Wat zijn de symptomen van gerstekorrels? Gerstekorrels in het gezicht ogen als kleine, koepelvormige bultjes die dus wit of lichtgeel gekleurd zijn. Meestal jeuken ze niet en gerstekorreltjes zijn ook niet pijnlijk. Toch kunnen ze bij sommige mensen ongemak oproepen.
Gerstekorrels zien eruit als kleine witte, soms huidkleurige ronde bultjes in de gezichtshuid, die geen jeuk of pijn geven. Het is het gevolg van een zweet- of talgkliertje dat verstopt zit.
Gerstekorrels verwijderen
Als je er van af wilt, dan kan je een gerstekorrel zelf verwijderen. Je prikt met een scherpe, steriele naald een klein gaatje in de huid, zodat je de gerstekorrel eruit kunt drukken met je vingers. Zorg ervoor dat alles gedesinfecteerd is en was je handen goed.
De meeste gerstekorrels verdwijnen na verloop van tijd vanzelf weer omdat het lichaam ze opruimt. Hou er wel rekening mee dat dit soms maanden tot jaren kan duren.
Een gerstekorrel is niet hetzelfde als een mee-eter of een puistje. Je kunt gerstekorrels niet uitknijpen, net zoals mee-eters of puistjes, omdat ze dieper in je huid liggen. Wij raden je af om zelf gerstekorrels te verwijderen om onnodige ontstekingen en zelfs littekens als gevolg van de ontstekingen te voorkomen.
Per 15 min. l € 19.50. Kleine witte harde bultjes onder het oog zijn meestal gerstekorrels. Deze kun je niet zelf verwijderen, omdat ze onder je huid liggen.
Gerstekorrels kunnen ontstaan door een vochttekort. De droge huidcellen op het oppervlak raken dan gevangen. Gerstekorrels zijn een soort witte pitjes onder de huid en talg (zoals bij pukkeltjes) heeft hier niks mee te maken. Over een verstopt kliertje vormt zich vervolgens een vliesje.
Gerstekorrels zijn pijnloos en kunnen geen kwaad, maar u bent ze wellicht toch liever kwijt dan rijk. Hoe sneller u erbij bent, des te gemakkelijker gaat het. Op den duur gaat het steeds lastiger. Probeer het bultje in elk geval niet uit te knijpen.
Milia (gerstekorrel)
De behandeling van Milia is niet pijnlijk en duurt niet lang. De huidtherapeut maakt met een naaldje een kleine opening in de huid. Daarna wordt voorzichtig de hard geworden talg uit de holte gedrukt. De behandeling kan ook worden uitgevoerd met behulp van elektro coagulatie.
Het kan spontaan opkomen en het kan ook weer spontaan verdwijnen. Maar soms kan een gerstekorrel groter worden of in aantal toenemen. Wanneer een gerstekorrel te lang aanwezig is en niet weggaat kan het voorkomen dat het gaat ontsteken. Er is dan een etterig kopje zichtbaar met eventuele roodheid en zwelling.
Gebruik een crème met retinol (wel niet op de oogleden!) om de ophoping van dode huidcellen te vermijden.
Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop). Was eerst heel goed je handen, ook onder je nagels. Knijp het puistje uit met schone tissues of watjes. Ontsmet het puistje daarna goed met een middel op alcoholbasis, zoals Sterilon.
Piëzogene papels zijn kleine bultjes op de hiel, aan de zijkanten van de hiel, die tevoorschijn komen door druk/belasting. Ze zijn zichtbaar bij het staan en verdwijnen als de voet niet belast wordt. Het zijn uitstulpingen van vetweefsel naar buiten.
Gerstekorrels komen vaak voor op of rond het ooglid en zijn volkomen onschuldig, maar zijn soms storend vanwege cosmetische redenen. Een gerstekorrel raakt soms ontstoken. Er ontstaat dan een rood, gezwollen ooglid.
Syringomen zijn kleine witte bultjes die ontstaan door de uitgangen van zweetkliertjes in het gezicht. Syringomen ontstaan vaak onder de ogen. Syringomen lijken op gerstekorrels en worden hier vaak mee verward. In tegenstelling tot gerstekorrels kunnen syringomen niet worden uitgedrukt.
De enige manier om terugkerende huidirritaties te voorkomen, is regelmatig je gezicht te verzorgen en reinigen met producten die bij je huidtype passen. Een scrub of gezichtsmasker met houtskool zal je zwarte puntjes verwijderen en de overtollige olie absorberen.
Gerstekorrels voorkomen
Exfolieer regelmatig met glycolzuur of salicylzuur of behandel je huid met een vitamine A-zuur zodat zich geen nieuwe milia kan vormen. Gerstekorrels op het ooglid of onder de ogen kun je weliswaar niet zomaar met dit soort ingrediënten behandelen.
Wel is het zo dat je huidverzorging meer is dan alleen maar hydrateren. En dan kom je er niet met alleen petrolatum (vaseline). Bovendien is vaseline nou niet echt een prettig product om op je gezicht te smeren…. Maar tijdelijk, bijvoorbeeld bij een erg droge huid, kan vaseline heel veel goed doen.
Milia (gerstekorrel)
De behandeling van Milia is niet pijnlijk en duurt niet lang. De huidtherapeut maakt met een naaldje een kleine opening in de huid. Daarna wordt voorzichtig de hard geworden talg uit de holte gedrukt. De behandeling kan ook worden uitgevoerd met behulp van elektro coagulatie.
Het ronde witte bultje is vaak gevuld met keratine. Dat is een natuurlijk bestanddeel van je huid. Het witte bultje a.k.a. de gerstekorrel zit meestal bij je oog of ooglid, maar het kan ook op andere delen van je gezicht voorkomen.
Door middel van een warm kompres op uw oog. Houd het kompres 15 minuten tegen uw oog en herhaal dit drie of vier keer per dag. Dit moet u een aantal dagen volhouden. hierdoor wordt de huid rondom de gerstekorrel slapper waardoor het kliertje zijn talg weer op een natuurlijke manier kan afscheiden.
Als je last hebt van pukkeltjes is het belangrijk milde producten te gebruiken zonder irriterende ingrediënten zoals parfum. Vitamine C en niacinamide kunnen acne verminderen. Verder zou je salicylzuur kunnen gebruiken. Het verwijdert dode huidcellen en werkt ontstekingsremmend.
Milia wordt ook wel gerstekorrels genoemd. als je er eentje hebt dan noem je dat een milium. Het zijn kleine oppervlakkige ophopingen van talg net onder de huid. Ze zien eruit als kleine witte bolletjes van ongeveer 1-3mm groot.