Donkere kringen onder de ogen komen vaker voor naarmate we ouder worden, omdat de huid dunner wordt en zijn vetweefsel verliest, en daarmee ook zijn veerkracht en elasticiteit. Door de dunnere huid rond de ogen worden de bloedvaten onder de huid beter zichtbaar en ziet het gebied er donkerder uit.
Donkere kringen krijg je doordat de onderliggende bloedvaatjes door je huid heen zichtbaar zijn. De huid is daar erg dun en er is nauwelijks vet- of bindweefsel dat de vaatjes onzichtbaar kan maken. Daardoor krijgt de huid onder je ogen een enigszins blauwe of grijzige gloed.
Een tekort aan antioxidanten zorgen voor donkere kringen. Dus vitamine C en vitamine E moet je veel eten. (Weet je ook meteen waarom er in gezicht crèmes vaak vitamine E zit). Om deze vitamines binnen te krijgen eet je lekker veel groente en ook fruit.
Behandeling met fillers
Wanneer de donkere kringen van erfelijke aanleg of van ouderdom zijn, of wanneer de tips niet genoeg resultaat geven, is de meest effectieve en langdurige oplossing: het wegwerken met een filler. Bij deze behandeling wordt door een gespecialiseerd arts hyaluronzuur geïnjecteerd.
De donkere kringen rond of onder de ogen zijn te wijten aan dunner worden van de huid, afname van onderhuids vet en vergroting van de oogkas. Naarmate we ouder worden krimpt namelijk de schedel. Bovendien kan de huid dun en doorschijnend zijn, waardoor de oogspier en/of bloedvaatjes zichtbaar worden.
Wat is het verschil tussen wallen en donkere kringen? Wallen en donkere kringen verschillen nogal van elkaar. Zo zien wallen eruit als een soort vochtkussentjes, terwijl donkere kringen meer lijken op 'halve maantjes' onder je ogen.
Het gaat vooral om de vitaminen B6, B12, C, en K en het mineraal ijzer. Je huid wordt bleker door een vitamintekort, waardoor je wallen en kringen ook extra zullen opvallen. Teveel zout kan ook zorgen voor een vochtophoping. TIP: Eet voedingsmiddelen die vitaminen B6,B12,C, en K bevatten, alsook veel kalium en ijzer.
Bij donkere kringen zie je door de huid een grijze kleur van botvlies van de schedel en een blauwe kleur van de bloedvaten. Wallen onder de ogen geven over het algemeen geen lichamelijke klachten, maar kunnen wel schaamte opwekken. Wallen onder de ogen herken je aan een ophoping onder het oog.
Leg uw wijs- en middelvinger op de wallen, tegen de neus. Maak een stevige, strijkende beweging richting de jukbeenderen en herhaal dit enkele keren. Op deze manier wrijft u het vocht in de lymfebanen, die het vervolgens afvoeren. Oogmassages hebben ook een gunstig effect in het geval van vetkussentjes onder de ogen.
Er zijn diverse pigmentlasers bekend die het overmatige pigment bij donkere kringen kunnen verminderen. Iedere laser heeft haar voor- en nadelen. Zowel Q-switched nanoseconde lasers als de ultrasnelle picoseconde lasers zijn ingezet om dit probleem aan te pakken.
Leg het watje daarna op je gesloten ogen voor ongeveer tien minuten. Als je dit regelmatig doet en daarna goed afspoelt met water, is de kans groot dat je snel resultaat ziet.
De huid rond de oogleden, ook wel de "periorbitale huid", is de dunste huid in het lichaam. Net als spataderen, zijn donkere kringen onder de ogen over het algemeen een erfelijke 'aandoening'. Als het bloed door de grote aderen langs het huidoppervlak gaat, produceren ze een blauwachtige tint.
Een goede nachtrust en een gezond en gevarieerd dieet kunnen wallen helpen voorkomen en deels verminderen. Indien je wallen hebt die zijn ontstaan door huidveroudering of genetische aanleg kun je ze helaas niet laten verdwijnen.
Er zijn ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen wallen. Zoals gezegd helpt kou tegen zwellingen, dus leg 's ochtends een washandje met ijsklontjes of koude komkommerschijven op je ogen. Dit helpt, al is het slechts tijdelijk. Een bekend oma weet raad-middel is ook aambeienzalf, dat zwellingen doet afnemen.
Wat zeker ook helpt is hydrateren, in de kern niets anders dan voldoende water drinken. Zorg dat je echt de anderhalve liter water per dag tot je neemt. Doe je dat niet, dan worden de bloedvaten onder de ogen groter en dat geeft vaak de donkere kringen onder de ogen. Ook een washandje kan soms al wonderen doen.
Hoe ouder je wordt, hoe slapper het bindweefsel onder de ogen wordt. Hierdoor kan de huid onder de ogen wat meer gaan hangen. En dan begint het vet uit de orbita en de oogkas naar beneden te zakken met wallen onder de ogen als gevolg. Een tweede mogelijke oorzaak voor wallen onder de ogen is een vochtophoping.
TIjdens de slaap worden allerlei afvalstoffen en vocht afgevoerd door het lymfestelsel. Wanneer je onvoldoende slaapt, heeft je lichaam te weinig tijd om deze afvalstoffen tijdig af te voeren. Daardoor blijft er een deel van het vocht onder de ogen zitten.
Vlees(waren), kip, vis en ei
Alle vleessoorten bevatten veel ijzer. Rundvlees levert in het algemeen wat meer ijzer dan varkensvlees en kip. Orgaanvlees, zoals lever en nier, bevat nog meer ijzer dan de andere vleessoorten.
Misschien wel de beste oogcrème van 2022: de intens voedende Global Anti-Aging Power Eye Balm oogcrème van Estée Lauder. Deze balsem zorgt ervoor dat de huid onder de ogen wordt verstevigd, versoepeld, verzacht en gaat glanzen. Fijne lijntjes, rimpels, donkere kringen en wallen worden zichtbaar verminderd.
Vermoeide ogen kunnen samengaan met één of meer van onderstaande klachten: Wazig zien. Dubbelzien. Tranende ogen of juist droge ogen.
Door simpelweg je oogleden, zowel boven het oog als onder het oog, af te poederen, creëer je een barrière die uitlopen voorkomt. Als je geen voorstander bent van foundation of poeder, kan je dit ook vervangen door oogschaduwbasis.
Wallen onder de ogen behandelen met injectables fillers.
Het volumetekort wordt hersteld, waardoor van ingevallen ogen, kringen of wallen geen sprake meer kan zijn. Het grote voordeel van hyaluronzuur is dat je meteen resultaat ziet. Het effect blijft zeker anderhalf tot twee jaar zitten.