Via de website of app stopheling.nl kun je controleren of het (op een verkoopsite maar ook offline) aangeboden goed als gestolen staat geregistreerd bij de politie. Je hebt daarvoor het serienummer van het aangeboden product nodig. Vaak staat dat unieke serienummer aan de achterkant of onderkant van een product.
Is uw vaartuig of buitenboordmotor in Nederland gestolen? Zorg dat u de identificatiegegevens van het vaartuig bij de hand heeft. Deze staan op de conformiteitsverklaring*, aankoopfactuur, overdrachtdocumenten of kijk op uw verzekeringspolis. Doe aangifte bij de politie in uw woonplaats.
Klik op 'Vaartuig overschrijven' of ' Vaartuig registreren', log in met DigiD en vul de gegevens in. U betaalt met iDEAL. Wij beoordelen uw aanvraag. Als alles klopt, ontvangt u binnen 5 werkdagen het registratiebewijs op het adres waar u ingeschreven staat.
Koopt u de boot van iemand over en heeft het vaartuig als een registratie? Dan moet de verkoper de registratie op uw naam overschrijven. U kunt Via 'Mijn RDW' inloggen om te zien om het vaartuig op uw naam staat. Hiervoor heeft u wel de DigiD-app nodig of een DigiD met sms-controle.
Het serienummer staat bijna altijd op het product zelf, vaak met de vermelding S/N. Meestal staat het serienummer ook op de verpakking, op de pakbon en/of de factuur. Vaak staat ook in de gebruiksaanwijzing waar je het serienummer kunt vinden.
Via de website of app stopheling.nl kun je controleren of het (op een verkoopsite maar ook offline) aangeboden goed als gestolen staat geregistreerd bij de politie. Je hebt daarvoor het serienummer van het aangeboden product nodig. Vaak staat dat unieke serienummer aan de achterkant of onderkant van een product.
Het IMEI-nummer wordt gebruikt om je telefoon te identificeren. De 15-cijferige code is uniek en wordt door een provider of fabrikant aan een specifiek toestel gekoppeld. Aan de hand van het IMEI-nummer kan een provider bijvoorbeeld het toestel blokkeren, waardoor het onbruikbaar wordt.
Het IMEI nummer bestaat uit 15 cijfers en begint met 3-5, 0-1-2, 0-1-3 of met 8-6. Heeft u het IMEI-nummer niet kunnen vinden? Raadpleeg dan de handleiding van uw toestel of ga naar de website van de fabrikant.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
IMEI-nummer traceren via 'Apparaat vinden'
Google biedt hier een oplossing voor in de app 'Vind mijn apparaat' (Find My Device in het Engels). In de app is het IMEI-nummer toegevoegd bij apparaatgegevens.
IMEI nummer telefoon controleren
Onder of boven deze barcode staat een reeks cijfers. Dit is het IMEI nummer. Door op uw smartphone de code *#06# in te toetsen, verschijnt het IMEI nummer op uw beeldscherm.
De politie heeft Imei nodig om een sms-bombardement af te vuren op een nieuwe simkaart in een gestolen gsm. Bovendien is het een noodzakelijk kenmerk om de gsm op te kunnen nemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes.
IMEI-nummer vinden op een Android-telefoon
Open het instellingenmenu. Druk op 'Over toestel'. Scroll naar beneden. Bij 'IMEI' zie je het IMEI-nummer van je Android-telefoon.
Sinds het IMEI standaard wordt gebruikt voor mobiele netwerk apparaten, betekent dit dat 3G/4G tablets, laptops met PCMCIA wireless internet kaarten, en andere mobiele apparatuur ook worden gelabeld met deze nummers. Als je een dual-SIM telefoon hebt, zie je twee IMEI nummers, een voor elke SIM-slot.
Heling is het illegaal kopen en verkopen van gestolen goederen. Heling is strafbaar, er staat een gevangenisstraf en/of een boete op.
Volgens de politie worden ze gebruikt voor bijvoorbeeld ramkraken, belastingontduiking, tanken zonder te betalen of andere criminele activiteiten. Om te voorkomen dat kentekenplaten worden gestolen, krijgen autobezitters het dringende advies om de platen vast te laten zetten met bijvoorbeeld popnagels.
Normaal gesproken staat het nummer op de stuurboordzijde achter op het schip, op de zijkant of op de spiegel. Dit nummer kan middels een plaatje bevestigd zijn of ingegraveerd in de romp. Zo is het schip altijd te identificeren aan de hand van dit nummer.
Wilt u uw boot overschrijven, dan heeft u voor de RDW het volgende nodig: een geldig ID bewijs of paspoort. het registratiebewijs van de boot.
U kunt uw motorboot registreren bij de RDW. Hiervan ontvangt u een registratiebewijs particuliere vaartuigen.
Polyester schepen gaan langer mee.
Wees niet bevreesd, het kan bij goed onderhoud (in de was zetten) heel lang duren. Misschien wel een mensenleven. Goed onderhouden stalen schepen van meer dan honderd jaar oud zijn nog steeds in de vaart.
Polyester, staal of aluminium
Aluminium is lichter, sterker (langer bestand tegen zware krachten en corrosie door zeewater) maar ook duurder. In geval van schade zul je een schip met stalen romp eenvoudiger kunnen (laten) repareren dan bij polyester; zeker in het buitenland.
Men kan Osmose herkennen op een polyester boot aan de verdikkingen in de gelcoat (blaasjes). Als deze blazen doorgeprikt worden komt er een soms wat plakkerige vloeistof met een zure, azijnachtige geur vrij. Osmose ontstaat wanneer water in het polyesterlaminaat dringt.
Moet u de boot eerst nog laten registreren/inschrijven bij de RDW, omdat deze nog niet bekend is in Nederland? Dan kost dit eenmalig 54 euro.