtje hebben in het bot van uw kaak. Het is ook mogelijk dat u meerdere breuken heeft of zelfs een verbrijzeling.
Wat is de herstelperiode na de kaakbreuk? De normale hersteltijd is 6-8 weken van de kaak breuk.
Na een kaakoperatie (osteotomie) of na behandeling van een kaakfractuur mag de kaak de eerste vijf tot zes weken niet worden belast. Dat betekent dat het kauwen moeilijk is. In die periode moet uw voeding dan ook aangepast worden naar gebonden/gemalen voeding.
Er zijn tal van aandoeningen welke te maken hebben met een kaakprobleem, denk hierbij aan. Bij een groot aantal van deze klachten kan een fysiotherapeut je begeleiden (veelal in samenwerking met tandarts, KNO-arts en tandprotheticus).