De meeste mensen maken antistoffen aan na besmetting met SARS-CoV-2. Bij sommige mensen zien we geen antistoffen na besmetting. De antistoffen herkennen kleine stukjes van het virus. Het coronavirus is veel groter dan een enkele antistof.
Een antistof die het coronavirus herkent, gaat aan de buitenkant van het virus zitten. Antistoffen die aan de buitenkant zitten, kunnen ervoor zorgen dat het virus niet méér cellen binnendringt. Daardoor stopt de besmetting. Een antistof ziet er op een tekening vaak uit als de 'Y'.
Serologische test, of antistof-test
Het kan 2 tot 3 weken duren voordat je lichaam de juiste antistoffen maakt en deze voldoende aanwezig zijn in je bloed om gemeten te kunnen worden. De test toont dus aan of je het virus hebt gehad en is niet bruikbaar om te zien of je nu geïnfecteerd bent.
Op dat moment had ongeveer 2% van de deelnemers antistoffen door vaccinatie en was ongeveer 12% besmet geweest met het coronavirus. In de vijfde ronde in de zomer van 2021 had bijna 65% van de bevolking antistoffen tegen het coronavirus in het bloed en ongeveer 20% had bewijs van een doorgemaakte besmetting.
De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
Het afweersysteem speelt een opvallende dubbelrol bij COVID-19. Een effectieve afweerrespons zorgt dat het virus aangevallen en opgeruimd wordt, maar als dat niet goed lukt, lijkt een hyper-activatie van het afweersysteem te ontstaan dat juist tot ernstige problemen leidt.
Na vaccinatie opgewekte T-cellen zijn goed in staat om de omikronvariant van het coronavirus te herkennen. Antistoffen lukt dat vrijwel niet, maar een boostervaccin helpt daarbij. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
Ook de bloedgroep maakt uit bij het risico op ernstige ziekte. 'Bloedgroep A geeft mogelijk een hoger risico, terwijl bloedgroep O juist beschermt', vertelt Van der Made. 'Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dat werkt.
De oorzaak ligt in de gestoorde aanmaak van antistoffen. Het afweersysteem van patiënten met deze ziekte kan niet goed een passende antistof maken als er een nieuw virus of bacterie het lichaam binnenkomt. Tegelijkertijd hebben deze mensen een verhoogd risico dat ze antistoffen maken tegen het eigen lichaam.
Hoe langer de ziekte voortduurt, hoe meer de besmettelijkheid daalt. Bij een flink deel van de patiënten konden we dus geen infectieuze virussen meer vaststellen. Bij de meeste patiënten waarbij we dat wel konden, zagen we nog actieve virusdeeltjes tot zo'n acht dagen, bij een enkele patiënt zelfs nog na twintig dagen.
We benadrukken ook de zelftest direct te herhalen zodra enige Covid-19 klachten gaan optreden. We hebben namelijk eerder aangetoond in een groot onderzoek dat de zelftesten wél nauwkeurig zijn wanneer ze worden gebruikt zodra men Covid-19 klachten heeft”.
Van alle mensen die klachten houden na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Soms met hulp en begeleiding. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.
Mensen met een verzwakt afweersysteem maken vaak die eerste cruciale week geen antistoffen aan, maar later wel. De kunstmatige antistoffen kopen tijd, ze helpen je tot je zelf antistoffen gaat aanmaken.Ze geven 70% minder kans op ziekenhuisopname of overlijden.
Nederland heeft 1 miljoen serologische tests aangekocht. Deze testen laten zien of iemand besmet is geweest met corona. Deze testen worden steekproefsgewijs uitgevoerd.
Bloedgroep O zou het meest actieve immuunsysteem hebben, bloedgroep AB het meest immuun tolerante. Bloedgroep O zouden vooral vleeseters zijn, bloedgroep A beter graaneters en vegetariërs, bloedgroep B zou als enige ook melk kunnen verdragen en AB zou een gemengde maar complex voedingspatroon moeten hebben.
Mensen die een bloedziekte hebben. Mensen met een verminderde weerstand doordat ze weerstand verlagende medicijnen nemen. Kankerpatiënten tijdens of binnen 3 maanden na chemotherapie en/of bestraling. Mensen met ernstige afweerstoornissen waarvoor zij behandeling nodig hebben van een arts.
Als u bloedgroep O hebt, heeft u automatisch antistoffen tegen bloedgroep A en B; heeft u bloedgroep A, dan heeft u antistoffen tegen bloedgroep B; en heeft u bloedgroep B, dan heeft u ze tegen bloedgroep A. Alleen vrouwen die bloedgroep AB hebben, hebben geen antistoffen tegen bloedgroepen.
Daardoor is er een aantal maanden na infectie of vaccinatie bij blootstelling aan een andere variant weer risico op een infectie, maar is het risico op een ernstig beloop meestal wel lager dan bij de primaire infectie.
De uitslag, voorzien van een interpretatie door de arts-microbioloog, wordt op de gebruikelijke wijze door het RLM aan u gerapporteerd en is uiterlijk binnen 2 werkdagen bekend. Voor een betrouwbaar resultaat dient het serummonster afgenomen te worden tenminste 15 dagen na de start van de symptomen.
Voor coronavirussen in het algemeen wordt een overleving tot 9 dagen op verschillende oppervlaktes gezien. Specifiek voor covid-19 werd het virus in vitro 3 dagen na aanbrengen op verschillende oppervlaktes nog gedetecteerd, echter sterk gereduceerd in virale load.
Een verzwakt immuunsysteem herken je aan de volgende symptomen: Aanhoudende vermoeidheid. Terugkerende infecties, zoals regelmatige blaasontstekingen, ontstoken tandvlees, maagklachten of diarree. Regelmatige verkoudheidsklachten.
Een lage weerstand kunt u herkennen doordat u vatbaarder bent voor infecties, zoals een verkoudheid of griep. Ook kunnen infecties heftiger verlopen bij mensen met een lagere weerstand.
Een bloedonderzoek geeft snel een idee van de toestand van je immuunsysteem. Onderzoekers bekijken je witte bloedcellen onder de microscoop. Ze tellen en onderzoeken ze op uiterlijk, vorm, grootte en kwaliteit. Ze bepalen ook de antistoffen.