Het unieke aspect van PMDD is dat het maandelijks optreedt rond je menstruatiecyclus, meestal een week of twee voordat je menstruatie begint. Het kan zijn dat je op de eerste dag van je menstruatie je beter begint te voelen en dat de symptomen voorbij zijn.
Oorzaak nog niet bekend
Ook fysieke symptomen komen voor, zoals een opgeblazen gevoel, erge hoofdpijn en spierpijnen in het hele lichaam. Wie PMDD heeft, heeft daar in de twee weken voor de menstruatie last van. De klachten verergeren vaak bij het naderen van de menopauze.
Een deel van de vrouwen met PMS heeft dermate zware klachten dat we spreken van een stoornis: Premenstrual Dysphoric Disorder, ofwel PMDD. Het belangrijkste verschil met PMS is dat de klachten vooral emotioneel van aard zijn en zo heftig dat ze een enorm negatieve invloed op het dagelijks functioneren hebben.
Veranderingen in levensstijl is de eerste stap om de symptomen van PMDD te helpen minimaliseren. Zorg voor voldoende slaap en lichaamsbeweging en eet een dieet dat rijk is aan eiwitten, complexe koolhydraten, fruit en groenten, dit vormt de basis van elk behandelplan.
Oorzaken van PMDD
De oorzaak van PMDD is niet duidelijk. Wel is bekend dat angst en onderliggende depressies een rol kunnen spelen in het ontstaan van zowel PMS als PMDD. Wellicht worden de symptomen van deze stemmingsstoornissen dus erger door hormoonveranderingen tijdens de menstruatiecyclus.
Veel gebruikte antidepressiva voor PMDD zijn middelen uit de SSRI-groep, zoals bijvoorbeeld fluoxetine (Prozac), paroxetine (Seroxat) of sertraline (Zoloft). Meestal hoef je deze medicijnen alleen tijdens de twee klachtenweken te slikken.
1 tot 8 procent van de vrouwen heeft zoveel last van de symptomen dat zij onder de definitie van PMDD vallen.
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon.
Een progesteron tekort zorgt mogelijk voor een kortere luteale fase, waardoor de menstruatiecyclus verstoord raakt. Progesteron tekort symptomen zijn onder andere PMS klachten, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst.
Bij PMS ontstaan de klachten na de eisprong. De eisprong vindt ongeveer twee weken voor de menstruatie plaats. In deze periode maakt het lichaam het hormoon progesteron aan. Dit hormoon speelt een rol bij PMS.
Oestradiol maakt in de hersenen namelijk serotonine vrij. Serotonine is een stofje waar je je gelukkig en opgewekt door voelt. De psychologen schrijven dat minder oestradiol zorgt voor minder serotonine, en dus minder gelukzalige gevoelens. De pil rommelt niet alleen met oestradiol.
Die klachten worden aangeduid met premenstrueel syndroom of PMS. Daarvan bestaat een ernstige vorm: premenstrueel dysfore stoornis of PMDD (PreMenstrual Dysforic Disorder). Vrouwen met PMDD voelen zich hopeloos, depressief, angstig, extreem prikkelbaar en gespannen en slapen bijzonder slecht.
De 'pil' is het bekendste medicijn dat de eisprong onderdrukt. Bij een aantal vrouwen met pms die de pil gebruiken, verminderen de klachten. Welke pil werkt het best? Onlangs is wetenschappelijk aangetoond dat pillen die de stof drospirenon (Yasmin®, Yaz 24+4®) bevatten, pms-klachten verminderen.
Het premenstrueel syndroom (PMS) kan niet worden vastgesteld met bloedonderzoek. Om na te gaan of u PMS heeft is het belangrijk om te weten welke klachten u heeft en wanneer u klachten heeft. U kunt drie maanden lang elke dag in een dagboek opschrijven wanneer u klachten heeft en welke klachten u heeft.
Depressiviteit door je menstruatie, hoe komt het? De precieze oorzaak van depressie bij PMS en PMDD is nog onduidelijk. Men vermoedt dat de oorzaak te maken heeft met het functioneren van bepaalde neurotransmitters. Dit zijn stofjes die signalen doorgeven aan de hersenen, waaronder aan delen waar emoties zich bevinden.
- Progesteron gaat de effecten van oestrogeen tegen. Waar oestrogeen ervoor zorgt dat je je impulsief voelt, zorgt progesteron er juist voor dat je lekker thuis op de bank wilt hangen. Je wordt slaperiger en oncontroleerbare eetbuien kun je soms niet voorkomen.
Bij PMS-klachten doe je er goed aan een vitamine B-complex te slikken. Vooral vitamine B6, B12 en foliumzuur kunnen je klachten aanzienlijk verminderen. Omdat de B-vitamine elkaar aanvullen kun je ze beter niet los slikken maar in een complex. De B-vitaminen kun je het beste om de dag innemen bij een grote maaltijd.
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
Bij PMS gaat het vooral om vrouwen tussen de 35-44 jaar, zonder een medicamenteus gereguleerde cyclus. Het kan zijn dat vrouwen – juist omdat ze klachten van PMS ervaren – overgegaan zijn tot regulatie van de cyclus door middel van orale anticonceptie en dat daardoor hun PMS-klachten zijn verdwenen.
Premenstrueel syndroom (PMS) is een naam voor alle klachten die u kunt ervaren in de periode voordat u ongesteld wordt. Dit kunnen zowel fysieke (lichamelijke) klachten zijn of psychische (emotionele) klachten. De klachten komen elke maand terug, soms erger dan de keren daarvoor, soms minder erg.
De menopauze test is een speekseltest en brengt zes hormonen in kaart die een rol spelen bij de menopauze. Dit zijn oestradiol, oestriol en progesteron, testosteron, DHEA en cortisol. Het helpt bovendien bij het bepalen van de huidige hormonale situatie. De progesteron test is een speekseltest.
Progesteron is een belangrijke speler in het regelen van je menstruatiecyclus. Wanneer de hypofyse, een kleine klier in de hersenen, follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) aanmaakt, stimuleren deze hormonen het gele lichaam (corpus luteum) in de eierstokken om progesteron te produceren.
Zilverkaars is het populairste kruid bij overgangsklachten, terwijl monnikspeper op nummer 1 staat bij PMS/ PMDD. Maca en ashwagandha kunnen bij zowel overgangsklachten als PMS/PMDD soelaas bieden, terwijl pycnogenol bij overgangsklachten, en saffraan bij PMS/ PMDD kan worden ingezet.
Eén van de redenen van vermoeidheid tijdens je menstruatie is een schommeling van de hormonen. Ongeveer twee weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Vrouwen die hier gevoelig voor zijn krijgen hierdoor pijnlijke borsten, hoofdpijn, ze zijn moe, geïrriteerd en neerslachtig.
Als u er goed mee leert omgaan, kunnen de klachten minder worden. Gezond eten, genoeg bewegen en goed slapen helpen meestal om u beter te voelen. Zorg dat u weinig stress heeft in de dagen dat u last heeft van PMS. Gesprekken met de praktijkondersteuner van de huisarts of met een psycholoog kunnen helpen.