Via via: als jullie gezamenlijke vrienden en kennissen een nieuwe naam hebben horen vallen bij je ex, dan heeft hij of zij waarschijnlijk een nieuwe partner. Als je ex zelf vaak iemands naam noemt, weet je al helemaal hoe laat het is.
Heeft jouw ex meteen een ander? Praat erover! Het is heel voor de hand liggend natuurlijk, maar als je net uit elkaar bent en jouw ex heeft direct een ander, dan kan dat voor jou moeilijk te verkroppen zijn. Praat er vooral over.
Je ex kan per ongeluk naar je staren of veel oogcontact maken, wat een teken kan zijn dat hij of zij nog niet over je heen is. Het is nog veelzeggender als je ex meteen wegkijkt nadat je de ander betrapt hebt, maar daarna weer opnieuw gaat staren.
De makkelijkste en meest directe manier om erachter te komen of je ex je mist, is door het hem/haar te vragen. Helaas is dit voor de meeste mensen ook de engste manier; toch weet je door simpelweg even met hem/haar te praten het snelst hoe de vork in de steel zit.
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Sommige exen zien elkaar nog als ze uit elkaar zijn. Je weet dat hij echt spijt heeft als hij deze momenten gebruikt om te doen alsof er niks aan de hand is. Bij binnenkomst geeft hij je weer gewoon een knuffel en hij praat niet over wat er tussen jullie is gebeurd.
Doorgaans is dat 30 dagen. Je ex kan alleen op die manier zichzelf afvragen wat jij allemaal uitspookt. De ene keer zorg je dat je wat informatie geeft over jezelf, en de andere keer ben je weer heel ongrijpbaar. Als een man onzeker is over jou en hoe het met je gaat is dat juist prima.
Gevoelens verdwijnen niet zomaar
Allereerst weet dat je ex je nooit zal vergeten, zelfs al zijn jullie met ruzie uit elkaar gegaan. Natuurlijk is het wel zo dat als je een hele korte relatie had, van laten we stellen een paar dagen tijdens een vakantie, dat je ex je dan makkelijker zal kunnen vergeten.
De kans is groot dat jouw ex een 'rebound relatie' heeft. Wat houdt dat precies in? Een rebound relatie is eigenlijk een relatie als opvulling van het gat dat ontstaan is nadat jullie relatie verbroken was. Jouw ex kan er dan waarschijnlijk niet zo goed tegen om alleen te zijn of om weinig aandacht te krijgen.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
Hoe lang laat ik hem met rust? Als de relatiebreuk nog vers is, is het goed om minimaal een maand geen contact op te nemen. Dit blijkt uit praktijkervaring en een bevraging. Je kunt zelf het beste bepalen hoe lang je je ex de tijd moet geven.
Een scala aan factoren kan hieraan ten grondslag liggen: hoe lang jullie een relatie hebben gehad, wat de reden van de scheiding is geweest, hoe jullie uit elkaar zijn gegaan, hoe goed je je scheiding hebt verwerkt, hoe snel de nieuwe relatie een feit is, et cetera. Daar is geen handleiding of maatstaf voor.
Een 'rebound' relatie is een relatie die je aangaat om een andere, belangrijke relatie in je leven te vergeten. Een rebound-relatie is dus een 'relatie' die iemand begint om een recente beëindiging van een relatie te verwerken. Je 'gebruikt' iemand anders dus om je eigen recentelijke relatie te verwerken.
Hoewel u er misschien niet op zit te wachten, is het altijd verstandig om zelf aan uw ex-partner te vertellen dat u een nieuwe relatie heeft. Zeker wanneer u samen kinderen heeft, kan openheid hierover een hoop miscommunicatie en conflicten voorkomen. U doet er dus goed aan om transparant te zijn.
Hoelang duurt het? “Vaak houdt het op na twee jaar, dat is de logische herstelperiode na een relatie. De duur van zo'n reboundrelatie loopt dus gelijk met de periode van rouw na een lange relatie. Wanneer je jezelf opnieuw gevonden hebt, weer in evenwicht bent, dan houdt het op”.
Komt er na een tijdje stilte een berichtje van zijn kant? Dan hoef je jezelf geen zorgen te maken of hij wel genoeg aan je denkt. Niet alleen de frequentie maar ook het tijdstip van zijn berichtjes zegt veel. Vooral wanneer hij je 's morgens vroeg en 's avonds laat spontaan een berichtje stuurt denkt hij veel aan je.
Als je echt wraak wilt nemen op je ex, je ex echt wilt kwetsen dan is er geen betere manier door je gewoon op jezelf te focussen, het geluk te vinden in jezelf en het niet buiten jezelf te zoeken. Als jij weer controle krijgt op je leven, dan ontneem je daarmee ook de macht die je ex op je heeft.
Iemand missen gebeurt niet tijdens een gesprek, maar juist bij afwezigheid van contact. Voer dus een kort, prettig gesprek en kap het daarna weer af door te zeggen dat je iets gaat doen (zeg bijvoorbeeld dat je lekker gaat koken). Op deze manier geef je het brein van je ex de tijd om jou te gaan missen.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.
Je kunt natuurlijk zoveel willen, maar je krijgt niet altijd wat je wil. Uit onderzoek is echter wel gebleken dat mensen die op z'n minst 30 dagen wachten totdat zij weer contact opnemen met hun ex, veel meer succes hebben dan mensen die dat meteen doen. De 30 dagen regel is dus zeker het proberen waard!
Een reden waarom je ex-partner graag vrienden met jou wilt blijven is simpelweg dat hij of zij dan het gevoel heeft dat de relatie op een vredige en vriendelijke manier is beëindigd.
Het is wél een goed idee als...
Je weet dat je elkaar nog heel je leven lang gaat zien, en ook voor je kroost is het een goed idee om amicaal met elkaar om te gaan. Maar ook in andere gevallen kan er best een mooie vriendschap ontstaan. Als jullie nog jong waren toen jullie eerst begonnen daten, bijvoorbeeld.
Tijdelijk uit elkaar gaan, kan een tijd zijn van herstel. Je kunt weer op krachten komen en je kunt sociale contacten op bouwen of aanhalen. Daar tegenover staat dat het niet samen leven ook negatief kan werken, zeker wanneer er niet af en toe wordt gewerkt aan de relatie en/of jezelf.