Bij het koud in de spouw plaatsen worden er gaten geboord in de stenen wat kan leiden tot beschadigingen van de muur. Als afdichting wordt er dan gebruik gemaakt van PUR schuim en compriband. Een dergelijke constructie gaat zo'n 5 jaar lang mee, vandaar de lage prijs.
Dit geïmpregneerde, voorgecomprimeerde schuimband dient als regendichte voegdichting van voegen in verticale buitengevelvlakken tussen bouwdelen of bouwmaterialen van beton, metselwerk, natuursteen, metalen, kunststoffen en hout.
Het compriband bevestigt u aan de buitenzijde van het raam- of deurkozijn aan de linker-, boven- en rechterzijde. Aan de onderkant hoeft het niet, omdat de band dan niet kan uitzetten door de druk van het raamkozijn. Voor de zekerheid kunt u het uiteraard wel doen.
Voor een hoe bredere voeg het geschikt is, hoe dikker het compriband namelijk is. Het kan zijn dat het band breder is dan je voeg. Is je voeg breder dan dat geschikt is voor het type compriband, dan kan het compriband de producteigenschappen zoals waterbestendigheid en luchtdichtheid niet meer garanderen.
Zet (kamertemparatuur) na enkele uren volledig uit. Koudere omgeving kan soms dag duren.
| Zwelt op naar ca. 20mm.
De beste manier om de ruimte tussen de muur en jouw kozijn op te vullen en wind- en waterdicht te maken is door compriband te gebruiken (ook wel voegband, schuimband, cocoband, isolatieband of zwelband genoemd).
Slagregendicht, luchtdicht en UV-bestendig!
Overschilderbaar met de gangbare watergedragen verven. Verenigbaar met de meeste kitten. Uitzetting zelfs bij lage temperaturen.
Je buitenkozijn afdichten met een voegband
Dit is een schuimband voor het afdichten van voegen en aansluitingen naast je buitenkozijnen. Een compriband is slagregendicht (>600 pa*) en voorkomt dat water naar binnen kan lopen, maar zorgt dat vocht in de spouw naar buiten kan.
Compressieband is een type PU schuim dat geleverd wordt als samengeperste schuimband die zichzelf uitzet nadat het afgerold is. Hierdoor wordt het veel gebruikt bij renovaties waar de band een bestaande voeg kan afdichten. Het materiaal is tevens vlamdovend en zelfklevend.
Zwelband is een samengeperste schuimband die uit zal zetten als hij uitgerold wordt. De band, ook wel compressieband genoemd, wordt gemaakt van voorgecomprimeerd geïmpregneerd polyurethaanschuim. Het uitzetten van de zwelband zal in normale omstandigheden na ongeveer een half uur plaatsvinden.
Met siliconenkit dicht je smalle kieren of naden (tot 5 mm) tussen muur en kozijn. Siliconenkit is elastisch, waterbestendig en je kunt zowel kit voor buiten als voor binnen kopen. Met een kitpistool spuit je de siliconenkit in de kier of naad om de naad op te vullen. Let op: siliconenkit is niet overschilderbaar.
Bij een bezoek aan de woning meet de arbiter dat in de negge de afstand naar het kozijn overwegend tussen de 10 en 12 mm bedraagt. Slechts op sommige plaatsen meet hij een afstand van 15 à 16 mm.
Het is belangrijk dat zo'n strook zich onder het kozijn bevindt, zodat regenwater en vuil erlangs kunnen weglopen en niet via de gevel verdwijnen. Ontbreekt het lood tussen de onderdorpel en de raamdorpel/waterslag, dan kan er juist op die plek regenwater blijven staan en dat vergroot de kans op schade.
Is het betreffende kozijn onderdeel van de gevel, dan moet er een stelkozijn worden geplaatst. Stelkozijnen worden bij nieuwbouwwoningen geadviseerd. Bij de renovatie van oudere woningen wordt het gebruik van stelkozijnen meestal afgeraden. Dit komt omdat de muren van oudere huizen niet allemaal recht zijn.
Je hebt een duurzame afdichting tegen water en door het plaatsen van een stelkozijn zit het kozijn steviger in de spouwmuur, waardoor het risico dat het kozijn los gaat zitten wordt weggenomen. Daarnaast voorkomt een stelkozijn eventuele beschadigingen aan bijvoorbeeld behang en stucwerk bij de renovatie van kozijnen.
Hout is makkelijk verwerkbaar en ter plekke op maat te zagen. Dat is handig bij het maken van een stelkozijn. Het hout dat gebruikt wordt bestaat uit 15mm dikke, watervast hechthouten stroken. Het is behandeld tegen weersinvloeden.
Schuimband zwelt op en vult de voeg volledig
Zwelband, voegband, schuimband, tochtband of afdichtingstape; hoe je het ook noemt, de voor-gecomprimeerde voegbanden van Soudal zetten uit nadat deze in de voeg zijn geplaatst en vullen zo de ruimte volledig op.
Een zwelband zorgt ervoor dat er geen kieren meer zijn en zorgt ook voor isolatie. In contact met water zal de strook tot 400% zwellen (uitzetten) ten opzichte van het initiële startvolume en zo voor een uitstekende waterdichting zorgen.
Voor het gebruik van Soudal Aquaswell is geen primer vereist. Aquaswell is met de hand of met middels een pneumatisch kitpistool aan te brengen. Aan beide zijden van het betonelement kan je het tot op 1-5 cm opvullen. Bij een grotere voeg dien je gebruik te maken van een voegenvuller.
Kitband wordt gemaakt van butyl rubber, daarom wordt het ook wel butylband genoemd. Het is een zelfklevende strip die veelal gebruikt wordt bij luchtdicht bouwen. Het materiaal is hiervoor geschikt, omdat het zelfklevende membraan zowel water-, damp- als luchtdicht is.
Kozijnschroeven zijn er in 3 soorten, namelijk met een cilinderkop, platkop en bolkop. U gebruikt bolkop of platkop schroeven in een kunststof kozijn of aluminium kozijn. De cilinderkop kozijnschroeven kunt u gebruiken voor houten kozijnen. Dit omdat deze kozijnschroef bijzonder mooi verzinkt in hout.
Verder zijn kunststof kozijnen voorzien van staalversteviging in een afgesloten luchtdichte kamer. Bij het doorboren van deze kamer kan er na een tijd roestvorming ontstaan, wat gevolgen heeft voor de kwaliteit van een kunststof kozijn. Wij raden het daarom af om te boren in kunststof kozijnen.