Hagelslag is een typisch Hollands product en ook alleen te koop in Nederland, België en voormalige Nederlandse koloniën zoals de Nederlandse Antillen, Suriname en Indonesië.
Rond 1919 bedacht B.E. Dieperink, directeur van de (drop)fabriek Venco, dat witte broze korrels met een anijssmaak misschien als broodbeleg zouden kunnen dienen. Volgens een bericht van het Amsterdams stadsarchief kwam hij op een gure herfstdag, toen het buiten hagelde, op dit idee. Zo ontstond de eerste hagelslag.
Chocoladehagelslag werd pas in 1936 bedacht, door chocoladefabrikant Venz. Die werden toen nog 'chocoladehagel' genoemd omdat de naam hagelslag al was gepatenteerd door Venco. Inmiddels is het een soortnaam geworden en is het patent niets meer waard, al zie je op veel verpakkingen nog wel enkel chocoladehagel staan.
In België wordt hagelslag vaak muizenstrontjes genoemd.
Het is daarmee het meest populaire broodbeleg van ons land. In een pak hagelslag van 400 gram zitten ongeveer 18.000 hagelslagjes en een belegde boterham telt ongeveer 700 hagelslagkorrels. Per Nederlander eten we zo jaarlijks ongeveer 1 kilogram chocolade strooibeleg (hagelslag en vlokken).
hagelslag → chocolate confetti, chocolate sprinkles, hailstorm, hail damage. hagelslag → hundreds and thousands.
Waarom is het zo populair en waar komt het vandaan? Het begon allemaal in 1919, toen de directeur van dropfabriek Venco op het geniale idee kwam. Hij wilde witte breekbare korrels met pure anijssmaak maken als broodbeleg. Hij noemde dit witte goedje hagelslag en bood het aan bij de kruideniers en bakkerijen.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Poep(en) In Nederland wordt zich ontlasten gemeenzaam betiteld met het woord poepen. De Belg spreekt hier onder meer over kakken en – in kindertaal – kaka doen.
Vlaanderen spreekt Vlaams
Ja en nee. Het Nederlands is, naast het Frans en het Duits, een officiële taal in België. Dat staat zo in de grondwet. De Vlaamse overheid heeft daarbovenop in decreten vastgelegd waar het gebruikt moet worden.
Venz maakt sinds 1936 chocolade hagelslag en niemand weet meer precies hoe ze op het idee gekomen zijn. Hoe wordt Venz hagelslag nu precies gemaakt?
Waar komt de naam 'hagelslag' vandaan
Maar waarom heten de kleine chocolade stukjes eigenlijk 'hagelslag'? Dat komt vermoedelijk van het geluid wat de hagelslag maakt als het uit het pak op je boterham valt: het geluid van hagel die valt.
doordat goedkope hagelslagvarianten weinig cacaoboter bevatten, kun je ze niet smelten zoals gewone chocolade. in hagelslag zit namelijk een goedkope vet met daarin een poeder dat smaakt naar cacao. maar wanneer je het verhit scheid de boter en de cacao en wordt het korrelig omdat er geen vocht in zit.
Gemiddeld liggen er zo'n 20 soorten hagelslag in de winkel. Natuurlijk is er de chocoladehagelslag, in de soorten puur, melk en wit en alle mogelijke mengvormen. Met allerlei exotische smaakjes zoals karamel, toffee, koffie et cetera. Ook zijn er de fruit- en vruchtenhagels en de anijshagels.
Chocoladehagelslag – in Vlaanderen ook bekend als muizenstrontjes – is een typisch Nederlands en Belgisch broodbeleg. Het werd voor het eerst gemaakt in 1936 door Amsterdamse chocoladefabrikant Venz.
Amai is een uitroep die veel gebruikt wordt in Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen. De betekenis van amai is te vergelijken met de Nederlandse uitdrukking oei! of jeetje en wijst op een zekere verbazing. Het is niet ongebruikelijk om deze woorden te herhalen of te laten volgen door zeg.
Poepen betekent zoveel als 'neuken' in Vlaanderen.
Het Vlaams woordenboek » microgolf.
Merci wordt wel in typische, bijna idiomatische Vlaamse uitdrukkingen en contexten gebruikt(soms ook pejoratief of diminutief). In NL eerder modewoord. Merci voor de mooie bloemen! En te zeggen dat ik haar altijd gesteund heb, awel merci.
In Nederland gebruikt men meestal het woord tas – ook wel zak – voor wat men in België altijd een zak noemt.
Ik hou van jou ligt op ieders lippen in Nederland, in Vlaanderen is het ik zie u/je graag/gaarne.
Maar liefst 85 procent van de Nederlanders eet dagelijks brood, vooral op doordeweekse dagen. Brood wordt door de Nederlander gezien als voedzaam (63 procent), lekker (62 procent), gezond (57 procent en verantwoord (37 procent).
Er zijn 173 calorieën in een portie Boterham met hagelslag.
De vijf landen die vandaag de dag de meeste cacao groeien zijn Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië. In deze landen worden de cacaobonen geoogst, gedroogd. Eenmaal gedroogd zijn de cacaobonen klaar om verscheept te worden naar chocola producerende landen.