Door de toenemende uitstoot van broeikasgassen is de mondiale temperatuur sinds het pre-industriële tijdperk al met 1,2°C gestegen. Alles bij elkaar zou de gemiddelde temperatuur in 2024 volgens Scaife dus 1,5°C boven het pre-industriële niveau kunnen uitkomen.
Zomer weersverwachting 2024
De kans op een vrij warme zomer met een bovengemiddeld aantal zonuren lijkt ook dit jaar groot. Net als in de lente lijken lagedrukgebieden vanaf de oceaan geregeld over ons deel van Europa te schuiven, met neerslag. Een landelijke hittegolf is ook tegenwoordig nog steeds geen zekerheid.
Statistisch gezien is de kans op een zachte winter dus 75% en de kans op een koudere winter dan normaal 25%!
Het weer in de eerste maanden van 2024
Het belooft gemiddeld rond de zes graden te worden in januari, maar dat kan in combi met de wind en regen al gauw wat kouder aanvoelen. Een goede winterjas is dus geen overbodige luxe, al helemaal niet met het oog op dat de kans bestaat dat het ook nog eens gaat sneeuwen.
In alle klimaatscenario's van het KNMI neemt de gemiddelde temperatuur in Nederland de komende jaren verder toe. In het meest extreme scenario stijgt de gemiddelde temperatuur tot 2050 met nog eens 1,6 °C ten opzichte van de huidige normaal en tot 2100 met 4,4 °C.
' In de temperaturen zien weer- en klimaatvorsers dat patroon ook. Wereldwijd gezien was de zomer van 2023 met afstand de warmste zomer ooit op aarde gemeten, maakte het Europese klimaatcentrum Copernicus woensdag bekend. In Europa komt de zomer op plek vijf, na 2022, 2021, 2010 en 2003.
De aarde was in 2023 gemiddeld bijna 1,5 graad warmer dan aan het einde van de 19e eeuw. Daarmee is het vorige wereldwijde hitterecord, uit 2016, ruim gebroken, blijkt uit een analyse van Copernicus, het aardobservatieprogramma van de Europese Unie.
Juli. Juli is in het binnenland gemiddeld de warmste maand van het jaar. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur variëren tussen gemiddeld 20 °C en die van de minimumtemperatuur gemiddeld 11°C. Soms kan het zeer warm worden met maxima boven 35°C.
In februari lengen de dagen en komt de zon hoger. En toch blijft het koud. In februari is de temperatuur in Nederland gemiddeld ongeveer 3 graden, terwijl deze in oktober, als de zon even hoog staat, maar liefst 11 graden bedraagt.
Statistisch gezien is de kans op een zachte winter dus 75 procent en de kans op een koudere winter dan normaal 25 procent. De laatste relatief koude winter beleefden we in 2013 met gemiddeld (over de dagen en nachten) 2,9 graden tegen de toen geldende normaal van 3,4 graden.
Volgens de honderdjarige kalender wordt de winter van 2023/2024 vooral erg onrustig. De 100-jarige kalender voorspelt voor het begin van december vorst, bewolkt weer met regen, kou en ijs. De rest van december is het koud en oncomfortabel weer met regen.
Op de kaarten van het Europees weermodel zien we dat het de komende winter in vrijwel heel Europa warmer wordt dan gebruikelijk. In Zuid-Europa en de ook in de Alpen worden de grootste kansen op een relatief warme winter berekend. Het zachte weer wordt naar verwachting gecombineerd met regelmatig natte omstandigheden.
Elk jaar doen wetenschappers uit heel de wereld voorspellingen voor de komende winter. Wetenschappers verwachten dat aankomende winter erg koud gaat worden, wellicht de koudste in 100 jaar. Deze voorspelling is voor wintersporters erg positief.
De herfst van 2024 begint op 22 september. Let op: de meteorologische herfst begint al op 1 september! 'Meteorologisch' houdt in dat meteorologen bepaald hebben dat alle seizoenen in totaal 3 maanden duren. Zo dus ook de herfst (september, oktober, november).
Op 23 september begint de astronomische herfst. Rond 23 september staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. Officieel loopt de herfst van 21 september tot en met 20 december.
Januari, de tweede maand van de meteorologische winter, is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar. De maandgemiddelden van de maximumtemperatuur liggen, naargelang van de plaats, tussen 0 en 6°C en die van de minimumtemperatuur tussen –5 en 1°C.
De normale waarden van de maximumtemperatuur liggen voor deze maand rond 6°C in Laag- en Midden-België maar bedragen slechts ongeveer 1°C op de toppen van de Ardennen. De normale waarden voor de minimumtemperatuur liggen tussen 1 en –4°C. Februari is een overgangsmaand tussen de winter en de lente.
De gemiddelde maarttemperatuur in De Bilt is in ons huidige klimaat 6,5 graden. Overdag stijgt het kwik naar gemiddeld 10,5 graden, in de nacht daalt de temperatuur naar 2,4 graden.
Met een gemiddelde temperatuur van 18,4 °C tegen 17,5 °C normaal komt de zomer van 2023 in de top-10 van warmste zomers sinds 1901.
De zomer van 2023 was wereldwijd 'met afstand' de warmste ooit gemeten. Dit meldt EU-dienst Copernicus Climate Change Service. De temperatuur op aarde was in de maanden juni, juli en augustus gemiddeld 16,77 graden, becijfert de dienst.
Met wereldwijd een gemiddelde temperatuur van 16,95 graden, is juli 2023 ongeveer 1,5 graden warmer geweest dan het gemiddelde van de periode 1850 tot en met 1900. Dat is de limiet van het Klimaatakkoord en we krijgen met het warmer wordend klimaat vast in de toekomst met meer van deze recordwarme maanden te maken.
Hoe hoger je komt, hoe kouder het over het algemeen is. Kijk je naar de grondtemperatuur, dan staat het record van heetste plek op aarde op naam van de Dasht-e Lut-woestijn in het noordoosten van Iran en de Sonorawoestijn in Mexico. In beide gebieden zijn met satellieten temperaturen tot wel 80 graden Celsius gemeten.
De hoogste maximumtemperatuur werd die gedenkwaardige donderdag 25 juli 2019 gemeten in Begijnendijk: 41,8°C. De laagste Belgische temperatuur dateert van 20 januari 1940 en staat op naam van Rochefort. Berekoud was het toen: MIN 30,1 graden.
De meest intense hittegolf kende België echter in 1976. Die zomer scoorde iets minder hoog wat betreft gemiddelde temperatuur in vergelijking met de zomer van 2003 doordat er in de zomer van 1976 ook af en toe koelere periodes waren, maar uit 1976 onthouden we vooral de periode tussen 23 juni en 8 juli.