Bij het vissen met een gevlochten lijn raden we wel aan om een voorslag van +- 3 tot 5 meter te gebruiken om de klap van het lood op te vangen. De kans is anders groot dat de lijn breekt door het gewicht van het lood.
Voor de lengte van de voorslag kunt u als vuistregel 2 maal de hengellengte aanhouden. Voor het verbinden van de molenlijn (gevlochten) met de voorslag zijn er verschillende knopen, maar wat van belang is, dat deze knoop sterk en centrisch moet zijn.
Strikt genomen is een voorslag als je met 0,30mm of 0,35mm nylon hoofdlijn vist vanaf het strand zonder obstakels op de bodem niet perse nodig. Maar als je een klein beetje gevorderd raakt zal je waarschijnlijk toch wel met wat dunnere lijn dan 0,30mm willen vissen, en dan is een voorslag toch echt van belang.
Zo ook met de hoofdlijn, het best ga je voor een gevlochten lijn met een diameter van 10 tot 15/00. Hoe dunner de lijn, hoe minder weerstand in het water en des te makkelijker kun jij contact houden met de bodem. Een echte must is een fluorocarbon voorslag van minimaal 40/00.
Zeebaarzen kan met een zager onder de dobber, maar veel gaver is natuurlijk actief met kunstaas. Op stekken met kraakhelder water, zoals het zeehavengebied van Rotterdam en de Oosterschelde, kun je prima met de plug en popper vissen.
Voor het vissen op een diepte van 2 á 3 meter is de Rapala Jointed, de Rapala Magnum of de Rapala Sliver van 13cm of zelfs 20cm een goede keus. Deze twee pluggen gaan een meter of twee diep zodat ze de bodem net bereiken, de plaats waar de zeebaars zich meestal ophoudt.
Deze zoute roofvis heeft vooral een voorkeur voor rotsen, havenhoofden, zandbanken/muien en strekdammen. De zeebaars is vrijwel overal te vangen aan de Nederlandse “zoute” kust. Vis je vanaf het strand, dan is een hoge branding en stroming de ideale combinatie. Meestal vang je meer zeebaars met wind op het kantje.
Bij het kiezen van een goede shad voor het zeebaarzen kun je als eerste al snel een schifting maken door te letten op de maat. Wij adviseren voor het zeebaarzen een shad in een lengte van 8 cm tot 12 cm en alles wat daar tussenin zit. Onder de 8cm is te klein terwijl boven de 12 cm wel erg groot wordt voor zeebaars.
Kunstaas als zeevis aas
Vanuit boten zijn shads vaak favoriet, vooral omdat je er prima gul mee kan vangen. Vanaf de kust kan je goed op zeebaars vissen met shads. Ook met pluggen kan je, vooral in de zomer, zeebaars vanaf de kust vangen.
Meerval nylon lijn
Meerval is de sterkste zoetwatervis die je in Nederland tegen zal komen. Deze vis is zo sterk en de omstandigheden waar je in vist zijn vaak zo zwaar dat je met nylon vislijn niet sterk genoeg is. Ga je meervalvissen?
De eerste en de laatste vijf meter van de lijn bestaat uit een shockleader. Veel vissers zullen het wel herkennen: werpen wordt een stuk lastiger wanneer er een voorslag op de lijn bevestigd zit! Omdat deze voorslag al verwerkt zit in de hoofdlijn, scheelt het aanzienlijk met de weerstand tijdens het werpen.
Een goede gevlochten lijn voor het strandvissen is de Spiderwire Smooth 8 Yellow. Deze lijn is gemaakt uit 8 dunnere lijnen en samen geweven tot een lijn. Hierdoor is de lijn enorm soepel waardoor je erg ver kunt werpen.
De populairste en best zinkende gevlochten lijn van dit moment is de Korda Sub Braid. Korda Sub Braid is verkrijgbaar in diverse treksterktes en op klossen van 450 meter en 1200 meter. Deze lijn is extreem populair omdat de lijn goed zinkt en behoorlijk slijtvast is.
Lijndikte advies
Kust/Strandvissen: onder normale omstandigheden is 0.30 t/m 0.40mm voldoende. In combinatie met een voorslag van ongeveer 0.50mm kan je ook plekken met obstakels aan.
De voornaamste doelen van een leader voor het karpervissen zijn: Zorgen dat de laatste meter(s) van je montage goed op de contouren van de bodem liggen doordat de leader goed afzinkt. Je montage is gecamoufleerd tegen de bodem. De leader is schuurbestendig.
De meest effectieve visknoop om lijnen van ongelijke dikte aan elkaar te zetten, of om nylonlijn te knopen aan gevlochten lijn. 1 Maak een lus in de dikste lijn en houd deze tussen je duim en wijsvinger vast. 2 Haal de dunne lijn door de lus en maak 5 of meer wikkelingen om de beide delen van de dikke lijn.
Veel vissers zoeken rond het laagste tij het strand op; het moment dat je het dichtst bij de diepere (vaar)geulen kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld van twee uur voor, tot twee uur na laagwater vissen. Vreemd genoeg zijn er ook strandstekken die meer richting hoogwater de beste vangsten noteren.
De vis is zowel overdag als 's nachts actief. Het voedsel is afwisselend en bestaat vooral uit kreeften, garnalen, schaaldieren en vissen. De zeebaars paait in de winter of het voorjaar bij een watertemperatuur van 8,5 tot 11°C in Het Kanaal en de zuidelijke Noordzee.
Tip 12: Let op de getijde
Rond laagwater en net na hoogwater zijn vaak de beste tijden om zeebaars te vangen. Wanneer het water hard afstroomt dus na het hoogwater, dan is de stroming vaak dusdanig hard dat het moeilijk is om je aasvisje op een natuurlijke manier te presenteren.
Maart: leng, pijlinktvis (calamar), poon, rog, scharretong, tarbot, zeebaars, zeeduivel. April: pijlinktvis (calamar), poon, roodbaars, zeebaars. Mei: roodbaars. Juni: rog, roodbaars, schar, schelvis.
Van 1 maart tot en met 31 maart 2022 mogen recreatieve vissers twee exemplaren van zeebaars per persoon en per dag bijhouden. De MCRS bedraagt 42 cm.
Over het algemeen moet je wel wat zwaardere koppen gebruiken. De afstand naar de bodem is groter, de staart van de shad is grover, maar een loodkopje van 18 gram moet genoeg zijn.
Zeebaarzen paaien in open zee, niet ver van de kust. Volwassen zeebaarzen zijn 3-8 jaar en kunnen wel tot en met ± 30 jaar oud worden.
De beste tijd om vanaf een strekdam te vissen is van drie uur na hoogwater (afgaand tij) tot ongeveer twee uur na laagwater. Dan is het water laag genoeg om op de strekdam te staan zonder het risico te lopen hier vanaf te spoelen.