Een katheter is een soepel slangetje waardoor de plas uit de blaas kan wegstromen. De katheter heeft twee openingen; de ene kant wordt in uw blaas gebracht. Aan die kant zit een ballonnetje dat na het inbrengen wordt gevuld met water. Hierdoor blijft de katheter op zijn plaats in de blaas.
Een katheter wordt gebruikt om urine uit de blaas af te voeren. De meest voorkomende reden om een katheter te plaatsen is retentie of incontinentie. Bij retentie kunt u uw blaas niet meer op de normale manier legen.
Een katheter is een soepele, holle slang waardoor urine uit de blaas kan aflopen. De katheter blijft vastzitten in de blaas door een ballonnetje dat wordt opgeblazen via dit slangetje. Aan het einde van de katheter is een zak bevestigd, die de urine opvangt.
De verblijfskatheter is meestal aangesloten op een urinezak waarin de urine opgevangen wordt. Een verblijfskatheter kan maximaal 10 tot 12 weken blijven zitten, afhankelijk van het materiaal.
Hoe lang de katheter kan blijven zitten, is afhankelijk van het materiaal van de katheter. Vaak wordt de katheter na zes tot twaalf weken verwisseld. Voor het wisselen van de katheter heeft u een afspraak gemaakt. Een verpleegkundige van de polikliniek Urologie wisselt de katheter.
Het nadeel van een verblijfskatheter is dat er na verloop van tijd altijd een besmetting met bacteriën optreedt. Daarom is het herhaald inbrengen (sondage) beter, en wordt een verblijfskatheter enkel geplaatst als er een duidelijke medische reden voor is. Als men geen katheter kan plaatsen, bijv.
De gewone katheter (via de plasbuis)
Deze katheter wordt ingebracht door de uroloog of verpleegkundige en gaat door de plasbuis naar de blaas. U kunt dus niet meer via de normale weg plassen. Krijgt u de katheter voor een langere tijd, dan moet u deze na 10-12 weken gewisseld worden voor een nieuwe katheter .
Een katheter is een kunststof slangetje. Om te kunnen dialyseren wordt dit slangetje in de hals geplaatst. De plaats waar het slangetje de huid ingaat, noemen we de huidpoort. Als de huidpoort genezen is, mag u douchen.
Het inbrengen van de katheter is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. Vervolgens wordt de ballon via het slangetje langzaam met water gevuld. Het inbrengen van de katheter duurt ongeveer tien minuten.
Door het handmatig leegtrekken kunnen gerimpelde ballonrandjes (zie foto) ontstaan waardoor het uittrekken van de katheter gevoelig of pijnlijk kan zijn voor de patiënt.
Het inbrengen van de katheter kan gevoelig of een beetje pijnlijk zijn. Het inbrengen duurt ongeveer tien minuten. Als de katheter is ingebracht krijgt u van de verpleegkundige uitleg over de dagelijkse verzorging van de katheter.
's Nachts sluit u de grotere urine-nachtzak op de urine-beenzak aan. Deze heeft een inhoud van twee liter, zodat u rustig door kunt slapen. De opvangzak kunt u in een rekje aan de zijkant van uw bed hangen.
Na het inbrengen van de katheter dient er gedurende 24 uur een urinezak aangesloten te zijn, zodat u kunt controleren of de urine helder blijft en goed afloopt. Plaats wel een kraantje ertussen en zet deze open. Zet het kraantje na deze 24 uur dicht en haal de urinezak er overdag af.
Spoel regelmatig (minimaal 1 keer per dag) de omgeving rond de katheter af onder de douche. Controleer regelmatig of er geen knik in de slang zit waardoor de urine niet kan aflopen. Met een blaaskatheter hoeft u niet naar het toilet om te plassen. U kunt gewoon naar het toilet gaan voor ontlasting.
Darmspoelen met een Chait katheter is bedoeld om de dikke darm voor een groot deel helemaal leeg te maken, zodat de klachten van een te volle dikke darm verdwijnen. Bij een Chait katheter wordt antegraad gespoeld, dat betekent dat het water met de stroom van de ontlasting meegaat, van boven naar beneden dus.
Oplossing: spuit gel langs de katheter in de plasbuis of in de fistelopening. Wees er zeker van dat de katheter los is van de wand. Draai de katheter rond of duw deze verder de blaas in. Bij een urethrale katheter bij een man: trek voorzichtig aan de katheter terwijl je de penis vasthoudt.
Binnen 6-8 uur moet u weer zelf kunnen plassen. De eerste keer kunt u op het toilet plassen. Daarna plast u in de urinaal (fles).
De ingreep gaat via de plasbuis en duurt 15 - 30 minuten.
Was uw handen voordat u het kraantje of de opvangzak loskoppelt of vervangt. Het is nodig dat u voldoende drinkt zodat u minstens anderhalve liter urine per dag produceert. De blaas reageert op een katheter door extra slijm te vormen.
Urine die langs de katheter naar buiten lekt
Dit kan komen door: Te groot of te klein volume van het ballonnetje. Aan het eind van een katheter zit een ballonnetje. Als de katheter in de blaas zit, wordt het ballonnetje opgeblazen, zodat de katheter niet naar buiten kan glijden.
Voor mensen met een katheter is het erg belangrijk om voldoende te drinken. Zij moeten proberen om twee liter vocht per dag tot zich te nemen. Dit vermindert de kans op blaasinfectie, blaaskrampen en verstoppingen van de katheter.
Antibiotica. Iedereen met een katheter heeft bacteriën in de blaas. Dit kan klachten geven zoals stinkende urine, een branderig gevoel, blaaskrampen of pijn in de onderbuik. Het gebruik van antibiotica is pas noodzakelijk als u andere klachten van een infectie heeft.
Zuchten kan helpen voor ontspanning, om de katheter verder in te brengen. Wanneer de urinestroom stopt, kunt u de katheter voorzichtig een stukje terugtrekken, meestal komt er nog wat urine. Herhaal dit zodat er geen urine in de blaas achterblijft.
Recent onderzoek* wijst uit dat mensen die katheteriseren gemiddeld 2,7 keer per jaar te maken krijgen met een blaasontsteking. Kunt u een blaasontsteking of urineweginfectie voorkomen? Niet altijd, maar u kunt er zelf wel wat aan doen om de kans op een infectie te verkleinen.