Een nadeel van plaspillen is dat u te veel kalium kunt verliezen. Spiercellen hebben juist kalium nodig voor de geleiding van elektrische prikkels. Er zijn speciale plaspillen die ervoor zorgen dat u niet te veel kalium verliest. Vaak krijgt u plaspillen in combinatie met andere medicijnen, zoals bloeddrukverlagers.
Het vochtafdrijvende effect begint na een half uur en kan 4 tot 8 uur aanhouden. De capsules met vertraagde afgifte beginnen binnen 2 tot 3 uur te werken en werken 12 tot 24 uur lang. U merkt dat doordat u vaker moet plassen. Binnen enkele dagen merkt u dat u minder last heeft van dikke enkels en benauwdheid.
Diuretica: de meest geslikte pillen
Als ze worden voorgeschreven, is dit meestal om een hoge bloeddruk of hartfalen te verminderen. Worden ze zonder recept gekocht dan is het gebruik vooral bedoeld om door middel van vochtverlies een aantal kilo's af te vallen. Helaas blijken diuretica daar helemaal niet voor geschikt.
Bij hartfalen is de gebruikelijke dosering één keer per dag een tablet van 60 mg met vertraagde afgifte. De dosering bij hoge bloeddruk is 20 tot 40 mg furosemide per dag. Bij hoge bloeddruk door nierfalen is de dosering soms hoger. De dosering is 40 mg iedere twee dagen, of 20 mg één tot twee keer per dag.
Hydrochloorthiazide is een plastablet die uw bloeddruk lager maakt en zorgt dat uw hart het bloed beter rondpompt. Bij hoge bloeddruk, hartfalen (een hart dat minder goed pompt), nierstenen en als u lichaam te veel vocht vasthoudt (oedeem).
Normale bloeddruk is een rekbaar begrip. Zo is de bloeddruk van een kind heel normaal bij waarden van 100 bovendruk tegenover 60 onderdruk en is de normale bloeddruk voor een 70 jarige heel normaal bij een bovendruk van 150 tegenover 90 onderdruk.
De bijwerkingen van plaspillen komen vaak door een kaliumtekort. Dat zorgt voor klachten zoals: spierpijn of -zwakte in de bovenbenen en armen. ernstige vermoeidheid.
Wortels. Wortels bevatten een hoge concentratie aan kalium, waardoor ze zeer vochtafdrijvend zijn. Ook bevatten ze alfa- en bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine die de huid helpen te beschermen tegen schadelijke uv-stralen en staar (cataract) helpen verminderen.
Bleekselderij, komkommer, venkel, artisjok, andijvie, gedroogde abrikozen zijn allemaal groente die een licht vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn allemaal rijk aan kalium en dat is een belangrijk mineraal onder meer voor een goede bloeddruk en vochthuishouding.
Plaspillen zijn pillen die de aanmaak van urine stimuleren. Hierdoor gaat u meer plassen. Doordat u meer vocht verliest, neemt de hoeveelheid bloed af. En daardoor daalt de bloeddruk en hoeft uw hart minder kracht te gebruiken bij het pompen.
'Afvallen gebeurt redelijk consistent, waar vochtgehaltes weer erg kunnen fluctueren,' zegt Swift. Je kunt namelijk (net als professionele vechters) gerust 6 kilo vocht verliezen, maar dat komt er ook weer snel aan.
Vocht in de benen wordt veroorzaakt door slechte aderen. Het is de taak van de aderen om bloed van en naar uw lichaamsdelen te brengen. Als de aderen verslecht zijn, kan het zijn dat ze het bloed niet meer goed kunnen afvoeren. Het vocht blijft dan zitten, met als resultaat dikke enkels en uiteindelijk ook dikke benen.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
Als je stopt met laxeren duurt het even voordat je lichaam de vochtbalans heeft hersteld. Je kunt last krijgen last van opgezwollen handen, voeten, benen en gezicht. De vochtophoping in je lichaam kan een paar dagen tot weken duren.
Hoe herken ik oedeem? Oedeem in de benen is niet moeilijk te herkennen: als u uw vinger enige tijd stevig in de huid drukt en dan weghaalt, ziet u een putje in het been. Kortademigheid, vooral bij inspanning of bij plat liggen ('s nachts), kan een teken zijn van oedeem in de longen.
De aandoening is te herkennen aan een dikke buik met een uitpuilende navel. Enkele andere symptomen voor ascites kunnen zijn: verminderde eetlust, druk op maag, buikpijn of vermoeidheid. De behandeling van ascites is afhankelijk van de oorzaak.
Vochtafdrijvende tip 5.
De meeste bekende vitamine is B6, maar die helpt vooral als je vocht vasthoudt tijdens je menstruatie. Ook vitamine B5, vitamine B1 en vitamine D kunnen er voor zorgen dat je minder vocht vasthoudt. Net als de mineralen calcium, magnesium, mangaan en kalium.
Onderzoek heeft aangetoond dat koffie en water dezelfde hoeveelheid urine geven. Dat koffie vochtvasthoudend is, lijkt daarom niet te kloppen. Het Voedingscentrum geeft eveneens aan dat zowel de vochtafdrijvende als de vochtvosthoudende werking niet bewezen is.
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.
De bijwerkingen zoals verhoogde bloeddruk, vermindering van de nierfunctie en het vasthouden van vocht komen even vaak voor als bij gebruik van een 'oudere' NSAID.
Plaspillen zijn pillen waardoor je meer gaat plassen. Meer plassen betekent meer vocht verliezen, wat bij hoge bloeddruk of hartfalen het hart kan ontlasten. De hoeveelheid bloed neemt af, de bloeddruk daalt en het hart hoeft minder kracht te gebruiken bij het pompen.
Combinatie met metformine voorzichtig toepassen vanwege meer kans op lactaatacidose, omdat hydrochloorthiazide nierfalen kan veroorzaken. Combinatie met allopurinol vermeerdert de kans op overgevoeligheidsreacties, combinatie met amantadine de kans op bijwerkingen.
Wanneer meten? U gaat 2x per dag uw bloeddruk meten. 's Morgens tussen 6-9 uur en 's avonds tussen 18-21 uur. Buiten deze tijden zal de bloeddrukmeter niet meten. Zorg dat u geplast heeft zodat uw blaas leeg is want een volle blaas geeft een hogere bloeddruk.
Breng de bloeddrukband aan om je arm op de hoogte van je hart; Meet bij voorkeur aan de niet-dominante arm. Als je rechtshandig bent, dan meet je links, tenzij de arts anders adviseert; Praat niet tijdens de meting.