– Een plastic zakje, wrap of hoesje zou namelijk de houdbaarheid van komkommer, banaan of broccoli verlengen; – consumenten zouden het product in plastic verpakt hygiënischer vinden; – en daarmee zou dan voedselverspilling worden voorkomen.
Plastic om groente en fruit zorgt ervoor dat je de producten langer kunt bewaren. Als het in het plasticfolie gewikkeld is, blijft het langer vers en hoef je het dus minder snel weg te gooien, aldus het Voedingscentrum.
Versheid en kwaliteit
Maar plastic wikkels om groenten en fruit zijn bijna altijd gemaakt van recyclebaar plastic. Het zorgt ervoor dat de producten langer vers blijven in de schappen van de supermarkt en dat ze beter beschermd blijven tijdens het vervoer. Anders zou er veel meer moeten worden weggegooid.
Groente wordt niet zomaar verpakt, daar is per groente goed over nagedacht: door het verpakken wordt de zuurstof gereguleerd en droogt het voedsel niet uit. Hierdoor bederft het niet snel, sterker nog: verpakte groente blijft tot drie keer langer vers dan niet-verpakte groente.
Dan worden ze verpakt om te beschermen tijdens transport én om ze langer vers te houden. Zo kan het dus dat een komkommer de helft van het jaar niet en de andere helft wel in een plastic jasje zit. In deze winterperiode zijn ook de groene en gele paprika's, komkommers en aubergines ingepakt."
Groenten en fruit kunnen ook worden verpakt onder een gewijzigde atmosfeer. Met dit gasverpakken probeert men de inhoud van de verpakking langer vers te houden door de lucht binnenin aan te passen. Dit wordt vooral toegepast op gewassen en voorgesneden groenten zoals zakjes sla of geraspte worteltjes.
Plastic. Plastic verpakkingen hebben een slecht milieu-imago, maar ze zijn wel degelijk zinvol als ze bederf en beschadiging van voedsel voorkomen. De milieu-impact van eten weggooien is namelijk groter dan die van verpakkingen.
Product omschrijving
BIO komkommers zijn frisse, langwerpige vruchten. Het zijn echte dorstlessers die veel vocht bevatten en een knapperige donkergroene schil hebben. Biologische komkommers zijn daarom uitermate geschikt in frisse gerechten als salades. Vocht is erg belangrijk om je lichaam goed te laten functioneren.
Als je de term 'bio' of 'biologisch' leest op een verpakking, mag je ervan uitgaan dat het ook echt een bioproduct is. De term is immers wettelijk beschermd door de Europese biowetgeving. Die geldt voor de hele Europese Unie. Biologische producten worden over de hele voedingsketen (van boer tot winkel) gecontroleerd.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Plastic frisdrankflesje: 5 -10 jaar. Plastic zak: 10 - 20 jaar. Kauwgom: 20 - 25 jaar. Aluminium blikje: tot 1 miljoen jaar.
Plastic vergaat niet. Dat betekent dat al het geproduceerde plastic dat in de natuur terecht is gekomen daar op de een of andere wijze nog aanwezig is.
Blik is goed te recyclen inderdaad, maar ook blik kost ontzettend veel energie om te produceren en brengt zo veel CO2 in het milieu, een factor drie meer dan plastic. Met statiegeld op blik (2022) zamelen we straks schoon materiaal in, waardoor het minder energie gaat kosten, maar alsnog wint het niét van plastic.
- Great Pacific Garbage Patch: De grootste afvalhoop ter wereld. Ligt in de Grote Oceaan tussen de Amerikaanse westkust en Hawaï. Bestaat uit naar schatting 80 miljoen kilo afval, verspreid over een gebied dat drie keer zo groot is als Frankrijk.
De zee vervuilt steeds meer
Het zeewater is op veel plaatsen flink vervuild door bijvoorbeeld pesticiden uit de landbouw, afval uit rioleringen en verloren vistuig uit de visserij. Veel dieren hebben hier last van zoals koralen, zeeschildpadden en walvissen.
Plastic is wel altijd een kunststof. Er zijn drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.
Conclusie. Het kan geen enkele kwaad een bananenschil in de berm te gooien. Het brengt geen enkele schade toe aan de natuur. Doe dit dan wel op een plek waar ie niet in het zicht ligt (of in de weg), want het oog wil natuurlijk ook wat.
2-6 maanden: Voor een bananenschil, iets wat misschien heel natuurlijk lijkt, heeft de natuur anderhalve maand nodig. Dit komt doordat de schil het taaie cellulose bevat. Langer doet de natuur over kartonnen drinkpakken, namelijk zo'n twee a drie maanden.
Zo wordt het klokhuis van een appel het snelst afgebroken – tussen de twee tot acht weken – terwijl de afbraak van een bananen- of sinaasappelschil zo'n twee jaar kan duren. Gemiddeld is groente- en fruitafval in de natuur na een aantal maanden helemaal verdwenen.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een 100% gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
Biologische groenten worden wel bespoten
Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze 'natuurlijke' pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.