Een brownie is goed wanneer de bovenkant er droog uit ziet en ietwat mat is. Haal hem dan uit de oven en laat in de vorm helemaal afkoelen. Echt helemaal, anders breekt hij in vele stukken. Wanneer je genoeg geduld hebt kun je daarna van een heerlijke brownie genieten.
Je kunt de brownie opeten. Je kunt deze ook in kleine stukken snijden en een paar minuten in de hete oven leggen. Dat voorkomt dat de buitenkant te hard wordt en de binnenkant ongaar blijft.
Je moet de brownie een aantal uur laten afkoelen totdat deze helemaal stijf geworden is. Zelf vind ik de brownies de volgende dag het lekkerste. Je kunt de brownies ook in de koelkast bewaren.
Prik na het bakken met een satéprikker in het midden van de cake. Is de prikker droog (er zit geen cakebeslag aan), dan is de cake gaar.
Als je het beslag wel luchtig klopt, dan rijst de brownie te veel in de oven. Je krijgt dan een luchtiger resultaat, maar wel eentje die inzakt na het bakken. Dat betekent ook een bovenkant die scheurt door het in elkaar zakken en randen die nog wel omhoog blijven staan. Niet mooi, en ook niet het meest lekker.
Brownies kun je het best in een goed afgesloten trommel bewaren, zo blijven ze zeker een week goed. Ik verpak de brownie ook vaak in aluminium folie. Per portie verpakken is helemaal makkelijk. Belangrijkst is dat je ze goed luchtdicht verpakt.
Dien warm op – als je de brownie van tevoren maakt, kun je hem in de oven opwarmen (5 minuten op 160 °C hetelucht / 180 °C elektrisch). Restjes kun je in de koelkast bewaren.
Controleer de temperatuur van de cake.
Hiervoor heb je een kookthermometer nodig, prik de thermometer in het midden van de cake en bepaal de temperatuur. Is de cake ongeveer 100 graden Celsius, dan is deze gaar!
Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort. Maar laat de cake niet helemaal afkoelen in het blik, want dan stoomt je cake.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Een brownievorm is een lage vierkante of rechthoekige bakvorm waar je brownies in kan bakken. De bakvormen zijn meestal van metaal gemaakt en hebben een afmeting van zo'n 24 bij 24 centimeter of 30 bij 20 centimeter. Na het bakken van de brownie laat je deze een tijdje in de vorm afkoelen.
Er zitten 273 kilocalorieën in 1 stuk (65 gram) brownie. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'brownie'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Niet lang genoeg gebakken
Wanneer de cake plakkerig van binnen is, dan is hij niet gaar en te kort gebakken. Elke oven is anders dus test altijd of je cake gaar is. Steek een sateprikker of breinaald in het midden van de cake, komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
Wanneer de cake al is afgekoeld is het helaas niet meer mogelijk om hem opnieuw af te bakken. Het baksel moet namelijk weer helemaal opwarmen totdat de kern begint te garen. Hierdoor wordt de buitenkant te droog. Daarnaast zal de cake ook niet meer rijzen omdat het rijsmiddel is uitgewerkt.
Melk heeft een bindend effect op het eiwit in bloem en verhoogt hierdoor de 'hardheid' van het gebak. Melk beat lactose, dat bij een hoge temperatuur karameliseert een zo voor een lekkere korst zorgt. Ook voegt het voedingswaarde toe aan de cake en zorgt dat het niet te droog wordt.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Enkele tips: Zet je cakevorm op een rooster: zo kan de lucht er vlotjes rond circuleren. Op deze manier kan ook de bodem (waar er restjes zouden kunnen achterblijven) wat afkoelen.
Een compacte cake kan meerdere oorzaken hebben. Een eerste is teveel vocht, bijvoorbeeld van melk, eieren of boter. Een cake kan dan niet goed gaar worden en rijzen, dat zorgt voor een compact resultaat. Nog een reden is een te luchtig beslag.
Ze worden misschien warm, maar het maakt ze niet lekkerder. Weg knapperig baksel, hallo zacht of zelfs zompig gebakje. Nee hoor, gewoon in de oven opwarmen dus.
De cake lossen
Wanneer de cake eenmaal gaar is haal je hem uit de oven en zet hem voorzichtig op een rooster. Laat hem zo 10 minuten staan, echt geduld loont. Maak nu de eventuele vastzittende randjes los met je vingers. Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt.
Ja, dat kan. We zouden 'm wel ontvormen en gewoon op het rooster in de oven opwarmen, 15 à 20 minuten op 160°C.
Wil je de appeltaart opwarmen? Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet de appeltaart er tien minuten in. Hij is dan weer lekker knapperig.
Je kunt de quiche ook helemaal laten afkoelen, bewaren in de koelkast en hem op een later tijdstip weer opwarmen. Doe er dan aluminiumfolie overheen en zet de temperatuur van de oven op 160 graden. Warm de quiche in 15 tot 20 minuten op.
Zowel koekjes, koekjesdeeg als brownies kun je uitstekend in de vriezer bewaren. Verpak brownies en afgebakken koekjes goed luchtdicht, eventueel per portie. Je kunt ze in de vriezer tot 3 maanden bewaren.