Wie een extra compacte vlinderstruik in de tuin wil, snoeit in juni de toppen van de takken af. Doe dit bij voorkeur met een tuinschaar of snoeischaar en knip de toppen een voor een van de takken.
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Laagblijvende vlinderstruik snoeien
De laagblijvende vlinderstruik kun je aan het einde van de winter, rond maart/april snoeien. Dit kun je doen door de takken af te knippen op een hoogte van ongeveer 30 centimeter boven de grond. Vervolgens loopt de plant weer uit en zal in de zomer prachtig bloeien.
opbinden kan natuurlijk ook voor deze zomer, zodat je wel bloemen hebt. flinke paal er bij (andere kant dan hangen en touw of band om struik, Of flink stevige en hoge plantensteun aan hangkant plaatsen om steun te geven.
Als de vlinderstruik helemaal niet gesnoeid wordt, zal deze op een geraamte van kale takken een tijd door kunnen groeien. De plant zal veel minder bloemen aanmaken en het geraamte van kale takken ziet er niet echt mooi uit. Daarom is het wel aan te raden de vlinderstruik goed te snoeien.
De zoetgeurende plant bloeit van juli tot september en wordt dankzij de seringvormige bloemen ook wel herfstsering genoemd. De bladverliezende heester voelt zich thuis in iedere tuin. De vlinderstruik kan wel drie meter hoog worden.
Toppen is het inkorten van een jonge plant om deze te dwingen tot struikgroei. Zaailingen kunnen anders opgroeien tot één enkele opgaande scheut. Door deze af te knippen, dus te toppen, zal de plant sneller zijtakken gaan vormen. Bij jonge zachte planten kan toppen met de vingers de scheut weg te knijpen.
Hoe ouder de vlinderstruik, hoe dieper de wortels verankerd zijn in de grond. Jonge bomen van twee tot drie jaar oud, hebben wortels die nog niet diep verankerd zijn. Maar ook deze jonge struiken moet je voorzichtig verplaatsen om de lange penwortels en de kleine, fijne haarwortels zo min mogelijk te beschadigen.
Graaf op de plek waar de vlinderstruik moet komen een gat dat net iets groter is dan de wortels van de vlinderstruik. Op deze manier zullen de wortels genoeg ruimte hebben wanneer de planten uiteindelijk in de grond geplant zijn. Zorg dat er tot ten minste 50 centimeter rond deze plek geen onkruid te vinden is.
Geef jaarlijks een hoogwaardige meststof, zoals Pokon Bio Tuinmest, in de periode april t/m juni. Ook kalk strooien in maart zal de plant goed doen.
Als je wilt dat de buddleja gedurende een langere tijd bloeit, dan zul je iedere dag in de maanden augustus, september en oktober uitgebloeide bloemen moeten wegknippen. Een vlinderstruik snoeien in oktober doe je dus alleen om ervoor te zorgen dat de planten in jouw tuin langer blijven bloeien.
Voor veel mensen die een tuin hebben zijn de heggen de grootste snoeiklus. In het algemeen geldt: niet snoeien tijdens vorst en bij vorst in de weersverwachting. Vaak is de hoofdsnoei in het voorjaar en snoei je in de zomer of aan het begin van de herfst, waar dat nodig is, de vorm bij.
Vlinders in de nesten
Vijftien soorten zijn zelfs helemaal verdwenen. De reden is simpel: er zijn steeds minder bloemen waar vlinders nectar kunnen vinden en daarbij doen ook de 'betonnen' tuinen de kleurrijke insecten geen goed. Volgens Hans Arnold kan het planten van één vlinderstruik al het verschil maken.
De vlinderstruik is jaren niet gesnoeid
Deze vlinderstruiken worden steeds hoger en worden onderin wat kaal. Wanneer je een vlinderstruik enkele jaren niet snoeit dan wordt de bloei ook steeds minder uitbundiger. Om de bloei terug te laten keren, is het verstandig om de plant in het voorjaar terug te snoeien.
De langbloeiende plant begint in juni met de bloei, als je uitgebloeide bloemen eruit knipt volgt er een tweede bloei en de bloei kan dan doorgaan tot in oktober! Er zijn veel verschillende vlinderstruiken, allen met eigen kleur en bloeitijd.
Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen. Plant de vlinderstruik op een zonnige plek.
U kunt de Buddleja mooi combineren met bijvoorbeeld Echinacea, Lavendel of siergrassen. Vraag ons gerust om advies.
Een Buddleja kan flink groeien. Hij groeit als een struik en vertakt, maar de takken steken wel vooral omhoog. In één groeiseizoen kan een vlinderstruik met gemak een paar meter hoog worden en als je hem weinig of niet snoeit wordt je vlinderstruik al snel een vlinderboom.
De beste periode om een vlinderstruik te verplanten is in de periode oktober t/m april. In deze periode zijn de temperaturen niet meer zo hoog wat beter is voor het verplanten van een vlinderstruik omdat de struik dan in rust is.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
Toppen is een bewezen kweektechniek om meer wiettoppen te krijgen aan één plant. Door een tak of hoofdstam terug te snoeien, verdubbel je het aantal groeitoppen en ontwikkelt de plant zich meer in de breedte dan in de hoogte.
Meestal wil je dat het hart van de struik open blijft. Knip daarom bij voorkeur boven een oog dat naar buiten wijst. Ongeveer een centimeter erboven, de tak sterft namelijk meestal een stukje in. Maak een schuine snede met een scherpe snoeischaar, zodat er geen regenwater op de snoeiwond blijft staan.
Gebruik bij het snoeien een scherp snoeimes en snoei net boven een bladstengel, knoop of zijstengel, daar waar deze samenkomt met de hoofdstengel. Als je een hele stengel wilt snoeien, verwijder deze dan bij de voet van de plant. Verwijder dode, beschadigde en zieke stengels.