De symptomen van een muggenbult zijn meestal al kort nadat de mug gestoken heeft zichtbaar. Ten eerste kan er veel jeuk ontstaan en soms kan het zeer doen. Daarnaast ontstaat er een bult die vaak gekenmerkt wordt door een rode huid erom heen. Dit is irritatie.
Hoe zien gewone muggenbulten eruit ? De “gewone muggenbeet” veroorzaakt ter plaatse van de beet een sterk jeukende galbult (urticaria). Meestal zien we meerdere galbulten op de huid. De reactie van de huid kan echter zo heftig zijn dat er een blaasje of zelfs een blaar ontstaat.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
U krijgt het virus als u gestoken wordt door een mug met het virus. Klachten zijn plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Er zijn geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen.
Het verschil? Bedwantsen beten zitten vaak op een rijtje, alwaar de mug doorgaans maar één keer toehapt. Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje, net zoals bij een muggenbeet. Sommige mensen reageren heftiger op een insectenbeet dan andere.
Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje (als bij een muggenbeet). Vaak zitten er een paar bultjes op een rij of dicht bij elkaar. De bultjes jeuken. Sommige mensen reageren heftiger op de beet dan andere: met meer roodheid en jeuk.
Rode vlek(ken) op de huid: van veel soorten insectenbeten krijg je rode vlekken. Je kunt met de hulp van bovenstaande infographic zien aan de plek, door welk insect je gebeten bent. Als je na een paar dagen tot een week na de insectenbeet een rode vlek of een rode kring krijgt, raadpleeg dat je huisarts.
In het kort
U krijgt het virus van een mug. 1 tot 12 dagen na de muggensteek wordt u ziek.
De symptomen van een muggenbult zijn meestal al kort nadat de mug gestoken heeft zichtbaar. Ten eerste kan er veel jeuk ontstaan en soms kan het zeer doen. Daarnaast ontstaat er een bult die vaak gekenmerkt wordt door een rode huid erom heen.
En wist je dat het uitknijpen van een muggenbult weinig zin heeft? Door in een muggenbult te knijpen, of door er een kruisje in te zetten met je nagel, vervang je de jeuk door pijn. De pijn verdwijnt na een tijdje weer, waarna de jeuk terugkomt.
Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes op je huid kunt krijgen. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt.
Probeer niet te krabben
Daar is een goede reden voor: vaak is pijn minder erg dan jeuk. Krabben verlicht de jeuk direct en geeft zelfs een heel bevredigend gevoel. Maar krabben beschadigt je huid, wat juist tot méér jeuk leidt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter). Na enkele dagen verdwijnt de plek en de jeuk. Neem contact op met de huisarts bij hevigere klachten na een muggenbeet.
Insectenbeten herken je aan rode of witte, (soms) jeukende bultjes of bulten op het lichaam. Sommige insectenbeten zijn gelijk al pijnlijk, waardoor je meteen opmerkt van welk insect de beet afkomstig is. Andere insectenbeten voel je niet meteen, waardoor je de beet later pas ontdekt.
De tijgermug heeft net als veel andere steekmuggen een lange zuigsnuit. Deze is bruin van kleur en wordt in rust verborgen in de dikkere zwarte onderlip (G).
Door een steek van een mug kun je nooit een gevaarlijke allergische reactie ontwikkelen, omdat deze niet sterk genoeg is. Wel kun je een dikke, jeukende bult krijgen – wat ook heel vervelend is, maar gelukkig is deze bult niet gevaarlijk. Van een muggenbeet kun je dus niet echt ziek worden.
Muggen produceren het gegons namelijk met hun vleugels: hoe sneller ze flapperen, des te hoger de toon. Zitten twee muggen op dezelfde frequentie, dan vliegen ze even hard, en dat vergemakkelijkt een paring in de lucht. Overigens was al bekend dat mannetjes worden aangetrokken door het gezoem van vrouwtjes.
Een muggenbeet (of muggensteek) wordt veroorzaakt door een vrouwelijke mug. Zij heeft namelijk bloed nodig voor de rijping van haar eitjes. Om ervoor te zorgen dat ze het bloed kan opzuigen, spuit ze speeksel in het bloed van haar slachtoffer. Hierdoor ontstaat een muggenbult, wat erg kan jeuken.
U hoeft inheemse muggen niet te melden. Inheemse muggen zijn duidelijk bruin of beige. Grote steekmuggen hebben vlekjes in de vleugels. Ze steken en zoemen vooral in de schemer en 's nachts.
Een tweede factor die aantrekkelijk is voor muggen is het koolstofdioxide dat mensen uitstoten tijdens het ademen. Muggen weten daardoor dat er mensen in de buurt zijn, die een bron van bloed voor hen kunnen zijn. Grotere en zwaardere mensen ademen meer koolstofdioxide uit, waardoor zij extra aantrekkingskracht hebben.
Nachtenlang wakker liggen door het gezoem, de jeuk die niet over lijkt te gaan en ontelbaar veel bulten: een groot nadeel van de zomer is toch de hoeveelheid muggen. Daar heb je op het eiland Kunfunadhoo in de Malediven dus geen last meer van.
Zo kunnen er rond één beet meerdere rode, jeukende bulten ontstaan. Soms gaat dit ook samen met vochtblaasjes of blaren op de bulten. Als de roodheid wegtrekt, blijven jeukende, harde en open(gekrabde) bultjes achter, die wel dagen tot weken kunnen aanhouden.
Je kijkt naar het uiterlijk en je onderzoekt waar de beestjes precies zitten. Bedwantsen hebben een plat, ovaal lijf en ze zijn roodbruin van kleur. Zuigen ze bloed, dan worden hun lijfjes steeds roder. Bovendien zwellen ze ook op, tot soms wel drie keer hun normale grootte.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.