Er zijn veel psychologische testen die mogelijke problemen met aandacht en concentratie onderzoeken, zoals de bourdon-vos test, de TEA-Ch en de D2 test. Aandacht en concentratie vormen de basis van vele cognitieve en neuropsychologische functies.
Als je concentratieproblemen hebt, dan betekent dit dat je moeite hebt om je gedachten of je aandacht bij één onderwerp te houden. Je raakt snel afgeleid en kunt je moeilijk je aandacht voor langere tijd op één ding richten. Je springt in je hoofd als het ware steeds naar een ander onderwerp.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.
Concentratie kun je met eenvoudige taken trainen. Concentratie-oefeningen zijn vaak mentaal werk zoals hoofdrekenen, woorden spellen en dingen uit je hoofd leren. Je kunt je concentratie ook verbeteren met behulp van fysieke training: bijvoorbeeld balanstraining, coördinatieoefeningen, meditatie en stretching.
Neem pauze
Regelmatig pauzeren boost je productiviteit en verbetert je concentratie. Je kunt beter niet pauzeren achter je laptop; stap echt even bij het scherm vandaan. Beweging is een goede pauze-activiteit.
Vormen van aandacht- en concentratiestoornissen
De meest gekende vorm is ADHD (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) en ADD (Attention Deficit Disorder). De oorzaak is een ontregeling in de werking van bepaalde neurale netwerken, de DSM-5 rekent AD(H)D terecht tot de neurobiologische ontwikkelingsstoornissen.
Behandeling van concentratieproblemen. Ernstige concentratieproblemen kun je oplossen met medicijnen en psychotherapie. ADHD kan onder meer worden bestreden met medicijnen, zoals met psychostimulantia (Ritalin, Medikinet, Equasym en Concerta), atomoxetine en tricyclische antidepressiva.
Helpen vitamines en mineralen bij het leren? B-vitamines (B1, B3, B6, B8, foliumzuur en B12) en vitamine C zijn goed voor de leerprestatie, de concentratie en spelen een rol bij het geheugen. En ook de mineralen magnesium, ijzer, jodium en zink dragen hun steentje bij.
Neem regelmatig pauze. Elk uur 10 minuten pauze nemen is goed. Loop dan even weg van de plek waar je bezig bent. Zet voor jezelf een wekker en houd je aan je pauzetijden.
Niet alleen in citrusvruchten zit vitamine C, maar ook in fruit zoals bosbessen en blauwe bessen. Dit fruit bevat antioxidanten welke jouw concentratie en geheugen wel 5 uur lang een boost geven. Elk soort fruit bevat weer andere voedingsstoffen. Varieer daarom zo veel mogelijk.
Sporten heeft veel positieve effecten op het lichaam en het brein. Zo bevordert het de doorbloeding naar de hersenen waardoor het zuurstofaanbod hoger wordt. Ook wordt de aanmaak van hormonen waar je je gelukkig en energiek van voelt (serotonine, dopamine en noradrenaline) gestimuleerd.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Je brein blijkt namelijk veel beter de leerstof op te kunnen nemen, als je binnen je werktijd regelmatig een pauze houdt. Wat is regelmatig pauze houden? De één kan wat langer geconcentreerd werken dat de ander, maar het is belangrijk dat je niet langer dan 45 minuten achter elkaar werkt.
Problemen met leren kunnen allerlei oorzaken hebben. Van een te hoog schoolniveau, tot een verkeerde leerstrategie, tot dyslexie tot depressie. Alles heeft invloed op de schoolresultaten van het kind. Wanneer concentratieproblemen de meeste last veroorzaken is het aan te raden om hier verder te lezen.
Wat is een brain fog? Brain fog kan je zien als een 'mistige' situatie in je hoofd. Je hebt moeite met het verwerken en onthouden van nieuwe informatie, ervaart concentratieproblemen, kan niet meer helder denken en/of op woorden komen. Je voelt je moe en er komt weinig uit je handen.