Een feit is een aanwijsbaar object of een gebeurtenis die plaatsvindt of heeft plaatsgevonden en fictie is louter bedacht zoals een roman of een speelfilm.
Met fictie (Latijn: fictio, "vorming") wordt in de narratologie een verhaal of gedachtegang aangeduid, die zich hoofdzakelijk in de fantasie van de auteur en de lezer afspeelt. Dit in tegenstelling tot non-fictie, die uitgaat van de feitelijke werkelijkheid. De term is ontleend aan het Franse fiction.
Kunstenaars spelen graag met de grens tussen feit en fictie. Een kunstzinnige interpretatie heeft vaak meer impact dan droge feiten. Door wat fantasie aan de werkelijkheid toe te voegen, laten kunstenaars je de wereld in een nieuw licht zien. Soms vervaagt daarbij het onderscheid tussen echt en onecht.
Lelijkheid of onaantrekkelijkheid is het waargenomen tekort aan schoonheid. Dit kan onder andere betrekking hebben op een persoon, dier, (kunst)object, landschap of muziekstuk. Lelijkheid wordt vaak als onplezierig ervaren en kan leiden tot een negatief (voor)oordeel.
Toegepaste kunst of kunstnijverheid is esthetische vormgeving van functionele voorwerpen zoals gebouwen, meubels, kleding, drukwerk en dergelijke. In tegenstelling tot de niet-functionele, autonome uitingen van beeldende kunst hebben ontwerpen van toegepaste kunst ook een praktisch nut, een functie.
Non-fictie is feitelijk een non-begrip: een woord dat verwijst naar iets wat het niet is. Het is geen fictie, dat wil zeggen, geen op verzonnen feiten berustende literatuur. Elk geschrift dat niet aan de fantasie van de auteur is ontsproten, valt automatisch onder de noemer 'non-fictie'.
In non-fictie is een premisse de stelling die in het betoog bewezen wordt. In fictie werkt dat natuurlijk niet zo; in fictie wordt niets 'bewezen'; fictie hoeft niet 'waar' te zijn. Maar fictie moet wel geloofwaardig zijn, en consistent zijn in dat waar het verhaal om draait en naar toe werkt: het thema.
Met non-fictie (de Engelse term non-fiction is eveneens gebruikelijk) worden informatieve teksten of beelden aangeduid, die hoofdzakelijk op de werkelijkheid betrekking hebben. Dit in tegenstelling tot fictie, dat zich afspeelt in de fantasie van de maker van de teksten of beelden.
droombeeld, droomland, fantasie, fictie, hersenschim, illusie, waan. verdichting (zn) : fictie, leugen, mythologisering, verdichtsel, verzinsel.
Fictief betekent hetzelfde als 'verzonnen' of 'bedacht'. Een fictief idee is een idee dat niet correspondeert met iets in de werkelijkheid.
Onder echte non-fictie vallen algemene informatieve boeken (woordenboeken, wetenschappelijke werken, studieboeken en reisgidsen) en verslagen van gebeurtenissen in een krant, tijdschrift, op een nieuwssite of een artikel op Wikipedia. Andere teksten rekenen we tot de fictie.
Voor de meeste mensen ligt het verschil tussen fictie en non-fictie in de vraag of het vertelde echt gebeurd is of niet. Fictie wordt algemeen beschouwd als een verzinsel van de schrijver en non-fictie als de ware toedracht tot gebeurtenissen die in het echt hebben plaatsgevonden.
non-fiction zn.: non-fictie; [boeken] informatief §
A Een realistisch verhaal is een verhaal dat echt gebeurd is. B Een realistisch verhaal is een verhaal dat nooit echt kan gebeuren. C Een realistisch verhaal is een verhaal dat heel echt lijkt.
Literaire non-fictie: boeken met verhalen rond feiten en waargebeurde verhalen.
Fictie betekent dat het verzonnen is. Non-fictie betekent dus dat het niet verzonnen is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je van fictieboeken niets kunt leren. Er zijn over elk onderwerp wel leerboeken te vinden.
Over het algemeen worden boeken bestempeld tot literatuur wanneer de verhalen origineel en kwalitatief bevonden worden. Dit komt onder andere door de personages die, in tegenstelling tot de lectuur, niet oppervlakkig zijn. Ze maken een verandering door gedurende het verhaal.
Al eeuwenlang zijn schrijvers, wetenschappers en theoretici bezig met de vraag wat bepaalde boeken tot literatuur maakt, en andere niet. Sommige wetenschappers gaan ervanuit dat literaire waarde in het boek zelf zit; als een tekst maar mooi genoeg is dan zou hij vanzelf een plek in de canon literaire canon verwerven.
Proza is het soort tekst dat men kan vinden in een krant, een encyclopedie, een kort verhaal, roman of novelle, een film, een essay, een wetenschappelijk artikel, een brief. Het kan kort zijn, zoals een stukje in de krant, of zo lang als een complete meerdelige roman.
In tegenstelling tot beeldende kunst, zoals schilderijen en sculpturen, hebben toegepaste kunstobjecten een praktische functie. Binnen de toegepaste kunst worden vormgeving, artistieke esthetica en ergonomie toegepast op alledaagse gebruiksobjecten, zoals hierboven vermeld.
Figuratieve kunst is het soort kunstwerken waarin herkenbare onderwerpen zijn afgebeeld. Voorbeelden van figuratieve werken zijn landschappen, portretten of stillevens.
Maar ook tegenwoordig worden nog steeds sagen, sterke verhalen, sprookjes, moppen en andere verhaalsoorten verteld. Een verhaal vanuit de mondelinge traditie wordt ook wel volksverhaal of vertelling genoemd.