Je kan testen of je gist het nog doet door een paar gram gist toe te voegen aan lauwwarm water en eventueel een beetje suiker.Als het na een kwartiertje gaat bubbelen kan je het gist nog gebruiken. Zo niet, gooi het dan maar snel weg en koop nieuw.
Contact met lucht, water en licht moet absoluut vermeden worden want dit vermindert de werking en de houdbaarheid van de gedroogde gist. Eens de verpakking van de droge gist geopend, kan u de gist nog zo'n 6 weken bewaren in de koelkast, in goed afgesloten verpakking/doosje.
Gist is dan wel een eencellige schimmel, het heeft een houdbaarheidsdatum. Als je gist over de datum is, is de kans groot dat je deeg niet of bijna niet zal rijzen. Als je dus niet vaak gist gebruikt, kun je het beste kleine zakjes aanschaffen in plaats van één grote.
Houdbaarheid Gist
Droge gist kan tot een jaar bewaard worden, maar voor de zekerheid moet je op de datum kijken op de verpakking. Een nog niet geopende verpakking verse gist, mits in de koelkast, kan nog enkele weken bewaard worden. Maar is de verpakking open kun je deze gist slechts nog maximaal 2 tot 3 dagen bewaren.
De gist is te heet Mogelijk is de gist opgelost in te heet water of waren de vloeibare ingrediënten in het recept te heet, waardoor de gist is doodgegaan. Gist moet warm zijn - niet te heet en niet te koud. De gist is te koud Als de andere ingrediënten te koud zijn, kan de gist deels doodgaan.
Gisten hebben meestal geen ziekte tot gevolg. Als er sprake is van een gist intolerantie kan er naast brood, wijn en bier ook sprake zijn van een overgevoeligheid voor kaas, champignons, pinda's en mout. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk ook schimmels waar men intolerant voor kan zijn.
Via het bloed kan de gist ook in andere organen zoals de nieren en lever terechtkomen en daar een infectie veroorzaken. Er ontstaan dan vaak ernstige klachten. Mensen zijn heel ziek en hebben hoge koorts.
Ongeopende zakjes instant gist kun je vaak een paar jaar bewaren.Als je een geopend zakje goed afsluit en luchtdicht bewaart, blijft het vaak nog 2 tot 3 maanden goed.
Verse blokgist is 4 weken houdbaar bij bewaring in de koelkast aan 4 à 5 °C. Bewaar de gist nooit te warm, aangezien ze dan vroegtijdig geactiveerd wordt met verlies van rijskracht als gevolg.
Biologisch gezien is er helemaal niets mis met gist. Wel kan het problemen geven bij mensen die gevoelig zijn voor schimmels.Ook kunnen sommige mensen een intolerantie hebben voor gist. Zij moeten zoveel mogelijk gist uit hun voeding zien te mijden.
De gist sterft als het deeg in de oven wordt geschoven, bij ongeveer 45°C. Het reeds aanwezige gas in het deeg zet dan wel nog uit door de warmte in de oven en dat veroorzaakt de zogenaamde ovenrijs.
In principe kan je geen gist invriezen tenzij je heel snel bij een zeer lage temperatuur werkt. Om dit te doen, wordt vloeibare stikstof (-190 ° C) gebruikt om de gist in leven te houden. Als de gist te langzaam wordt ingevroren, vormen zich ijskristallen in en rond de gist, waardoor de celwand wordt beschadigd.
Het antwoord is ja!
Wanneer een recept om verse gist vraagt, kun je gerust droge gist gebruiken. Deel de hoeveelheid verse gist door drie en je weet hoeveel droge gist je nodig hebt. Omgekeerd, wanneer het recept vraagt om droge gist, kun je ook verse gist gebruiken.
In het algemeen is een zakje droge gist van 7 gram voldoende voor 500 gram bloem.
Jazeker!Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed.
Bakpoeder en gist hebben een duidelijke overeenkomst: ze laten baksels rijzen, en dus groeien. Het verschil is dat het één een chemisch middel is en het andere een schimmel. Bovendien werkt bakpoeder op zichzelf al, maar heeft gist een beetje rusttijd en suiker nodig om geactiveerd te worden.
Gisten en schimmels zijn geen bacteriën en zijn ongevoelig voor antibiotica. Sommige antimycotica (antischimmelmiddelen) werken in het laboratorium redelijk tot goed tegen schimmels, maar de resultaten in het veld zijn minder gunstig. Bovendien zijn er geen uierinjectoren met antimycotica verkrijgbaar.
Rijzen. Een deeg dat niet wil rijzen kan twee oorzaken hebben: het deeg is niet goed of lang genoeg gekneed, of het staat in een te koude omgeving. Als het deeg goed gekneed is dek je de kom af met folie of een schone theedoek en zet je deze op een tochtvrije plek. Minimaal op kamertemperatuur, maar liefst iets warmer.
Je hebt teveel gist gebruikt
Als je te veel gist aan je deeg hebt toegevoegd, zal het deeg rijzen voordat de glutenstructuur goed en wel ontstaan is. Als dit gebeurt, zie je waarschijnlijk grote gaten in het kruim en een kruim die in veel gevallen afbrokkelt.
Zout vertraagt fermentatie en enzymactiviteit in deeg. De zoutkristallen trekken water weg uit hun omgeving (zout is 'hygroscopisch'). Wanneer zout en gist concurreren voor water, 'wint' het zout en wordt de werking van het gist vertraagd.
Gangbaar gebruik van instant gist in brood is 1,4% van het meel/bloem gewicht. Dat is 7 gram instant gist op 500 gram bloem of meel. Is je gist vers dan gebruik je 4% van het bloemgewicht.
Een van de bekendste is de gewone bakkersgist (Saccharomyces cerevisiae), ook bekend als wijn- of biergist. Ook in ons lichaam komen gisten voor, zoals Candida albicans (beter bekend als candida). Deze soort is normaal gesproken niet schadelijk, maar kan infecties veroorzaken.
Een huis-tuin-en-keuken beautyingrediënt zijn vlokken biergist, waar een gezichtsmasker van kan worden gemaakt, maar ook van binnen uit kan biergist de huid mooi maken door haar te zuiveren. De vitaminen B die het bevat hebben een bloedzuiverende werking.