De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling.
Openbaar binnenzwembad (subtropisch zwemparadijs): 27-28°C. Olympisch zwembad/wedstrijdbad: 26°C. Openbaar buitenzwembad (zonder afdekking): 20°C.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
In de subtropische baden is het altijd 30°C of meer. In de kinderbaden met speeltuin is het zelfs 34°C, heerlijk warm water voor uren waterpret. In de sportbaden hanteert LAGO een watertemperatuur van 27 tot 28°C om het zo aangenaam mogelijk te maken voor elk type zwemmer.
Tropische temperaturen
Volgens het bord was de temperatuur van het water 30 graden, van het peuterbad 31 (we weten allemaal hoe het komt dat een peuterbad iets warmer is, toch? Zwemluiers zijn een schijnvertoning) en het bubbelbad 36 graden. Het fijne is ook dat de omgevingstemperatuur in Aqua Mundo heerlijk is.
De optimale watertemperatuur tijdens wedstrijden ligt dus rond de 26-27 graden. Omdat de veiligheid van de zwemmer altijd voorop dient te staan, zal het Bondsbestuur om medische redenen en risico van aansprakelijkheid terughoudend omgaan met dispensaties.
De watertemperatuur is bij voorkeur rond de 30 tot 32 graden. Een luchttemperatuur van rond de 34 graden is het prettigst. Ga niet langer dan 30 minuten zwemmen met je baby. In het begin is 15 à 20 minuten vaak al genoeg.
Een subtropisch zwembad is een zwembad waarbij de watertemperatuur warmer is dan in een normaal zwembad. Ook is de luchttemperatuur warmer en is de luchtvochtigheid hoger dan bij een normaal zwembad.
Een warmtepomp is de efficiëntste en zuinigste manier om ook grote zwembaden op te warmen. Het maakt gebruik van elektriciteit om warmte te onttrekken uit de buitenlucht en die af te geven aan het water. De koude lucht wordt dan weer door de pomp weggeblazen.
Je kan bijverwarmen tot 26°C tijdens de tussenseizoenen en tot maximaal 29°C in volle zomer. Dat zijn zeer aangename zwemtemperaturen die niet teveel invloed hebben op de biologie van de vijver.
Controleer de temperatuur van het water. Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts. Zwem samen met een andere persoon en gebruik een saferswimmer zwemboei.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
De ideale temperatuur voor je buitenzwembad
De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
Meestal wordt de temperatuur rond of iets boven 20 graden gehouden. Aan de kust en in recreatieplassen hangt de temperatuur van het water sterk af van het moment in het jaar. In augustus is het water doorgaans veel warmer dan in mei of juni.
Bij warm water zetten je bloedvaten juist uit, waardoor gifstoffen makkelijker en sneller verdwijnen. Een goede temperatuur voor drinkwater ligt tussen de 10 en 15 graden. Met deze temperatuur verlaat het water sneller de maag en wordt het sneller in je lichaam opgenomen. Dus zorg dat je water dus niet te koud drinkt.
Onze meest favoriete en goedkope manier om een zwembad te verwarmen is met zonne-energie. We hebben hiervoor verschillende producten, zoals onze solarmatten. Deze matten leg je in de tuin en het water van de pomp gaat hier doorheen. De zon warmt het water in de buizen op en dit komt dan verwarmd terug.
Zonder adequate afdekking is het zinloos om uw bad te verwarmen. Bovendien houdt een zomerzeil of noppenfolie het zonlicht effectief tegen. Dit is belangrijk als u chloor gebruikt voor de desinfectie van uw water. De UV stralen van de zon hebben een negatief effect op het chloor in uw bad en breken het geleidelijk af.
Rechtstreeks het zwembad verwarmen doe je het beste met zonnecollectoren. Solar collectoren vangen zonlicht op en geven de warmte af aan het zwembadwater. Zonnecollectoren worden aangesloten aan de pomp van het zwembad. Vervolgens kan de pomp het warme water snel in het zwembad verspreiden.
Openwater zwemmen in koud water is wel degelijk heel goed voor je. Uiteindelijk versterkt het namelijk je immuunsysteem. Je lichaam wordt sterker. Het werkt ontstekingsremmend, en zorgt voor een betere doorbloeding.
In de winter koelt het water af tot net boven het vriespunt. Tegen het eind van de zomer wordt het water echter maar liefst 20 graden celcius! Op deze pagina worden de watertemperaturen weergegeven zoals die op een aantal meetpunten verzameld worden.
Afhankelijk van de zwembad grootte en buitentemperatuur, duurt het ongeveer 2 tot 7 dagen tot je zwembad 25 graden is door elektrische verwarming.
Kan je baby al zitten of staan dan is het natuurlijk leuk om kennis te maken met het water. Maar let op: de zee kan verraderlijk zijn. Laat je kind nooit alleen en zorg dat je baby een zwemvestje of zwemvleugeltjes om heeft zodat het hoofdje altijd boven water blijft.
Vanaf wanneer mag een baby zwemmen? Over het algemeen wordt geadviseerd om te wachten tot je kindje minimaal 3 maanden oud is, dan kunnen de meeste baby's zichzelf goed op temperatuur houden.
Over het algemeen wordt maximaal 30 minuten aangehouden voor babyzwemmen. Begin je net met babyzwemmen? Dan is 15 – 20 minuten zwemmen vaak al genoeg. Voor een klein kindje kunnen alle nieuwe prikkels in het zwembad erg intensief zijn.