Het moet toch wel warm genoeg zijn. Best een gemiddelde temperatuur van 14°. Want verticuteren is toch een serieuze ingreep voor je gazon. Het moet zich snel kunnen herstellen.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren.
Maart en april zijn de juiste maanden om je gras te verticuteren. De winter is voorbij, de strenge vorst is voorbij. Een beetje (nacht)vorst is niet erg, maar bij matige tot strenge vorst is de kans groot dat er schade ontstaat. Heb je nou heel veel mos in je gazon, dan kun je ook in augustus verticuteren.
Een met scherpe, korte messen en een met lange, minder scherpe messen. Gebruik de kant met de korte messen om te verticuteren. Dit doe je door horizontale en verticale inkepingen te maken, een soort raster. Gebruik de andere kant van de hark om de resten mos en gras bij elkaar te harken.
Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid. Verticuteren gebeurt vaak in combinatie met het gebruik van ijzersulfaat om mos te doden. Hierdoor worden de nuttige composteringsbacteriën die de viltlaag afbreken massaal gedood.
Eens per jaar is het minimale advies om het gazon te verticuteren. Dit kun je het beste doen wanneer de bodem temperatuur nog of weer warmer is. De maanden maart en april zijn de ideale maanden. Maar ook augustus en september zijn prima maanden om de werkzaamheden te verrichten.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
Met de hand verticuteren is vrij zwaar werk, zeker als het om een groot gazon gaat. Een verticuteermachine doet het werk voor u, bij een apparaat met opvangbak is het ook niet nodig om het dode materiaal af te harken. Er zijn systemen met gebogen pinnen, hiermee wordt vooral los materiaal uit de grasmat gehaald.
Bacteriën zijn nodig om meststoffen om te zetten tot voedingsstoffen, die op hun beurt opgenomen worden door planten. Bacteriën zorgen tevens voor een optimale bodemstructuur en versnellen de composteringsprocessen waardoor de viltlaag en het dode mos verdwijnen: verticuteren wordt overbodig.
Gazon verticuteren stappenplan
Stap 2: Verwijder het maaiafval en alle takken van je gazon. Stap 3: Stel de verticuteermachine af. Deze pas je aan op de dikte van de viltlaag. Kies bij een dikke viltlaag voor de diepste stand van de machine en ga bij een dunne viltlaag oppervlakkiger te werk.
Door te verticuteren belast je ook het gazon, daarom verticuteer je het beste in een periode dat het gras goed groeit. Dit is in het voorjaar maart t/m mei en in het najaar Eind augustus t/m oktober.
Stel vervolgens de messen van de verticuteermachine af, deze moeten ongeveer 1 centimeter diep de bodem in kunnen als er een dikke viltlaag, bij een dunne viltlaag volstaat 0,5 centimeter. 4. Verticuteer het gazon nu eenmaal in de lengte richting. Dat wil zeggen dat u in rechte banen in de lengte het gazon over gaat.
Mollengaas werkt ja. bespaar niet op de kwaliteit van het ligt tenslotte onder de grond waar het altijd vochtig is. Leg het gaas diep genoeg anders kun je niet meer verticuteren.
Door te verticuteren in 2 richtingen, haal je het meeste mos uit het gazon en raakt de bodem goed verlucht. Daarna kan je het afval met een hark verwijderen. Gazon bemesten na verticuteren: maak je geen zorgen over het uitzicht van de grasmat na de werkzaamheden. Na het verticuteren moet je wel je gazon bemesten.
Strooi na het bekalken wat graszaad over de plekken en het gras zal weer dichtgroeien( de temperatuur moet s'nachts wel boven 5 graden zijn om te kunnen bij zaaien!)
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Zowel in het voorjaar als in de herfst kunnen er hitteperiodes zijn. Verticuteer dan zeker niet. Verticuteer het gazon ook niet als de bodem nat is of bij regenweer.
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haal je als je 2x per jaar kalkt strooit.
Toch is het niet helemaal hetzelfde. Verticuteren gaat namelijk nog iets verder dan het gazon beluchten. Waar je bij beluchten alleen gaten maakt in de mos laag om voor de toevoer van lucht en licht te zorgen, verwijder je bij het verticuteren van je gazon de gehele moslaag.
Voor het gazon gebruik je het beste een organische meststof of een meststof die bestaat uit een combinatie van organische en anorganische stoffen. Een organische mest is veilig in gebruik en leidt tot een betere bodemstructuur. Het wordt langzaam opgenomen door het gazon en heeft het een langdurige werkingsduur.
DCM Gazonstart is een gazonmeststof die zorgt voor een snel herstel en een diepgroene kleur van je gazon na het verticuteren. De speciale samenstelling van deze meststof bevordert een snel herstel van de groei en kleur en garandeert een lange nawerking.
Door je gras in de warme en droge zomertijd water te geven, voorkom je dat het gras verdort. Hierdoor krijgt het onkruid minder kans om te groeien. Geef je gras ongeveer één keer in de week water bij voorkeur in de ochtend of de avond. Hierdoor kan de zon het natte gras niet verbranden en het water verdampt minder.
We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 3 weken later. 3 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.
Kalk helpt je gazon om voedingstoffen op te nemen en voorkomt zo een wildgroei aan onkruid. Wanneer kun je het beste kalk strooien? De beste periode om kalk te strooien is de herfst. De bodem verzuurt in de winter snel, waardoor in het voorjaar het onkruid vrij spel gaat krijgen.