Voor het schoonmaken kun je gewoon een stevige borstel, schoon water en eventueel wat afwasmiddel gebruiken. Het is altijd aan te raden om een deksel er op te houden. Dit voorkomt dat muggen eitjes in het water gaan leggen en dat bladeren van buitenaf in de ton kunnen waaien.
Ja, dit kan wel eens gebeuren want het water dat in de regenton komt zal voornamelijk stilstaan en in combinatie met al het organische afval (vogelpoep, bladafval etc.) dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces.
Het water in een regenton kan inderdaad een broedplaats worden voor muggenlarven. Zorg daarom voor een goed sluitend deksel op de regenton. Een deksel wordt meestal standaard bijgeleverd. Verder schijnt een handje houtskool in een stoffen zakje dat je in de ton hangt, te helpen.
OPlossing is misschien, Baterien kopen voor biologische vijverfilters en die in het water doen. Een andere natuurlijke oplossing, de deksel er af laten, hierna kunnen muggen hun eitjes er in leggen De muggenlarven die hierna ontstaan kunnen het water compleet zuiveren van alle vervuiling.
De meeste regentonnen die op de markt verkrijgbaar zijn worden gefabriceerd van kunststof. Dit is niet voor niets, kunststof is namelijk zeer geschikt materiaal voor het opvangen van regenwater en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor hebben regentonnen een lange levensduur van minimaal 5 tot 10 jaar.
Als onderhoud kun je een maal per jaar de regenton reinigen met een harde borstel om afvalresten te verwijderen. De regenton kun je goed beschermen met gekookte lijnzaadolie, een natuurlijk houtverduurzaming product. Een aansluiting op de regenpijp kan eenvoudig met een pvc-regenautomaat of een zinken overloop.
Regenwater opvangen kan op verschillende manieren. De bekenste vorm is bovengronds opvangen met een regenton, maar je kan ook ondergronds water opvangen en opslaan. Welke geschikt is voor jou, hangt bijvoorbeeld af van de grootte van jouw tuin.
Zorg tijdens de winter er ten alle tijde voor dat de regenton helemaal leeg is. Als een regenton gevuld is met water en het gaat vriezen zet dit uit. Door het uitzetten kan de regenton gaan scheuren en zal de regenton gaan lekken.
De beste plek voor een regenton is dicht bij een regenpijp en bij voorkeur in de schaduw. Als de ton in de volle zon staat wordt het water warm. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit.
Om een muggenplaag te voorkomen of bestrijden is ervoor zorgen dat water weg kan lopen. Lege bakken en potten op z'n kop zetten, dakgoten schoonhouden en regentonnen regelmatig legen. Tevens helpt een scheutje plantaardige olie in je regenton te gieten zodat muggenlarven verdrinken.
Met een regenton verbruik je minder leidingwater, waardoor er minder grondwater opgepompt hoeft te worden. Zo zorgen we er samen voor dat de drinkwatervraag niet nog meer stijgt. Regentonnen zijn dus goed voor het milieu, maar ook voor je tuin en je portemonnee.
Reacties. Goudwinde en blauwwinde kun je er prima in doen. Het zijn sterke vissen, eten muggen en ze worden heel oud.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Het kan gebeuren dat de regenton net iets te vol loopt, indien deze niet helemaal waterpas staat. Dit gaatje kan dan vervolgens voorkomen dat de regenton over gaat lopen en de planten in de deksel gaan drijven op water.
Uiteraard valt en staat alles ook met het gebruik? Hoe vaak leegt u de regenton, hoe vaak gebruikt u het regenwater om de tuin te besproeien, de auto te wassen enz. Tip: Neem altijd een regenton met een voet, ook wel standaard genaamd! U kunt er dan altijd met een gieter bij!
Heb je op enig moment geen water nodig en is je ton gevuld, laat het dan niet in het riool weglopen maar laat het langzaam afvloeien via je tuin naar het grondwater. Eventueel is het mogelijk een kleine pomp in de regenton te plaatsen, waarmee je het water kunt oppompen.
Het regenton kraantje kunt u het beste even inpakken met een stukje stof en plastic of helemaal van de regenton schroeven, zo voorkomt u dat het kraantje kapot vriest. Wanneer u een regenton heeft gekocht met harde stevige wanden, dan is deze in principe bestand tot een vrieskou van -15 graden.
Zolang het niet vriest, is er niets aan de hand. Maar heb je een houten regenton, dan kan deze al bij een paar graden vorst kleine scheurtjes vertonen en daardoor kapotvriezen. Water dat bevriest, zet immers uit. Ook een kunststof ton kan gaan scheuren als deze langdurig wordt blootgesteld aan vorst.
Mijn regenton blijf lekken
De kieren kunnen aan de binnenkant met wat siliconenkit worden dichtgesmeerd. Siliconenkit beweegt mee met de werking van het hout en kan daarmee de levensduur van het ton weer wat verlengen.
Om regenwater te filteren heb je specifieke waterfilters nodig. Het water dat je hiermee filtert, is bedoeld om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen, voor wasmachinegebruik, tuinirrigatie en om je tuin te sproeien. Daar heb je immers geen drinkwater voor nodig.
Probeer om twee soorten zand te gebruiken: fijn zand en grof zand. Strooi eerst het fijne zand bovenop de actieve kool. Doe vervolgens het grove zand in de fles, bovenop het fijne zand. Zo zal het water door meer lagen moeten stromen, waardoor het schoner zal worden.
Thuis het leidingwater zuiveren
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.