Angela Schijf (Uithoorn, 7 augustus 1979) is een Nederlands-Belgisch actrice.
Sinterklaas is bij de publieke omroep jarenlang (24 jaar) gespeeld door Bram van der Vlugt en sinds 2011 is deze hoofdrol overgenomen door Stefan de Walle.
Waar komt Sinterklaas vandaan? Of Sinterklaas echt heeft bestaan is niet helemaal zeker. Historici vermoeden dat hij is gebaseerd op de bisschop Nicolaas. Hij leeft rond de vierde eeuw na Christus in Myra, een stad in het huidige Zuid-Turkije.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342. Al snel na zijn dood werd de Sint-Nicolaaskerk waar hij begraven was een bedevaartsoord.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.
Volgens Pijbes stamt de kleding, baret, fluwelen jasje en de kraag, nog van voor de slavernij en is de afgebeelde man een knecht. "De eerste Zwarte Piet was een ridder.
Cabaretier Gover Meit, beter bekend als Stefano Keizers (tegenwoordig Donny Ronny) is gek op dit soort easter eggs, verborgen grapjes voor volwassen kijkers. Hij figureerde zelf twee keer in het Sinterklaasjournaal. De eerste keer waren alleen zijn benen in beeld.
Dit is de nieuwe locatie van Grote Pietenhuis: niet paleis Soestdijk, maar het Maartenshuis in Doorn. Het Grote Pietenhuis staat dit jaar in Doorn. De Sint en zijn pieten verblijven de komende weken in het Maarten Maartenshuis op landgoed Zonheuvel, bevestigt burgemeester Frits Naafs van gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Het personage wordt vertolkt door Job Bovelander.
Iedere Sint verdient 100 euro netto per opdracht. De pieten die iets bijzonders kunnen krijgen 250 euro per opdracht.
Stien Struis. Stien Struis is de zelfverzekerde en bazige stuurvrouw van het schip en heeft altijd een antwoord klaar. Ze is het enige vrouwelijke lid van de bemanning en tevens sterkste piratenvrouw van de zeven zeeën.
Het is altijd weer een spannend moment als de rode gordijnen zijn opgehangen bij het monumentale pand in Huis ter Heide, waar sinds jaar en dag het Sinterklaasjournaal wordt opgenomen. Het betekent dat het niet meer lang duurt voor hij komt.... de opnames zijn begonnen.
Dat is echter niet de nieuwe locatie. Het Grote Pietenhuis staat dit jaar in Doorn. De Sint en zijn pieten verblijven de komende weken in het Maarten Maartenshuis op landgoed Zonheuvel, bevestigt burgemeester Frits Naafs van gemeente Utrechtse Heuvelrug aan het AD.
Harry Piekema (2017) Niels van der Laan (2018-)
De verhaallijn van het Sinterklaasjournaal wordt dit jaar misschien iets persoonlijker voor de presentatrice, Dieuwertje Blok. Na 22 jaar zet Dieuwertje een punt achter haar loopbaan als presentatrice van het kindernieuwsbulletin.
Grap Malle Pietje populair: 'Bedankt voor het komen, en goede reis terug'
Niemand weet precies waar de naam Zwarte Piet vandaan komt. De historici denken dat Piet vroeger een Ethiopische wees was, die als slaaf de vrijheid kreeg door (of: met hulp van) Nicolaas. Uit dankbaarheid is hij bij de bisschop gebleven om hem als knecht te dienen. De slaaf kwam uit Ethiopië en was dus zwart.
Een Sinterklaas mijter kenmerkt zich met rode stof, gouden banden en glimmende stenen. Bij het zien van de rode mijter weet iedereen: hier is Sinterklaas. Dit hoofddeksel geeft Sinterklaas mede zijn statige uitstraling.
Coole Piet (later Diego en Coole Piet Diego) is een personage uit de televisieserie De Club Van Sinterklaas en de sinterklaasfilms van regisseur Martijn van Nellestijn. De rol wordt gespeeld door Harold Verwoert.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar.
Het verhaal dat de heilige met zijn stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boek van Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is historici een raadsel.
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.