Autorijden bij code oranje is toegestaan. Wees wel waakzaam als je de weg op gaat. De kans op schade is groter bij onstuimig weer.
Is mijn auto verzekerd als ik met de auto op vakantie ga naar een land met code oranje of rood? Ja, de dekking van jouw autoverzekering blijft gewoon geldig, ook als een land code oranje of rood heeft. Schade aan jouw auto, is namelijk niet corona gerelateerd.
Als een land code oranje heeft als gevolg van het aantal coronabesmettingen, dan word je afgeraden om er naartoe te gaan voor vakantie. Alleen noodzakelijke reizen mogen. Maar het kan zelfs zo zijn dat er in een land met reisadvies code oranje een inreisverbod geldt voor reizigers uit Nederland.
Bij code oranje moet je dus meer dan alleen op je hoede zijn. Het officiële advies geldt zelfs om risico's zoveel mogelijk te vermijden. Dat betekent natuurlijk dat je beter niet de weg opgaat, als de noodzaak er niet is. Sowieso zul je vermoedelijk weinig plezier beleven aan een rondje op de fiets.
Autorijden bij code geel mag.Let wel op het weer dat het zich mogelijk gevaarlijk ontwikkeld. Pas hierop je rijstijl aan. Gebruik bijvoorbeeld je mistlampen bij slecht zicht.
Is er een kans op windstoten van meer dan 75 km per uur dan is dat code geel. Boven 100 km per uur wordt het code oranje. Het KNMI kijkt hierbij naar de gebiedsgrootte waar het gevaarlijk weer zich aandient. Code oranje geeft het KNMI alleen uit bij een gebied groter dan 50 bij 50 kilometer.
Is er een kans op windstoten van meer dan 75 km per uur dan is dat code geel. Boven 100 km per uur wordt het code oranje. Het KNMI kijkt hierbij naar de gebiedsgrootte waar het gevaarlijk weer zich aandient. Code oranje geeft het KNMI alleen uit bij een gebied groter dan 50x50 kilome- ter.
Fietsen bij code geel
Geeft het KNMI code geel af? Dan kun je wanneer dit noodzakelijk is best nog even naar buiten. Anticipeer wel alvast op gevaarlijk weer. Hoe?
Een code rood komt in Nederland zeer weinig voor. Gemiddeld één of twee keer per jaar. De waarschuwing kan voor verschillende weersomstandigheden worden uitgegeven, maar de impact voor de samenleving speelt wel de grootste rol: Regen.
Sinds 16 februari 2022 kijkt het ministerie van Buitenlandse Zaken weer naar de volledige veiligheidssituatie in een land, net zoals voor corona het geval was. Landen die net zo veilig worden bevonden als Nederland krijgen kleurcode groen. Bekijk welke landen welke kleurcode hebben.
Is er een kans op windstoten van meer dan 75 km per uur dan is dat code geel. Boven 100 km per uur wordt het code oranje. Het KNMI kijkt hierbij naar de gebiedsgrootte waar het gevaarlijk weer zich aandient. Code oranje geeft het KNMI alleen uit bij een gebied groter dan 50x50 kilometer.
Code rood – Dit is een weeralarm – Het extreme weer heeft een grote impact op de samenleving. Eigenlijk is de boodschap: 'Ga de weg niet op'. Ook bij een kleine kans op zeer zwaar weer kan de code afgegeven worden. Dat doet het KNMI als de veiligheidsrisico's groot zijn als het zich wel voor doet.
Rood: het weer is erg gevaarlijk en extreem.
Code rood betekent serieuze problemen. De kans is heel groot, namelijk minstens 90 procent, dat er extreem weer ontstaat.
Rood: niet reizen
Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe. Gaat u toch naar rood gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
KNMI: 'Code geel voor zware windstoten tot 95 kilometer per uur'
Bij code rood is er sprake van grote veiligheidsrisico's. De weersomstandigheden kunnen schade, letsel en overlast veroorzaken die zelfs maatschappij-ontwrichtend kunnen zijn, aldus het KNMI op zijn website.
Oranje komt ongeveer acht tot tien keer per jaar voor en met rood hebben we gemiddeld één keer per jaar te maken. Code geel wordt het vaakst afgegeven, maar precieze cijfers zijn er niet. “Geel geldt wanneer er mogelijk kans is op een weerfenomeen als ijzel, zware wind of sneeuw,” zegt een woordvoerder van het KNMI.
Windstoten zijn bij code oranje harder dan 100 kilometer per uur, gemeten aan het strand of in de winter harder dan 120 kilometer per uur. Code oranje kan ook voor slecht zicht tot maar 10 meter worden gegeven.
Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.
Criteria code oranje: extreem weer
Regen: meer dan 75 millimeter in 24 uur; Gladheid en sneeuw: Gladheid op uitgebreide schaal door ijzel of bevriezing, of. Meer dan 5 centimeter sneeuw in 6 uur, of.
Code geel – Wees alert – De weersomstandigheden kunnen zorgen voor extra gevaar in het verkeer. Je wordt aangespoord om goed op te letten en pas ook je snelheid op de omstandigheden aan.
Het KNMI schakelt in verband met de hitte morgen in het midden, oosten en zuiden van het land over naar code oranje. Dat betekent dat de ongewoon hoge temperaturen schade, letsel of veel overlast kunnen veroorzaken. Vandaag worden er temperaturen verwacht tussen 30 en 35°C.
Er zijn morgen geen waarschuwingen van kracht.
Bij code rood kan het KNMI de waarschuwing op zijn vroegst 12 uur van te voren afgeven.