RVS-pannen lijken nooit volledig schoon te worden. Laat de pan een uurtje weken in een schepje soda, en boen het daarna schoon met een zachte spons of borstel. Spoel en droog goed af!
De keramische of ijzeren koekenpan
De keramische laag kan door het vele water en het vaatwastablet aangetast worden en voor de ijzeren pannen is de vaatwasser al helemaal geen optie. Een keramische pan mag u nog schoonmaken met een klein beetje afwasmiddel, maar de ijzeren koekenpan alleen met warm water.
U kunt heel veel dingen in uw vaatwasser stoppen met als doel ze schoon te maken. Echter, is er een scala aan voorwerpen dat u beter niet in uw vaatwasser kunt stoppen. Om te beginnen met messen, houten snijplanken en vrijwel elk metaal dat geen RVS (roestvrij staal) is.
Zowel normale kookpannen als pannen met een anti-aanbaklaag mogen, op advies van de fabrikanten zelf, dus in de vaatwasser afgewassen worden. Toch adviseren wij om met name een pan met anti-aanbaklaag (wok, koekenpan, grillpan) met de hand af te wassen.
Aluminium pannen afwassen
Zet aluminium pannen nooit in de vaatwasser. Doe geen soda in aluminium pannen, dit tast de toplaag aan. Gebruik alleen heet water om een aluminium pan af te wassen, zonder afwasmiddel. Vet een aluminium pan na de vaat in met wat olie.
Om de pan schoon te maken, adviseren wij alle pannen met een anti-aanbaklaag met de hand af te wassen. Wanneer je pannen in de vaatwasser wast, kunnen er bobbels in de laag ontstaan, kan de anti-aanbaklaag loslaten of de aluminium disc kan loslaten.
Strooi twee eetlepels baking soda in de gootsteen en wrijf met een vochtige microvezeldoek of spons al het RVS-materiaal in. Wrijf met de nerf mee! Giet vervolgens een beetje azijn op het oppervlak. Hierdoor begint het baking soda te schuimen en dat helpt om vuil en aangekoekte etensresten te verwijderen.
Hoe u kleine vlekken of verkleuringen schoonmaakt, hangt af van het soort vlek: Waterkringen en kalkresten: gebruik schoonmaakazijn. Vlekken die plakken: gebruik een schoonmaakmiddel met chloor. Bruine of gele verkleuringen: gebruik een middel dat speciaal is gemaakt voor het verwijderen van deze verkleuringen.
Pannen en potten
Zet pannen en grote potten in het onderste rek, want daar hebben de waterstralen de meeste kracht. Zijn de pannen vet van olie of boter, haal vooraf een keukenpapier door de pannen.
Emaille kan in principe in je vaatwasser. Alleen, het vaak agressieve vaatwasmiddel tast op den duur het glazuur aan. Ons advies: was het met de hand af. Pas op met stoten, emaille is sterk maar er kunnen splintertjes afbreken.
Vul je aangebrande pan met warm water en voeg een schepje baking soda toe. Laat de pan een nachtje met het laagje baking soda staan. Pak de volgende dag een afwasborstel, even schrobben en je pan glimt weer als vanouds.
Hoewel een klein beetje roestvorming niet schadelijk is voor de gezondheid, kun je een pan met wat roestplekjes even goed afwassen voor gebruik. Op die manier beperk je de eventuele inname van roest via je eten. Wanneer een pan duidelijk is beschadigd door roestvorming, kun je deze beter niet meer gebruiken.
Misschien wel een bekend trucje; cola als roestverwijderaar. Leg je gereedschap in een bak met cola en de volgende dag kan je de roest er zo vanaf borstelen. Werkt natuurlijk ook met Pepsi.
Vocht is de meest gebruikelijke oorzaak van roest. De lucht in de vaatwasmachine is vochtig na een wascyclus. Om te voorkomen dat dit vocht op uw vaat neerslaat, opent u de deur van uw vaatwasmachine zodra de cyclus is voltooid en laat u deze een tijdje enigszins open staan.
RVS is bestand tegen azijn. Azijn kan gebruikt worden om RVS na te poetsen zodat het streeploos schoon wordt. Let wel op dat azijn niet ontvet, alleen ontkalkt. Om te ontvetten gebruik je keukenontvetter of afwasmiddel.
Zo doe je dat: Strooi twee eetlepels baking soda in de gootsteen en wrijf met een vochtige microvezeldoek of spons het hele RVS-oppervlak in. Wrijf met de nerf van het RVS mee om krassen te voorkomen. Giet vervolgens een beetje azijn over het oppervlak. Je zal merken dat de baking soda nu flink begint te schuimen.
Pan met antiaanbaklaag schoonmaken
Een pan afwassen met afwasmiddel beschadigt de antiaanbaklaag. Je kan zo'n pan dus beter schoonmaken met alleen heet water en een afwasborstel en dan drogen met keukenpapier. De vetlaag wordt zo verwijderd, maar de antiaanbaklaag blijft.
Tefal is bij normaal gebruik veilig. Het kan schadelijk voor de gezondheid zijn, maar pas als je het zo heet maakt dat alles dat eventueel in de pan zit al aan het verbranden is. Als je tefalpannen niet leeg, zonder inhoud, verhit, is er eigenlijk geen kans op het ontstaan van giftige of anderszins gevaarlijke stoffen.
Een van de bekendste producten van antiaanbaklaag pannen is Tefal. Deze geeft op hun website aan dat Tefal pannen geen gevaarlijke stoffen bevatten zoals PFOA, PFOS of C8. Maar dat ze de veilige stof PTFE gebruiken. PTFE behoort wel tot de PFAS-groep, maar is door de EFSA, WHO en FDA goedgekeurd om veilig te gebruiken.