Hoe weet ik welk lidwoord ik moet gebruiken?

Wanneer je twijfelt, zoek je gewoon het zelfstandig naamwoord op in het woordenboek. Kijk of er een 'm', een 'v' of een 'o' achter staat. Als een woord mannelijk (m) of vrouwelijk (v) is, betekent dat dat je 'de' moet gebruiken. Is een woord onzijdig (o), dan gebruik je het lidwoord 'het'!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wijzeroverdebasisschool.nl

Wat is het verschil tussen bepaalde en onbepaalde lidwoorden?

Omschrijving. Er zijn drie lidwoorden: de, het en een. Een lidwoord (of: artikel) staat vóór een zelfstandig naamwoord en drukt daarvan de bepaaldheid uit: de en het zijn bepaalde lidwoorden (of: lidwoorden van bepaaldheid); een is het onbepaald lidwoord (of: lidwoord van onbepaaldheid).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Hoe weet je welk lidwoord?

Ieder woord is vrouwelijk, mannelijk of onzijdig. Daar hoort een vast lidwoord bij. Het woordgeslacht zie je aan een (o), (m) of (v) achter het woord in het woordenboek. Bij onzijdige woorden gebruik je altijd het lidwoord “het” of “een”.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scribbr.nl

Wat zijn de regels voor lidwoorden?

Lidwoorden staan nooit alleen; ze staan altijd voor zelfstandige naamwoorden. de gebruik je voor mannelijke of vrouwelijke woorden. het gebruik je voor onzijdige woorden (onzijdige woorden zijn weer te herkennen aan het lidwoord het). een mag voor beide (onzijdige, mannelijke en vrouwelijk) gebruikt worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taal-oefenen.nl

Hoe weet je waar je de of het moet gebruiken?

Twijfel je nog welke woorden “de” krijgen en welke “het”? Dan kun je denken aan “de man”, “de vrouw” en “het onzijdige woord”. Mannelijke en vrouwelijke woorden krijgen namelijk “de” en onzijdige woorden combineer je met “het”.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scribbr.nl

ARTIKELEN - EEN? Een? De? | Hoe kan ik deze correct gebruiken?

22 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de 4 lidwoorden?

Lidwoorden🔥

Lidwoorden zijn woorden die voor een zelfstandig naamwoord staan. In de Nederlandse taal zijn er drie lidwoorden: 'De', 'het' en 'een'. 'De' en 'het' zijn bepaalde lidwoorden en 'een' is het onbepaald lidwoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mrchadd.nl

Welke of welk adres?

Het vragend voornaamwoord welk krijgt de vorm welke als het bij een de-woord of een meervoudig woord staat.Bij een enkelvoudig het-woord is welk de correcte vorm.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Hoe weet je of het een mannelijk of vrouwelijk woord is?

Als een de-woord mannelijk is, staat er in woordenboeken en spellinglijsten een m achter. Bijvoorbeeld: boom, de (m.). Bij vrouwelijke woorden staat er een v achter, bijvoorbeeld: begroting, de (v.). Als er alleen de achter een woord staat, is het mannelijk én vrouwelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Welke van de drie lidwoorden is onbepaald?

Er zijn drie lidwoorden: de, het en een. Een is het onbepaald lidwoord: het duidt iets aan wat nog niet nader bekend is op het ogenblik dat er het eerst over wordt gesproken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Wat is het verschil tussen ons en onze?

Het bezittelijk voornaamwoord ons krijgt de vorm onze als het bij een de-woord of een meervoudig woord staat.Bij een enkelvoudig het-woord is ons de correcte vorm.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is het of de factuur?

Factuur is een vrouwelijk de-woord.

Een bijvoeglijk naamwoord bij factuur krijgt altijd een buigings-e: de onbetaalde factuur, een onbetaalde factuur, onbetaalde factuur. Stuur de factuur maar naar mijn huisbaas. Ik viel achterover toen ik het bedrag op die factuur zag! Hij heeft elke factuur netjes betaald.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is het dat of die?

Het betrekkelijk voornaamwoord die verwijst naar de-woorden; dat naar het-woorden, ongeacht het biologisch geslacht. Naar het-woorden die personen aanduiden (meisje, mannetje, vrouwtje, ventje, neefje, nichtje, familielid, Tweede Kamerlid enzovoort), wordt met dat verwezen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Welk lidwoord is geen?

Onbepaald: een, geen

de en het ('t) zijn bepaalde lidwoorden, een ('n) en geen noemen we onbepaald.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bruuttaal.nl

Hoe weet je of een lidwoord bepaald of onbepaald is?

De lidwoorden van de Nederlandse taal bestaan simpel gezegd uit drie woordjes: de, het en een. Een lidwoord staat altijd voor een zelfstandig naamwoord of voor woorden die zelfstandig gebruikt worden zoals een werkwoord of een bijvoeglijk naamwoord. De en het zijn de bepaalde lidwoorden, een is het onbepaalde lidwoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slimleren.nl

Welke zijn de 3 lidwoorden?

Het Nederlands heeft drie lidwoorden: de, het en een. De en het zijn de bepaalde lidwoorden. Een is het onbepaald lidwoord. Lidwoorden staan voor een zelfstandig naamwoord, zoals vrouw, bus, uur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Welke twee soorten lidwoorden zijn er?

De of het. het nederlands heeft twee bepaalde lidwoorden: de voor mannelijke en vrouwelijke woorden en het voor onzijdige woorden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ikschrijfbeter.nl

Welke taal heeft geen lidwoorden?

Voorbeelden van talen zonder lidwoorden zijn het Latijn, het Russisch en het Fins. Andere talen, waaronder het Iers (an) en het Esperanto (la), kennen alleen een bepaald lidwoord. Ook het Nederlands kende oorspronkelijk geen lidwoorden. In het Oudnederlands ontbraken ze nog, het Middelnederlands kende ze echter al wel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Is het altijd een lidwoord?

Lidwoorden (artikelen) zijn woorden die voor een zelfstandig naamwoord staan. In het Nederlands zijn er drie lidwoorden: de, het en een. Het en een zijn altijd enkelvoud, de kan zowel enkelvoud als meervoud zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taalwinkel.nl

Heeft het Pools lidwoorden?

Het Pools telt, net als de meeste andere Slavische talen ook geen lidwoorden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op standaard.be

Is vaas mannelijk of vrouwelijk?

Een groot aantal de-woorden kan zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor stad, vaas, school, deur, taal, groep en jas. De naslagwerken vermelden bij die woorden doorgaans alleen dat het de-woorden zijn, zonder verdere specificatie. Dat is ook het geval in het Groene Boekje.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is de bank hij of zij?

De bank en zijn/haar medewerkers

Bank, bloem, kin, stad en taal zijn voorbeelden van woorden die zowel mannelijk als vrouwelijk zijn en waar dus alleen de achter staat. Veel van deze woorden zijn van oorsprong vrouwelijk, maar werden in de loop der tijd steeds meer als mannelijk ervaren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Is het college zijn of haar?

College is dus een onzijdig woord. In dit artikel een aantal tips om het woordgeslacht van zelfstandige naamwoorden te herkennen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schrijven-bij-de-overheid.nl

Is het de team of het team?

In de Nederlandse taal gebruiken wij het team.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op welklidwoord.nl

Wat of welk uur?

Welk en welke worden gewoonlijk met een zelfstandig naamwoord gecombineerd: na welk volgt een het-woord; na welke een de-woord of een meervoudig woord.Op wat volgt geen zelfstandig naamwoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Hoe gebruik je welke?

'Welke' is een betrekkelijk voornaamwoord. Dat mag je in de formele schrijftaal gebruiken om te verwijzen naar de-woorden en meervouden. 'De brief welke' en 'mijn tarieven welke' zijn dus grammaticaal juist.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op letterdesk.nl

Populaire vragen