Herken afwijkingen. Wanneer iemand zich 'anders' dan zijn basishouding gedraagt, is dat een teken dat de ander aan het liegen is. Uitingen hiervan noemt onderzoeker Van Edwards 'hotspots'. Het zijn gedragingen en tics die wijzen op leugenachtig gedrag, maar waar de leugenaar zich niet van bewust is.
Iemand die liegt zal de neiging hebben om het lichaam niet richting degene tegen wie hij of zij praat te keren. Benen die de andere kant op wijzen en gedraaide schouders kunnen dus een signaal zijn.
Wanneer mensen liegen, geven ze vaak korte antwoorden op vragen en wijden ze minder uit over hun verhaal. Ze kunnen ook pauzeren en meer tijd nemen om te reageren. Wanneer ze vervolgens wel reageren op opmerkingen en vragen van anderen, dan zullen ze veel minder rijke details geven.
Iemand naar links kijkt
Maar het is bewezen dat dit niet waar is, zegt Hu. Sterker nog, zegt hij, “Wat mensen zeggen is belangrijker dan wat ze doen terwijl ze het zeggen.” Dus, als iemand zijn armen over elkaar slaat, aan zijn neus krabt of je niet in de ogen kijkt, betekent dat niet automatisch dat hij of zij liegt.
“Mensen die bang zijn om te liegen, beginnen ook vaak met hun vingers te friemelen of tikken. Net zoals een leugenaar vaak de hals aanraakt, krabt aan de nek en de boord van zijn overhemd of das losmaakt”, stelt Glass. “En als hij de hand voor de mond doet, betekent dat vaak dat hij niet alles vertelt.”
Liegen, dingen expres geheim houden
Maar over andere dingen liegen en niet eerlijk zijn, kan nog veel erger zijn dan één keer een wippie buiten de deur. Zeker als het vaak gebeurt, die dingen achterhouden voor de ander. Van financiële ellende en nare gedachtes tot aan angsten, depressies, dromen, wensen, ambities.
Omdat liegen je gemakkelijker afgaat dan de waarheid vertellen, is het moeilijk om hiermee te stoppen. Het liegen kan er echter voor zorgen dat je vrienden, familieleden en je werkgever je niet meer vertrouwen en je verlaten. Daarom is het van belang om hier iets aan te doen en weer een oprecht persoon te worden.
Vertel je partner dat je van hem of haar houdt, precies zoals hij of zij is. Zelfs als hij of zij niets spannends te vertellen heeft. Let op de handen van je gesprekspartner. Pathologische leugenaars hebben de neiging om hun eigen handen vast te houden wanneer ze liegen.
Als uw gesprekspartner naar boven kijkt terwijl hij nadenkt kunt u er dus van uitgaan dat hij op dat moment in beelden denkt. Iemand die omlaag kijkt als hij nadenkt heeft een gevoelservaring of is met zichzelf in overleg (innerlijke dialoog).
Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste. Dat hadden we niet aan zien komen. Ook zei het onderzoek dat mannen een 7 procent grotere kans hebben om vreemd te gaan en voordat vrouwen het doen wegen ze eerst de voor- en nadelen af. Een man doet dat niet.
1. Zakenmannen – Zo'n 29% van de bedriegers was een zakenman. “Vaak hebben ze onregelmatige uren en shiften. Dat maakt het gemakkelijker om stiekem afspraakjes te boeken”, zegt Isabella Mise, communicatiedirecteur van Ashley Madison.
AMSTERDAM – Vrouwen gaan met 40 procent vaker vreemd dan mannen, die in 30 procent van de gevallen de scheve schaats rijden. De grootste reden voor de vrouw om ontrouw te zijn is verveling, maar ook te diep in het glaasje kijken gaat nog wel eens ten koste van de monogamie.
Het gerechtelijk wetboek voorziet in artikel 1016bis nog steeds de procedure tot vaststelling overspel. Het bewijs van overspel kan worden geleverd door vaststelling bij gerechtsdeurwaarder. De gerechtsdeurwaarder kan slechts overgaan tot vaststelling overspel na aanstelling door de familierechtbank.
Het vreemdgaan ontkennen
Geef in het gesprek niet te snel op, blijf je vraag herhalen, zeg dat je iets niet gelooft, zeg dat je geen antwoord op je vraag hebt gekregen, en vraag het nog een keer. Het kan ook helpen om te benadrukken: 'Ik vind het erger als je tegen mij liegt dan als je me bedriegt.
Als iemand in de vorige relatie is vreemdgegaan is de kans maar liefst 45 procent dat hij/zij dat in de volgende relatie ook zal doen, tegenover 18 procent van mensen die trouw waren in hun vorige relatie. Alsnog best een hoog percentage: de kans is dus op z'n best één op vijf dat je partner zal vreemdgaan.
Het gedrag is nerveus
Vaak gaan ze sneller praten en kunnen gaan zweten. Echter vaak zie je bij narcisten dat deze dermate geslepen zijn in hun gedrag dat het liegen ze gemakkelijk afgaat. Vaak zonder enig blikken of blozen liegen ze recht in je gezicht.
Mensen met een pathologisch ziektebeeld zoals een narcistische persoonlijkheidsstoornis, kenmerken zich door een gebrek aan geweten en empathie. Deze mensen liegen pathologisch (pseudologica fantastica) en manipuleren altijd, overal en iedereen. Zij liegen zelfs over triviale dingen, ook tegen zichzelf.
Een pathologisch leugenaar liegt zeer regelmatig, over van alles. Hij - of zij - weet wel dat hij liegt, maar op den duur gaat hij in zijn eigen verhalen geloven. Vaak zijn het heel gedetailleerde, fantasierijke leugens, die ergens te mooi zijn om waar te zijn.
Pathologisch liegen kan dan een symptoom zijn van verschillende psychische aandoeningen, bijvoorbeeld een gedragsstoornis bij kinderen of jongeren, een onvermogen om de impuls te beheersen of een Cluster-B-persoonlijkheidsstoornis. In de bovenstaande gevallen is de leugenaar zich er goed van bewust dat hij liegt.
Onderzoek toont aan: een blik kun je niet voelen
'Dat blijkt ook uit diverse studies die daarnaar zijn gedaan', weet David Maij. Hij deed aan de Universiteit van Amsterdam onder andere promotie-onderzoek naar het gevoel dat er iemand achter je staat.