Als de gemiddelde maximumtemperatuur over beide dagen onder 14 graden ligt, komt Pinksteren 2021 in de top-10 koudste terecht. Maar in 2016 was het dus nog een stuk frisser. Vooral Eerste Pinksterdag 2016 was bijzonder koud. In De Bilt werd het op 15 mei niet warmer dan 12,1 graden.
Weerbericht Nederland
Het wordt 23 tot 27 graden. Morgen komt er wat meer bewolking en wordt het op grote schaal zomers warm met 25-28 graden. Eind van de dag neemt in het zuiden de kans op een bui toe.
14 vorstdagen, 15 warme dagen, 2 zomerse dagen
De lente telde in totaal veertien vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), vijftien warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) en twee zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) tegen normaal respectievelijk twaalf, zeventien en vier.
Pinksteren begint tien dagen na Hemelvaart en valt op de vijftigste dag van Pasen. Christenen herdenken tijdens de Pinksterdagen de uitstorting van de Heilige Geest. In 2022 is Pinksteren op zondag 5 juni en maandag 6 juni in week 22 en 23.
Vooral in de maanden juni en augustus moeten we in Nederland rekening houden met veel zon, warm weer en weinig regen. Wanneer je slecht tegen de hitte kan, wordt het deze zomer behoorlijk afzien. In de weersvoorspelling voor de zomer van 2022 staat dat met name de maanden juni en augustus droog en warm zullen zijn.
April 2022 was een zeer zonnige maand. De zon scheen gemiddeld over het land 233 uur tegen 196 uur normaal. Verder was de maand te koud met een gemiddelde temperatuur van 9,3 graden tegen 9,9 graden normaal en de maand was gemiddeld iets te nat. Gemiddeld viel 51 mm tegen 41 normaal.
De zomer van 2022 verraste Nederland met hitte, droogte en volop zonneschijn. Met een gemiddelde temperatuur van 18,6 graden in De Bilt waren alleen de topzomers van 2003 en 2018 nog respectievelijk 0,1 en 0,3 graden warmer. Normaal is het ruim een graad kouder met 17,5 graden.
De meeste mensen die werken op 1e en/of 2epinksterdag krijgen dubbel betaald of op een andere dag vrij. Als je in de supermarkt werkt, krijg je bijvoorbeeld een toeslag van 100%. Je krijgt dan dus 200% uitbetaald op Pinksteren. 1epinksterdag valt altijd op een zondag.
Met Pinksteren viert de Kerk de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen, zeven weken na Pasen. Deze gebeurtenis markeert de geboorte van de Kerk. De naam 'Pinksteren' komt van het Griekse pentèkostè (πεντηκοστη), dat 'vijftigste' betekent.
Met een gemiddelde temperatuur van 17,1 graden tegen 16,2 normaal was juni 2022 een stuk warmer dan gebruikelijk. De maand was daarnaast opvallend zonnig. De zon scheen over de hele maand zo'n 60 uur meer dan normaal.
Met een gemiddelde temperatuur van 14,0 graden tegen 13,4 normaal was mei 2022 een vrij warme maand. De zon was veelvuldig te zien en dat resulteerde in een zonnige maand met gemiddeld over het land 256 uur zon tegen 225 normaal.
De door hogedrukgebieden gedomineerde maand was naast recordzonnig ook extreem droog en tevens vrij zacht, met een gemiddelde temperatuur van 7,3°C tegen 6,5°C normaal.
De Enkhuizer Almanak is een kleine almanak die jaarlijks in Nederland verschijnt. De almanak bevat informatie over het komende jaar, zoals een uitgebreide kalender met feestdagen en markten, astronomische gegevens (opkomsttijden van zon en maan, tijdstippen van eb en vloed) en weersvoorspellingen.
Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord 'pentekostè', wat vijftig betekent. Het is altijd 10 dagen na Hemelvaart en de 50ste dag na Eerste Paasdag. We herdenken de neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen en het ontstaan van de Christelijke kerk.
Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord pentekostè, wat vijftig betekent. De feestdag valt altijd op de tiende dag na Hemelvaart en de vijftigste dag na Eerste Paasdag. In 2022 is dat op zondag 5 juni. Pinksteren ontstond uit het joodse Wekenfeest (of Sjavoeot).
Eerste Pinksterdag en Tweede Pinksterdag zijn officiële feestdagen in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Pinksteren is altijd op een zondag en een maandag. Tweede Pinksterdag is ook bekend als Pinkstermaandag.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Of je werknemers wel of niet een toeslag moet geven als zij op feestdagen werken staat niet vastgelegd in de wet. Wel kan een CAO voorschrijven wat gebruikelijk is. In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag.
Normaal zijn er dat 23,9. Door de zeer warme maand augustus, was de zomer van 2022 gemiddeld ook heel wat warmer dan normaal (referentieperiode 1991-2020). Het KMI verwacht uit te komen op een gemiddelde temperatuur van 19,6 graden Celsius, tegen normaal 17,9 graden Celsius.
Met een gemiddelde temperatuur van 18,6 graden was juli in De Bilt 0,3 graden warmer dan gebruikelijk. De hoogste temperatuur werd op ons nationale hoofdstation op 19 juli gemeten, toen de thermometer er een waarde van 35,5 graden aanwees. Sinds 1901 waren er slechts 3 julimaanden met hogere temperaturen.
Juli. Juli is in het binnenland gemiddeld de warmste maand van het jaar. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur variëren tussen gemiddeld 20 °C en die van de minimumtemperatuur gemiddeld 11°C.
Overdag is het gemiddeld 18,3 graden en in de nacht 7,9 graden. Op gemiddeld tien dagen stijgt de temperatuur naar 20 graden of meer en op vier dagen daarvan wordt het 25 graden of meer.