De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling. Te warm water zorgt ervoor dat het lichaam niet meer kan afkoelen, wat overhitting kan veroorzaken.
Is het water rond de 20 graden, dan heeft de gemiddelde zwemmer zonder wetsuit misschien even nodig om door te komen, maar zwemmen is prima te doen. In de herfst – als de nachten kouder worden – dan daalt de watertemperatuur best hard.
Openbaar binnenzwembad (subtropisch zwemparadijs): 27-28°C. Olympisch zwembad/wedstrijdbad: 26°C. Openbaar buitenzwembad (zonder afdekking): 20°C. Baby-/kinderzwembad: Minimaal 29-30°C.
Wat is de beste zwembad temperatuur? De ideale temperatuur van zwembadwater is tussen de 25 en 28 graden. Zwembadwater voelt het beste aan wanneer de temperatuur ongeveer 10 graden lager is dan je lichaamstemperatuur. De meeste mensen vinden zwembadwater het meest aangenaam als het 28 graden is.
Aanbevelingen voor buiten zwemmen
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.
Een deel van je lichaamswarmte verlaat je lichaam via je hoofd. Een siliconen batmuts (of twee over elkaar) of een neopreen badmuts is dan ook aan te raden. Wanneer je dan zonder wetsuit kunt gaan zwemmen is weer erg persoonlijk. De gemiddelde aanbevolen temperatuur ligt rond de 18 tot 20 graden.
Bij een watertemperatuur tussen de 15,9 en 21 graden is het vrijwillig om wel of geen pak te dragen. Deze triathlon regels kun je ook goed toepassen op je eigen openwater zwemtrainingen. Gemiddeld genomen wordt er vanaf een watertemperatuur van 20 graden gezwommen zonder wetsuit.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Het verwarmen van je zwembad door de zon kan wel even duren. Zo kan halverwege juli het zwembadwater 17 graden zijn en binnen een week verwarmd zijn naar 24 graden. Het is geheel afhankelijk van het aantal zonuren wat op je zwembad staat en de dagtemperatuur.
Zwemmen in water onder de 15 graden is zonder goede voorbereiding wel riskant. Je kunt in een koude-shock terechtkomen, waardoor je ademhaling ontregelt wordt wat weer tot paniek leidt en je in de schrik water binnen kunt krijgen met alle gevolgen van dien. Ook kun je bevangen raken door de kou.
Normaal gesproken is de watertemperatuur van een subtropisch zwembad rond de 31 graden. Het kinderbad is rond de 33 graden. En dat is een stuk warmer dan bijvoorbeeld een wedstrijdbad, dat meestal rond de 27 graden is.
Minimaal 13 graden is een richtlijn die wij adviseren, echter moet iedereen voor zichzelf aanvoelen vanaf welke temperatuur het 'comfortabel' genoeg is om het open water in te gaan. Natuurlijk is het niet comfortabel, maar op zijn minst verdraagbaar om een goede training te doorstaan.
Wanneer je gaat babyzwemmen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten qua locatie. Allereerst de temperatuur van het zwemwater. Een temperatuur van rond de 31 á 32 graden is het prettigste voor je baby. Let daar dus goed op bij de keuze van een zwembad.
De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden. Voor kleine kinderen en ouderen is 29-30 graden zelfs nog iets beter en voor wedstrijdzwemmen is 26-27 graden het beste.
Een graad of 20 à 24 is nog prima, maar daaronder ligt echt onderkoelingsgevaar op de loer. Dit geldt overigens ook specifiek voor gezonde volwassenen; bij kinderen en ouderen zal onderkoeling al veel eerder optreden. Daarom is het wel belangrijk om niet voor langere tijd in te koud water te gaan zwemmen!
Bij een watertemperatuur onder de 16 graden is een wetsuit verplicht op alle afstanden. Bij een watertemperatuur tussen de 16 en 18 graden mag je zonder wetsuit zwemmen op korte afstand, maar op lange afstand moet je verplicht met. Boven de 18 graden mag je zonder wetsuit zwemmen op alle afstanden.
Een zwembad zal sneller opwarmen als je een verwarmingselement aan het zwembad koppelt. Wie graag zwemt van april tot en met oktober kiest meestal een warmtepomp. Dat is een energiezuinige en efficiënte manier om het zwembad op te warmen.
Gemiddeld verhoogt de pomp het zwemwater dan tot vier graden per dag. Om het zwemwater dan van 15 graden naar 28 graden te verhogen, heb je zo'n 3 tot vier dagen nodig. Je zwembad verwarmen tot de ideale temperatuur heeft dus even tijd nodig.
Dit kan uiteraard, maar is helemaal af te raden. Het is natuurlijk mogelijk het water van je zwembad op te warmen met zonnepanelen. Je kan dit vergelijken met een elektrische boiler welke water verwarmt dat vervolgens in het zwembad gepompt wordt.
De keuze van de juiste watertemperatuur is zeer persoonlijk, maar ligt over het algemeen bij 34 – 36 °C.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
Een zwemspa kan tot boven de 40 graden worden opgewarmd. Dit opwarmen neemt de nodige stroomkosten met zich mee, maar kan is dus zeker mogelijk. Toch raden we af om langdurig in water van boven de 40 graden te dobberen. Dit omdat dit kan leiden tot oververhitting.
Het water heeft een temperatuur van 32 °C, het hele jaar door. Dat verkoelt je op een hete zomerdag en verwarmt je tijdens koude winterdagen. Genieten in alle seizoenen dus.
De temperatuur van lauw water ligt tussen de 38 en 40 graden.
De temperatuur van een Jacuzzi kunt u instellen van 16 tot 40 graden. De meest ideale jacuzzi temperatuur in de winter is 37-38 graden op zomerse dagen kunt u de jacuzzi instellen op 34 graden.