Hoe warm (hoeveel graden) mag het op een kinderopvanglocatie zijn? De norm is (in de zomer) maximaal 25 graden in de slaapkamers en maximaal 27 graden in de groepsruimten. Het risico tijdens hitte bij jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers.
Hitteprotocol op de weg. Rijkswaterstaat heeft een hitteprotocol. Bij extreme warmte nemen we extra maatregelen om gestrande automobilisten op de snelweg direct naar een veilige locatie met voorzieningen te brengen.
Het Nationaal Hitteplan is een plan van aanpak dat gericht is om organisaties, professionals en vrijwilligers tijdig te attenderen dat er aanhoudend warm weer voorspeld is waarbij maatregelen genomen dienen te worden ter bescherming van kwetsbare groepen.
Bij extreem warm zomerweer kan de school een tropenrooster instellen. Een tropenrooster heeft kortere lesuren of lesdagen. De school moet wel het minimum aantal lesuren per schooljaar halen (verplichte onderwijstijd).
Een aangename temperatuur in scholen ligt tussen 18 en 22°C. Vanaf 25°C neemt de behaaglijkheid af en wordt het prestatievermogen minder. Mensen kunnen dan ook last krijgen van hoofdpijn en benauwdheid. Dat is niet meer gezond, dus voldoet niet aan de Arbowet.
Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
In 2019 werd die temperatuur voor het eerst in Nederland gemeten: op 25 juli werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden, een absoluut record. "Als we nu weer 40 graden zouden meten, zo kort na de vorige keer, zou dat echt een freak event zijn", zegt Kuipers Munneke.
Het tropenrooster treedt in werking bij een temperatuur van 30 graden of meer op de werkplek. Er mag dan niet gewerkt worden tussen 12:00 en 16:00 uur. Er moet genoeg koud drinkwater beschikbaar zijn voor alle werknemers, zeker als zij in de buitenlucht werken.
Op scholen zijn tropenroosters bij extreem warm tropenweer niet ongebruikelijk. Scholieren hebben dan kortere lesuren of kortere lesdagen. In organisaties is dit fenomeen nog niet echt gangbaar. Er staan geen afspraken over in de wet; de Arbowet geeft geen maximumtemperatuur waarbij nog gewerkt mag worden.
Tenslotte is bij aanhoudende hitte uitdroging en oververhitting een risico. In het ergste geval kunnen mensen hieraan overlijden. Symptomen van uitdroging en oververhitting zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid.
Maar als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, is het voor veel mensen te warm. Je kunt dan gezondheidsklachten krijgen door de hitte. Die zijn soms alleen maar vervelend, zoals bij oververhitting. Maar de klachten kunnen ook heel ernstig zijn, zoals bij een hitteberoerte.
In het kort. Bij een zonnesteek is het lichaam te warm en te droog geworden. Dit kan klachten geven zoals: hoofdpijn, duizeligheid, overgeven, een hele warme huid, veel zweten, slap voelen. Laat het lichaam afkoelen, bijvoorbeeld met een koude douche of door in een koele ruimte te zijn.
Laat het slachtoffer liggen en start met koelen. Dit kun je doen met coldpacks in de nek, oksels, liezen en knieën. Laat iemand (isotone) sportdrank drinken die niet te koud is, en laat iemand eventueel iets eten. Koel en stretch verkrampte spier(en).
Op basis van de Arbowet is de werkgever verplicht om effectieve maatregelen te nemen tegen hitte. Er is echter niet vastgelegd onder welke temperatuur werknemers behoren te werken, maar de temperatuur op de werkplek mag niet nadelig zijn voor de gezondheid van de werknemer.
Wel is de verplichting opgenomen om beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen als de temperatuur gezondheidsklachten kan opleveren. Dat betekent dat bij hogere temperaturen op de werkvloer de werkgever moet zorgen voor voorzieningen in de vorm van een ventilator of airconditioning.
16°C bij licht werk. 14°C voor halfzwaar werk. 12°C voor zwaar werk. 10°C voor zeer zwaar werk.
In een klaslokaal kan je spreken van 'zeer licht werk' en dan geldt een minimum van 20 °C en een maximum van 30 °C. In een praktijklokaal of gymzaal doe je zwaarder werk: daar mag de temperatuur dus een stuk lager.
Voor alle ouderen is het belangrijk dat ze genoeg drinken en verkoeling krijgen. Maar er zijn ook ouderen die extra risico lopen, zoals cliënten met hartklachten of diabetes. Ook ouderen die met overgewicht kampen zijn extra kwetsbaar.
2020 was samen met 2014 het warmste jaar in de meetreeks. De gemiddelde temperatuur was 11,7 °C. 2018 staat met 11,3 graden op de tweede plaats. De jaren 2006, 2007 en 2019 staan met 11,2 graden op een gedeelde derde plaats.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
Smogalarm in heel Nederland
De warmste dag ooit werd op 25 juli 2019 gemeten in Gilze-Rijen. Het werd destijds 40,7 graden. In Zeeland werd het op die dag 40,6 graden. Of we het Zeeuwse óf Nederlandse weerrecord morgen gaan verbreken, is nog even afwachten.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
Maar om werknemers een beetje tegemoet te komen, wordt soms een koudetoeslag afgesproken. Dat is een toeslag bovenop je loon. Werk je standaard in een koude omgeving? Kijk dan in jouw cao of er ook een koudetoeslag voor jou geldt.