Was ophangen op een waslijn - een flexibele oplossing Of heb je veel bomen in je tuin? Dan is het een goed idee om er een Leifheit waslijn 30 meter aan te hangen om je was op te hangen. Je kunt de waslijn overal flexibel vastmaken, bijvoorbeeld rond een paal, aan een boomstam of aan een oogje in de muur.
Kleding 's nachts buiten laten drogen werkt niet. De hogere luchtvochtigheid 's nachts belemmert het verdampingsproces dat nodig is om textiel te drogen.. Tip: Handdoeken en andere badstof worden snel hard en ruw in de zon. Denk er daarom aan ze niet te lang in de brandende zon te laten hangen.
Je was binnen ophangen zorgt voor een verhoogde luchtvochtigheid van ongeveer 30 procent.De hogere luchtvochtigheid zorgt voor een grotere kans op (giftige) schimmels "Een vochtige omgeving stimuleert de groei van schimmels die sporen vrijgeven.
Maar ook in de winter kan je goed de was buiten laten drogen, wanneer er relatief weinig vocht in de lucht aanwezig is zal het vocht in de was gemakkelijk opgenomen worden in de lucht. Wanneer de luchtvochtigheid relatief hoog is, zal het drogen van de was meer tijd in beslag nemen.
Om te voorkomen dat je kleding aan de waslijn uitrekt tijdens het drogen, kun je het beste al je kleding ondersteboven ophangen. Zo voorkom je dat de schouders of armen van je trui of T-shirt vervormen. Klop daarnaast je kleding eerst even uit, zodat er tijdens het drogen minder kreukels in de stof ontstaan.
Buiten drogen is niet alleen een stuk gezonder.Het is ook beter voor de was. Wasgoed dat je buiten te drogen hangt, ruikt in het algemeen frisser dan wasgoed uit de droogtrommel. Bovendien zorgt de wind ervoor dat kreuken weinig kans krijgen.
Geen paniek: de was ophangen met broodclips werkt net zo goed. Toegegeven, niet elke bakker of supermarkt maakt - gelukkig maar! - nog gebruik van plastic broodclips. Voor zij die dat nog wel doen zit er als consument maar één ding op: van de nood een deugd maken.
Is het niet mogelijk om de was buiten te drogen, kies dan zo mogelijk voor een warm vertrek in huis, waar u goed kunt ventileren of liefst een raam kunt openen. In een koud vertrek of een ruimte zonder ventilatiemogelijkheid verdampt vocht veel minder snel en neemt het drogen veel langer in beslag.
Ruwe, harde handdoeken tegengaan
Om te zorgen dat je zachte handdoeken niet ruw of hard worden, kun je ze eerst 10 minuten in de wasdroger steken. En ze dan warm en dampend buiten hangen. Zo voelen ze ook na het drogen in de buitenlucht nog steeds heel zacht aan.
Is je was droog? Zet je raam even volledig open. De vochtige lucht gaat op die manier razendsnel naar buiten. Uiteraard gaat er op die manier ook warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer je raam de hele tijd openstaat.
Je kunt je was volgens de Amerikaanse huisvrouwgoeroe Martha Stewart maximaal twaalf uur laten liggen. Maak er geen dagelijkse gewoonte van, maar als je een keer echt geen zin hebt om de was op te hangen dan is dat dus helemaal niet erg.
De zon dood niet alleen bacteriën, maar kan er ook voor zorgen dat je witte was weer echt wit wordt. De zon bleekt vlekken in je kleding namelijk weg. Pas wel op met gekleurde was, deze kan hierdoor gaan verkleuren. Om dit tegen te gaan kun je gekleurde was dan ook beter binnenste buiten laten drogen.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Je handdoeken en andere badstoffen kunnen ook nogal ruw worden van de zon, dus ook dit kan je beter in de schaduw ophangen. De was buiten ophangen kan bijna altijd zolang het droog is, zelfs met koud weer! Het enige waar je op moet letten is dat de luchtvochtigheid buiten niet te hoog is.
Heb je de mogelijkheid om je was buiten te laten drogen? Dan is het slim om dat gewoon lekker te doen. Volgens Nibud bespaar je zo'n €30,- per jaar als je alleen al de helft van je wasgoed buiten laat drogen.
Een stuk sneller droog
Vrijwel altijd droogt je wasgoed buiten sneller dan binnen. Op een goede lentedag was het wasgoed al binnen driekwartier droog. De gemiddelde tijd van een droogtrommel doet er algauw 2 uur over.
Azijn in wasmachine – waarom het goed werkt
Het zuur is te mild om kleding te beschadigen, maar sterk genoeg om de zeepresten op te lossen. Het zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, werkt als wasverzachter en maakt anti-statisch (pluisjes blijven niet aan de kleding zitten).
Azijn als wasverzachter
Dan kan natuurazijn een goede vervanger zijn. Tijdens het wassen blijven er namelijk zeepresten en kalk achter in de handdoeken waardoor ze automatisch minder zacht en schoon uit de wasmachine komen. Natuurazijn zorgt ervoor dat deze resten grotendeels verdwijnen.
Dat heeft twee nadelen die allebei komen doordat warme lucht meer vocht kan vasthouden dan koude. Je was droogt minder snel of zelfs niet omdat de koude lucht verzadigd is met vocht. Het vocht dat in de lucht zit gaat condenseren. Dit gebeurt op de koudste oppervlakken.
Reden om je was in de vrieskou te hangen
Door de hoge luchtvochtigheid en de kou droogt de was lang niet zo snel als binnen. Aan het einde van de dag haal je je was nog steeds nat binnen. Daarnaast regent het ook nog vaak, waardoor je de was al helemaal niet kunt buiten hangen.
Een ophanghaak zorgt ervoor dat je iets sterkers ook aan de muur kunt hangen, zonder dat je er bijvoorbeeld 20 gaten voor in de muur hoeft te boren. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een kapstok. Een kapstok is op zich niet heel zwaar, maar wel als je er verschillende jassen en dergelijke ophangt.
Zelfklevende spijkers of haakjes zijn een handig alternatief voor de traditionele schroef of spijker in de muur. Ze zijn geschikt voor verschillende ondergronden zoals behang en pleisterwerk. Ook heb je haakjes die speciaal gemaakt zijn voor tegels.
De klevende spijker
De meeste bouwmarkten hebben verschillende klevende spijkers in hun assortiment. Je kunt die spijker gewoon aan de muur bevestigen, zonder een boor of hamer te gebruiken! Ze kunnen 1 tot 2 kilo aan gewicht dragen én zijn met gemak te verwijderen zonder sporen achter te laten.