De veiligste manier om kweekgras uit te roeien is door je grasveld te onderhouden door het regelmatig te maaien en te besproeien. Graaf in het geval van kleinere plekken met kweekgras de wortels op of dood het gras door het bloot te stellen aan veel zonlicht.
Antwoord: Kweekgras heeft hardnekkige wortels die je met een riek moet verwijderen - haal de grond omhoog en verwijder elk stukje wortel. Plant het daarna niet te vroeg in want eerst moet het kweekgras dat opkomt weer verwijderd worden want ieder sprietje geeft weer nieuwe wortelvorming.
Het is een overblijvende soort met lange ondergrondse wortelstokken. Kweek is bekend om zijn lange taaie witte wortelstokken, waardoor de plant bijna niet is weg te krijgen. Er blijft altijd wel wat van die wortelstok achter waaruit dan weer een nieuwe plant kan ontstaan.
Voor het verwijderen van het straatgras heeft u een aantal opties. U kunt allereerst handmatig aan de polletjes trekken. Deze komen, zoals gezegd, in periode van droogte eenvoudig los. Daarnaast kunt u met een verticuteerhark het polletje verwijderen door plaatselijk het gazon dubbel te verticuteren.
Het behoort net zoals klaver, paardenbloem en kleefkruid tot de breedbladige onkruiden. Met behulp van een rugspuit kun je bij groeizaam weer varkensgras in het gazon chemisch bestrijden met het middel Primstar. Lees hierbij voor gebruik altijd het etiket met de wettelijke gebruiksvoorschriften.
Habitat: Varkensgras is een soort van pioniersvegetaties op vochtige, betreden plaatsen. Ze staat op zeer banale plaatsen, zoals voetpaden, randen van wegen, parkeerplaatsen, paden, enz. Varkensgras kan enige zoutinvloed verdragen, maar groeit toch vooral op zoutloze bodems.
Witbol bestrijden
In een gazon gaat dit helaas niet. Round-up zou namelijk ook de gewenste grassen er omheen doden, waardoor er te veel nevenschade ontstaat. Kleine polletjes witbol kun je het beste handmatig met een mes uit het gazon steken. Reparatie aan het gazon daarna is meestal niet nodig.
Straatgras herken je voornamelijk aan zijn pol vormende groeiwijze. De grassprieten zijn opvallend bleek- tot lichtgroen van kleur. Het blad is volledig glad, heeft geen haartjes en is dof aan de achterzijde.
Kunstgras voor gazons heeft heel wat voordelen, en de hoeveelheid onderhoud die nodig is, ligt ver onder dat van een normale tuin. Zolang u voor uw grasmat zorgt, kan ze jaren meegaan, zelfs tot 20 jaar. Dit betekent dat het antwoord op de vraag hoe lang gaat kunstgras mee, kan variëren van 10 tot 20 jaar.
Je kan je gazon vernieuwen zonder het om te spitten door het te maaien en vervolgens diep te verticuteren. Daarna verspreid je een mengsel van potgrond en zaad over het oppervlak. Zorg er bij het renoveren en opnieuw zaaien van je gazon voor dat je een hoogwaardig, geschikt zaadmengsel gebruikt.
Grondbewerkingen. Volgens de teeltadviseur is teeltrotatie de enige echte goede remedie tegen kweek. 'Dit geeft ruimte om kweek met gewasbeschermingsmiddelen te bestrijden. Ook de grondbewerkingen die nodig zijn, kunnen al een aanslag zijn op de kweek', zegt hij.
Kweekgras heeft een spierversterkende en reinigende werking, vooral op de urinewegen. Bij gebruik ervan krijgen de nieren een prikkel om afvalstoffen en overtollig vocht af te voeren. Je kunt het gebruiken wanneer je een zwakke blaas hebt, last van ontstekingen en plasproblemen.
Kweek graswortels kruipen ondergronds ver van de omhooggesproten stengel. In het Nederlands kent kweekgras diverse volksnamen: kweek, kweekwortel, hondsgras, hondehaar, hondstand.
Als de akkerwinde uit de buurt van andere planten groeit of tegen de bamboestokken omhoog klimt, dan kun je ze het beste doden met glyfosaat onkruidverdelger. Bespuit de plant royaal, met name waar de wortels uit de grond komen en laat de onkruidverdelger in de wortels trekken.
Pelargonzuur is een organisch vetzuur van plantaardige oorsprong. De stof is van nature aanwezig in bijvoorbeeld geraniums en is geschikt voor het bestrijden van distels, paardenbloem, netels, kweekgras, breedbladige onkruiden, mos, algen, enz. Daarnaast is er ook caprinezuur.
Na het verticuteren zal het gazon er niet zo mooi bij liggen. We raden aan om het gazon door te zaaien met het daarvoor geschikte graszaad en te bemesten met gazon start. Hierdoor heeft de bodem direct een goede voeding en kunnen nieuwe grassprieten zich ontwikkelen.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Voordelen van gras mulchen
Het maaigoed vormt een natuurlijke bemesting, die je gazon van de noodzakelijke stikstof voorziet, beschermt tegen verdroging en de luchtdoorlatendheid van de bodem verbetert. Op een gemulcht gazon groeit het gras dichter en blijft het groener. Onkruid en mos krijgen minder kans.
Een goede leidraad is om in het voorjaar één keer per week te maaien, en in de zomer één keer per twee weken. Door het maaien van het gras wordt de algemene groei van het gras bevordert. Dit komt omdat grote grassprietjes het zonlicht blokkeren voor de kleine grassprietjes, waardoor deze niet optimaal kunnen groeien.
Een gazon wat heel de nacht nat blijft is prooi voor schimmels en ziektes. Geef je gazon dus water in de ochtend, dan heeft het nog voldoende tijd om in de grond te trekken. "Hoe lang je het gazon moet sproeien, hangt af van het grondtype in je tuin."
"Gestreepte witbol komt voor in bermen langs wegen, in grasland, in vochtige duinvalleien, in bos, op onbebouwde, ruderale terreinen en dijken. Het is een zeer vaak voorkomend gras, dat onder gevarieerde omstandigheden gevonden wordt.
Varkensgras is volgens de literatuur volledig veilig in gebruik.
De plant komt in het wild voor op bebouwde grond, langs wegbermen en tussen stenen. Het bloeiende kruid, vers of gedroogd, wordt gebruikt. Varkensgras kan een gunstige werking hebben bij de behandeling van suikerziekte, bij chronische luchtwegaandoeningen en bronchitis.
Zevenblad groeit op heel wat plekken. Je vindt de plant in beschaduwde wegbermen, heggen, tuinen, sloten akkerranden, … op vochtige voedselrijke grond.