Temperatuur. Controleer bij het wassen goed of de temperatuur van het wolwasprogramma niet hoger dan 30 graden is. Wol krimpt van warmte. Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.
Was wol niet op een koud programma
Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Wol wassen in de wasmachine
Wol heeft voldoende ruimte nodig om rond te draaien. 1 à 2 kg is het maximum. Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went.
Het eindresultaat is dat het garen dikker en korter wordt. Behalve het garen, kan ook de trui zelf nog eens krimpen, afhankelijk van welke steken er bij het breien allemaal zijn gebruikt. Breien komt neer op extra kronkels in het garen leggen, en die kronkels zullen mee veranderen als het garen verandert.
Wol. Iedere wasmachine is voorzien van een wolwasprogramma. Dit programma draait alleen op lage temperaturen; 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten. Het heeft geen zin om wol kouder te wassen: van koud leidingwater schrikken de vezels waardoor het wollen kledingstuk gaat krimpen.
Controleer bij het wassen goed of de temperatuur van het wolwasprogramma niet hoger dan 30 graden is. Wol krimpt van warmte. Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.
Wol was je met het wol wasprogramma. Dit is anders dan het programma voor fijne was omdat bij wolwas de trommel wiegt in plaats van helemaal ronddraait. Hierdoor voorkom je dat wol gaat klitten en kleven. Was wol niet met andere kleding en gebruik altijd het wol wasprogramma.
Gekrompen kleding weer 'ontkrimpen'
Vul beide teilen met warm water. Doe bij één van de teilen een flinke dop babyshampoo in het water. De ander laat je zoals het is. Leg de gekrompen trui in de teil met warm water en shampoo, precies zoals je deze ook in de kast zou leggen, opgevouwen.
Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe. Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit. Spoel het kledingstuk niet uit, want azijn versoepelt de vezels.
De krimp in de breedte was gemiddeld 27%. De krimp in de hoogte was gemiddeld 31%. Als je een lap breit en er daarna vormen uit knipt, maakt het niet heel erg uit hoe de krimp precies is.
Wol kun je het beste op een zo hoog mogelijke stand centrifugeren, om de kleding zo droog mogelijk te maken. Wol kun je echter ook nog steeds gewoon met de hand wassen. Hiervoor is het aan te raden om koud of lauw water te gebruiken, omdat de wol anders wordt aangetast.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Heb je een trui van wol, kasjmier, angora of mohair? De beste manier om deze stoffen te laten krimpen is om ze heet (60 graden) te wassen. Keer de trui binnenstebuiten en stop hem in een kussensloop. Kies niet het volledige programma, maar check tussendoor hoe ver je trui is gekrompen.
U kunt uw ruwe wol en merinowol met de wasmachine of met de hand wassen. Was uw wol bijvoorbeeld met gewoon wasmiddel voor wol en op de juiste temperatuur en laat het dan centrifugeren.
Wil je de trui in z'n geheel iets oprekken? Dan is dit dé manier. Vul – net als bij manier één – een emmer met lauw water en een scheutje babyshampoo of conditioner. Week de trui hierin en laat hem daarna even uitdruppelen.
Een wollen trui krimpt vaak in de was. Gelukkig kun je er snel en gemakkelijk voor zorgen dat hij zijn oorspronkelijke grootte weer terugkrijgt. Verzacht de vezels van de wol gewoon met een mengsel van water en conditioner en rek de trui dan met je handen op of speld hem vast en laat hem drogen.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Merinowol wordt wereldwijd geroemd om zijn zachtheid, sterkte, ademend vermogen en temperatuurregulerende voordelen. Daarnaast is merinowol ook nog eens 100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar. Al deze mooie natuurlijke eigenschappen maken merinowol een uitermate comfortabel materiaal om te dragen.
Zodra je een kasjmier kledingstuk in de wasmachine doet heb je de kans dat het krimpt en dat het zijn kwaliteit verliest. Een alternatief voor de wasmachine is natuurlijk gewoon met de hand wassen. Dit kost wat meer tijd maar zo verleng je wel de levensduur van jouw kasjmier item.
Haal gewoon de binnenzool uit de schoen of laars en knip het uit de trui. Zit er geen binnenzool in? zet de schoen op de trui en knip er omheen, knip er daarna nog een dun randje af, even proberen en eventueel nog wat bijknippen. Knip je te ver door, maakt niet uit, er is vast nog meer dan genoeg trui over.
Handdoeken, vaatdoeken en beddengoed kun je het beste wassen op 60 graden bijvoorbeeld, terwijl de meeste kleding op 30 of 40 graden gewassen wordt. Op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu! Met Seepje wordt je was zélfs schoon op 20 graden!
Wassen op 30°C (of kouder)
Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?