Buikgriep (een maag-darminfectie) komt vaak door het norovirus. Veelvoorkomende klachten zijn: heftig braken, diarree, krampende buikpijn, misselijkheid, koorts en hoofdpijn. Na 2 dagen zijn de klachten meestal al veel minder. Als de klachten weg zijn, bent u nog 3 dagen besmettelijk.
Het norovirus is de veroorzaker van buikgriep. Een norovirusinfectie is heel erg besmettelijk. Er zitten meestal één tot drie dagen tussen besmet raken en ziek worden. De meest voorkomende klachten zijn diarree, misselijkheid, soms lichte koorts, hoofdpijn, buikpijn, buikkramp en braken.
Het overgeven is vaak heftig en kan heel plotseling beginnen. Ook misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp komen voor. Er zijn ook mensen die geen klachten krijgen, maar wel het virus bij zich dragen en kunnen verspreiden.
De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal 12 tot 48 uur. Norovirus is erg besmettelijk. Het virus zit in ontlasting en braaksel van iemand die het virus bij zich draagt. Iemand met een infectie door norovirus kan anderen besmetten via de handen.
Incubatietijd: 8 tot 60 uur (gem 30 uur). Besmettelijke periode: Tijdens acute fase via feces en braaksel. Ontlasting 3 weken na klinisch herstel.
De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.
Het immuunsysteem is niet constant, maar afhankelijk van je biologische klok. Hierdoor ervaar je de ziektesymptomen het hevigst in de nacht, omdat het immuunsysteem dan gaat pieken.
Vermijd vezels en vet eten
Iets wat je zeker niet wil is je zieke buik nog meer prikkelen. Eet daarom even geen vezelrijke producten zoals bruin brood, volkorenrijst, fruit en bonen. Ook vet eten is een slecht idee. Dit irriteert het spijsverteringskanaal.
Het zit vooral in de ontlasting en in het braaksel. Het virus is zo besmettelijk dat het vanuit het braaksel zelfs via de lucht een ander kan besmetten. Wanneer iemand met een norovirusinfectie aan zijn mond zit, naar het toilet gaat of braakt, dan zit het virus daarna ook op zijn handen.
Water, thee, cola, vruchtensap, soep, rijstwater en yoghurtdranken zijn geschikt. Voor jongere kinderen raden we appelsap af, omdat het de darmen irriteert en de diarree kan laten aanhouden. Een baby moet minstens de helft drinken van wat hij normaal drinkt.
Paracetamol is effectief tegen pijn en koorts. Zieke kinderen voelen zich een stuk beter en drinken makkelijker als ze paracetamol krijgen. Als uw kind veel braakt, kan de huisarts of kinderarts een middel tegen het braken voorschrijven.
Diarree gaat meestal vanzelf over binnen 4 tot 7 dagen. Schakel uw huisarts in bij koorts en/of tekenen van uitdroging, zoals niet of weinig plassen, dorst, een droge mond en lusteloosheid.
Bij waterdunne ontlasting is er sprake van een infectie. Bij diarree gaat het bijna altijd om een besmettelijke aandoening, zeker bij acute diarree. Bij het woord “buikgriep” denkt men aan griep, dat wil zeggen aan een virus. Maar een buikgriep hoeft niet door een virus te worden veroorzaakt.
Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Wat als 'maagpijn' wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken. Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo.
Hoe vaak komt buikgriep voor? Elk jaar hebben 4,5 miljoen mensen in Nederland (dat is een op vier personen!) een buikgriep. Bij 220.000 mensen zijn de klachten zo ernstig dat zij langs hun huisarts gaan. Dit hebben epidemiologen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu uitgeplozen.
De symptomen zijn vervelend en beginnen vaak ineens. Overgeven, diarree, hoofdpijn en koorts hebben de overhand. Het grote verschil met voedselvergiftiging is dat de symptomen vaak een stuk heftiger zijn; mensen zijn niet goed in staat om vocht binnen te houden en voelen zich zieker dan bij een buikgriep.
Overgeven komt meestal door buikgriep (door een virus of bacterie). Blijf genoeg drinken: vaak en kleine beetjes per keer. Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.
Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee. Daarmee voorkomt u uitdroging.
Door drukverhoging in je maag – het middenrif trekt samen – duwt je lichaam de maaginhoud via je slokdarm naar buiten. Overgeven kan dus in de meeste gevallen geen kwaad en als je maag leeg is, komen je maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust.
Eet wat je kan, maar begin met kleine porties. Je kan best kiezen voor yoghurt en vezelarm eten zoals wit brood, omdat dit licht verteerbaar is. Vers fruit of rauwe groenten laat je best even links liggen, want die prikkelen de darmen.
Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen. Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces. Het helpt het lichaam om de zaak terug onder controle te krijgen. Tijdens de slaap laden onze lichaamscellen weer op en herstelt de cellulaire schade die bijvoorbeeld door griep opgelopen is.
Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.