Je merkt vaak snel of jouw plant iets mankeert: het blad wordt bruin en valt af of krult op, de groei stopt en de plant gaat er een beetje zielig uitzien. Soms worden de bladeren plakkerig, zie je witte stipjes op je kamerplant, verschijnen er allemaal vlekken op het blad, of zitten er beestjes op planten in de tuin.
De eerste stap is het herkennen van een ziekte of plaag. In de meeste gevallen kun je dit gemakkelijk en snel herkennen door aan de onderkant van het blad te kijken. Onze tip: doe dit wekelijks. Zo ben je op tijd voor het geval je plant last heeft van ongedierte.
Meeldauw is een schimmelziekte die vaak voorkomt. Je herkent het aan de witte, poederachtige vlekken op het blad van je groentes. Een klein beetje meeldauw is helemaal niet erg, de planten kunnen daar best tegen.
Hoe herken je witte schimmel op kamerplanten? Witte schimmel op kamerplanten, oftewel: meeldauw, ziet eruit als een lichte bestuiving van boem of poedersuiker over de bladeren. Doe je er niks aan dan zal deze witte schimmel zich vermenigvuldigen en zich naar de rest van de plant verspreiden.
Bladluis herkennen
Met name de groene en zwarte bladluis zijn soorten die vaak in de tuin te vinden zijn. Bladluis is te herkennen als een kleverige schimmel die aan de onderkant van bladeren voorkomt. Dit zorgt ervoor dat planten en bloemen niet goed meer kunnen uitkomen en dat is natuurlijk erg zonde.
Bij een overschot of een te kort, laat de plant vaak bruin blad of puntjes zien. Staat je plant voor het raam, dan kan het ook nog eens zo zijn dat je plant is verbrand door een overschot aan direct zonlicht. Verplaats de kamerplant dan op een lichte plek, waar er geen direct zonlicht op komt.
Hoe herken je een geïnfecteerde plant? De bacterie Erwinia Amylovora veroorzaakt de ziekte en zorgt voor volgende symptomen: Bruinzwarte verkleuring, verdorring en verschrompeling (als door vuur verschroeid) van bloesems, bladeren en twijgen. Slijmdruppels op de plant.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten. Het beste is om jouw plant rustig aan te redden: geef regelmatig kleine beetjes water en bouw het langzaam op naar het juiste niveau. Zo geef je de wortels de beste kans om opnieuw te hydrateren.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
Verwelkingsziekte. Hoe herken je de aanwezigheid van de verwelkingsziekte? Alle bladeren op eenzelfde tak of gegroepeerd op een hoofdtak kleuren geel en gaan bij droog weer slaphangen. Na regen lijken de bladeren zich te herstellen.
Cladosporium fulvum is te herkennen aan gele vlekken aan de onderzijde van het blad. Later zullen deze vlekken bruin verkleuren als de schimmel sporen begint aan te maken. Wanneer de schimmel zich verder doorzet, dan verkleurt ook de bovenzijde van het blad geel.
Tripsen zitten vaak op de bovenkant van het blad. Hun larven zijn meestal wit van kleur en leven juist in groepjes aan de onderkant van het blad. Je plant heeft mogelijk tripsen als haar bladeren verdrogen en vlekken krijgen. De beestjes verspreiden zich door te vliegen van plant naar plant.
Alle aangetaste delen van uw planten moeten namelijk meteen worden weggesnoeid. Gooi dit plantenafval niet op de composthoop, want dan houdt u de epidemie in stand, maar verbrand het. Planten die grotendeels zijn aangetast door bacterievuur kunt u het best helemaal verwijderen.
Hoe herkent u Xylella
Xylella herkent u aan verschroeiing, verdorring of verwelking van de bladeren, en uiteindelijk sterfte van de plant. De ziekte ontwikkelt zich meestal traag en als eerste langs de bladranden. Door Xylella fastidiosa aangetast citrusblad.
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Het blad verbrandt bij te veel direct zonlicht. Delen van het blad worden geel en bruin of ze verdrogen. De oplossing voor dit probleem is zorgen voor meer schaduw. Zet de plant verder van het raam af, of creëer schaduw door het rolluik te laten zakken.
Hoe ziet bladluis eruit? Je hebt ze in allerlei kleuren, van bijna wit tot groen, tot paars en zwart. Het lijf van een bladluis is zacht, vijf tot zeven millimeter lang, en heeft de vorm van een mango.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.