Bij mannen begint alopecia androgenetica aan de voorkant van hun hoofd. Ook ontstaan er kale plekken aan de zijkanten van het hoofd. Daarna wordt het hoofd bovenop steeds kaler tot bijna al het haar bovenop het hoofd verdwenen is. Er blijft altijd een krans van haar over.
Als u ineens kale plekken krijgt, kan dit komen door de ziekte alopecia areata. De kale plekken zitten meestal op het hoofd. Ze zijn vaak rond of ovaal. Bij meer dan de helft van de mensen komt het haar binnen een jaar weer terug.
De rol van DHT in Alopecia Androgenetica
Erger nog, DHT kan het ook moeilijker maken om nieuwe haren te laten groeien nadat de oude uitvallen. *Resultaten kunnen variëren per persoon. De resultaten variëren van persoon tot persoon, maar je ziet het resultaat meestal al na 2-4 maanden gebruik.
Het begint meestal met kale plekken op het hoofd en kan zich uitbreiden over de rest van het lichaam, zoals de wenkbrauwen, oksels en baard. Soms gaat het om een klein kaal plekje in bijvoorbeeld de baard, het kan echter ook grote kale plekken op het hoofd veroorzaken.
Diagnose en oorzaken van Alopecia
Alopecia, in welke vorm dan ook, wordt gediagnosticeerd door een dermatoloog door middel van een lichamelijk onderzoek en door het onderzoeken van de medische geschiedenis van een patiënt.
Alopecia androgenetica zal niet spontaan herstellen. Bij mannen kan de gehele schedel op den duur kaal worden.
Soms kan het leiden tot volledig verlies van haar op de hoofdhuid (alopecia totalis) of, in extreme gevallen, het hele lichaam (alopecia universalis). De aandoening kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd en geslacht, hoewel de meeste gevallen zich voor de leeftijd van 30 jaar voordoen.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
De aandoening gaat bij veel mensen immers vanzelf over. Bij 70 tot 80 procent van de gevallen herstelt de haargroei zich spontaan binnen enkele maanden tot een jaar. Wetenschappers zijn overigens nog steeds op zoek naar wat alopecia areata veroorzaakt.
Bij mannen begint alopecia androgenetica aan de voorkant van hun hoofd. Ook ontstaan er kale plekken aan de zijkanten van het hoofd. Daarna wordt het hoofd bovenop steeds kaler tot bijna al het haar bovenop het hoofd verdwenen is. Er blijft altijd een krans van haar over.
Ketoconazol shampoo kan door uw dermatoloog worden voorgeschreven als behandeling tegen haaruitval die wordt veroorzaakt door Alopecia androgenetica. Het product kan door mannen en vrouwen worden gebruikt.
Er zijn veel middelen tegen haaruitval te koop, zoals lotions, crèmes en shampoos (bijvoorbeeld met cafeïne). De werking van deze middelen is niet bewezen. Er is ook geen bewijs dat een dieet of vitaminepillen helpen. Zorg wel voor een gezonde leefstijl met veel bewegen, gezonde voeding en genoeg ontspanning.
In hoeverre alopecia areata erfelijk is, is echter niet bekend. Wel blijkt de haarziekte bij zo'n 10% van de patiënten ook in de familie voor te komen. Een zekere aanleg is dus waarschijnlijk wel aanwezig. Bij een aantal mensen zal de haaruitval blijvend zijn.
Alopecia universalis, het meest gevorderde stadium van alopecia areata, treedt meestal op latere leeftijd op en komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. De aandoening leidt tot volledig haarverlies over het hele lichaam en wordt veroorzaakt door een mutatie in de chromosomen bij de geboorte.
Alopecia is een auto-immuunziekte dit houdt in dat het afweersysteem de haarzakjes voor vreemd aanziet en deze aanvalt. Hierdoor stopt de haargroei en vallen de haren uiteindelijk uit. Helaas is het niet precies bekend waarom het afweersysteem de haarzakjes aanvalt.
Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval groeit het haar na een bepaalde periode weer terug. De meeste vormen van haarverlies kunnen alleen niet zomaar worden genezen. Er zijn wel verschillende behandelingen die haaruitval in veel gevallen kunnen vertragen of mogelijk zelfs kunnen stoppen.
Proteïnen in vlees, kaas, eieren, linzen, bonen, eieren en vis zijn onmisbaar voor een gezonde haargroei. Ook vitamine B, omega-3 vetzuren, ijzer en water bevorderen de haargroei.
Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
Het kan zijn dat er tekorten in voedingstoffen zijn maar ook bepaalde hormonen beïnvloeden het proces van haarverlies. Het bloedonderzoek haaruitval analyseert, de ijzerstofwisseling, vitamine B12, de schildklierfunctie en een hormoon dat invloed heeft op mogelijke kaalheid (DHT).
Haarzakje laat haar los en begint van voren af aan
Van de haarzakjes bevindt 5 tot 10 procent zich in deze fase, waardoor het hoofd zo'n 100 haren per dag verliest. Na drie à vier maanden worden de stamcellen van het haarzakje weer actief en kan er een nieuwe haar groeien.
Vitamine A, B, C en E, natuurlijke voeding voor je haar
Haargroei bevorderen is alleen mogelijk wanneer je haar gezond en niet futloos is. Gebruik daarom shampoo en conditioner met vitamines A, B, C en E. Het is aan te raden om haarclips en speciale haarelastiekjes te gebruiken die het haar niet strak trekken.
Uw hoofdhuid heeft tijd nodig om zich te herstellen. Als de doorbloeding verbetert, krijgen de haarzakjes weer voldoende voedingsstoffen en zal het haargroeiproces zichzelf meestal weer herstellen. Hier gaan echter weken, soms zelfs maanden tot ruim een jaar overheen.
Het medicijn Xeljanz is door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) enkel erkend bij reumatische artritus. Alopecia Areata is een complete andere aandoening en studie zal uitwijzen of het middel geschikt én veilig is voor gebruik tegen Alopecia Areata. Xeljanz is al eerder goedgekeurd door de FDA.
Het wordt geschat dat ongeveer 50% van de vrouwen en 65% van de mannen van alle leeftijdsgroepen wereldwijd haarverlies ervaart. Bijna tweederde van de mannen ervaart haarverlies vóór de leeftijd van 35 jaar. 85% van de mannen ervaart dunner wordend haar en haarverlies vanaf de leeftijd van 40 jaar.
Veel mannen beginnen kaal te worden in hun twintigerjaren, maar het duurt gemiddeld zo'n 15-25 jaar om helemaal kaal te worden. De helft van de vijftigers is redelijk kaal. Toch kunnen sommige mannen in minder dan 5 jaar kaal worden. Het is bijna onmogelijk om een vinger te leggen op hoe lang het proces zal duren.