Houd de wandelstok in de hand aan de kant van je goede been. Dit gaat misschien tegen je gevoel in, maar het is waar. Heb je last van je linkerbeen, dan houd je de wandelstok in je rechterhand. Als je last hebt van je rechterbeen, houd dan de wandelstok in je linkerhand.
Tip 9: Wandelstokken aan je rugzak bevestigen
De fijnste plek is om ze in of aan je rugzak te bevestigen. Wist je dat er aan de meeste wandelrugzakken speciale lusjes zitten waar je wandelstokken in passen. Vaak is het aan de onderkant een lus waar de punten in kunnen en boven een bevestiging om ze in te klemmen.
Til je stok niet te ver omhoog, maar beweeg 'm net iets boven de grond. Zet de stok schuin, ongeveer op 45 graden, voor je neer en laat je polsen het zware werk verrichten. Leun bij het naar voren komen goed op de stok, zodat je je benen en gewrichten ontlast.
Door je wandelstok schuin neer te zetten, dus met de punt op de grond en het handvat voor de punt van je stok en met je arm nog licht gebogen, wijst je stok al in de juiste richting om jou te ontlasten. Je hoeft nu maar een klein beetje kracht te zetten met je arm. Je trekt jezelf als het ware steeds naar je stok toe.
De Goed medewerker meet de lengte vanaf de grond tot aan de bovenkant van je pols op. Dit is meteen ook de ideale hoogte van jouw toekomstige wandelstok: vanaf de uitstekende botstructuur net voorbij je pols (caput ulnae) tot op de grond.
Een boom als de hazelaar levert vaak ideaal hout voor wandelstokken. Maar ook eiken- en beukenbomen zijn geschikt. Dit zijn houtsoorten die langzaam groeien en daardoor stevig zijn. Tip: ga na een zware storm eens een rondje wandelen.
Waar koopt u een wandelstok? Wandelstokken zijn overal te koop: van grote bouwmarkten tot de bekende online winkels en uiteraard ook bij zorgwinkels.
De gewone wandelstok is een houten stok die wordt gebruikt om het lopen te vergemakkelijken, als extra steun tegen omvallen, en in schuine stand als extra steun om zich enigszins af te zetten tegen de grond, ook als de gebruiker goed ter been is.
Voor wandelen in Nederland zijn een paar eenvoudige stokken meer dan voldoende. Voor sportieve wandelaars zijn de Black Diamond Alpine Carbon en de LEKI Makalu FX Carbon de beste keuze. Dit zijn lichtgewicht, hiking stokken. Bij een kleiner budget zijn ook de Decathlon wandelstokken een prima optie.
Nordic Walking versterkt bijna alle spieren van het lichaam (90% van de spieren wordt ingezet). In tegenstelling tot wandelen, worden ook de romp en de armen ingezet. Door de stokinzet en de rotatie van de schouderas ten opzichte van de bekkenas, worden rug- en schouderspieren soepel gemaakt en verstevigd.
Functie wandelstokken
Vooral tijdens het dalen hebben ze een schokdempende werking en kun je je knieën flink ontlasten door stokken te gebruiken. Tijdens het stijgen blijf je meer rechtop lopen en laten ze ook je polsen, armen en schouders meehelpen.
Het is belangrijk dat de stokken de juiste lengte hebben. Anders wordt dit effect verminderd of zelfs tenietgedaan en bestaat er kans op het ontwikkelen van blessures. Wanneer de poles de juiste maat hebben geven ze steun en stabiliteit, waardoor er minder belasting ontstaat op gewrichten, zoals knieën en enkels.
Het Nordic Walken doe je met speciale wandelstokken, poles genaamd. De gewone wandelstok heet ook wel trekkingstok of telescoopstok. Het meest zichtbare verschil is de handlus. Om goed te kunnen Nordic Walken is het van belang dat de stok 'aan' de hand blijft zitten, ook al open je de hand.
Nordic Walking - lengte van de pole. Nordic Walking poles zijn verkrijgbaar in de volgende lengtes: 100, 105, 110, 115, 120, 125, 130 en 135 cm. Voor de lengte van de pole bestaat een globale vuistregel. Als je jouw lichaamslengte vermenigvuldigt met 0,66 krijg je een indicatie van de benodigde lengte.
Wanneer je goede wandelstokken wilt kopen zal elke gerenommeerde outdoorzaak je trekkingstokken van Leki of Black Diamond aanraden. Lang waren dit ook de enige twee merken waar je 100% van op aan kon op je wandeltocht door de bergen, maar er is een nieuwe naam op de wandelstokmarkt: Helinox.
Trekking is een langere en uitdagendere optie van hiking. Het verschil zit hem in het aantal dagen dat je wandelend. Trekking is dus een meerdaagse hike! Dit betekend dat je hier voor goed voorbereid moet zijn, de tent mee moet en voldoende eten en drinken voor meerdere dagen.
Snelwandelen. Snelwandelaars lopen met een hoge wandelsnelheid (tot wel 15 kilometer per uur). Niet voor niets is dit een olympische sport. Er zijn wedstrijden in verschillende afstanden, variërend van 5 kilometer indoor tot 50 kilometer op de weg.
Een set met 2 kleine tellers, voor een goede steun op gemengde ondergrond. Je stokken blijven ook niet steken tussen stenen of andere hindernissen.
nordic walking stokken anwb
De ANWB heeft in de webwinkel een paar ANWB wandelstokken staan. Dit zijn uitschuifbare stokken en kosten tussen de 40 en 50 euro. De prijs van deze uitschuifbare wandelstok is wel voor leden. Hou er rekening mee dat je als niet lid meer betaald voor wandelstokken van de ANWB.
Opvouwbare wandelstok lichtgewicht
Bij Holland Medicals vindt u altijd een wandelstok die bij u past. Er zijn al wandelstokken verkrijgbaar vanaf een gewicht van slechts 350 gram.
Je traint namelijk niet alleen je beenspieren, maar ook je arm- en rugspieren. Met nordic walking verbrand je al snel 400 calorieën per uur. Bij wandelen is dat een stuk minder: zo'n 280 calorieën per uur.
Nordic walking en uw conditie
Bij nordic walking verbruikt u gemiddeld 20 procent meer energie dan bij een stevige 'normale' wandeling. Omdat u met nordic walking niet alleen de beenspieren, maar ook de spieren in de romp, armen, nek en schouders gebruikt, gaat uw gehele lichaamsconditie met sprongen vooruit.
Een Nordic Walking schoen moet in verhouding met een hardloopschoen een buigzamer zool hebben, omdat de afwikkeling van de voet over het algemeen een stuk groter is tijdens het nordicwandelen. Ook is het belangrijk dat vooral de hak van de schoen voldoende dempende eigenschappen bezit.
Poles zet je in de as van je wandelpas tussen je voeten neer met de spike naar achteren gericht. Zo kunnen ze hun rol perfect vervullen: door je met je armen op de poles af te duwen stuw je jezelf voorwaarts. Wanneer je de pole neerzet, houdt je hand de greep stevig vast om je gemakkelijk met je armen af te duwen.
Nordic Walking is een bewegingsvorm / sport die door iedereen beoefend kan worden. Iedereen kan op zijn of haar niveau Nordic Walking beoefenen, langzaam, snel, huppend, hardlopend, het kan met Nordic Walking allemaal. Belangrijk is wel om een goede basis techniek aan te leren en daarmee verder te gaan.