In de Verenigde Staten is juli de warmste maand met 30°C en de meeste koude maand is 4°C in januari. De gemiddelde watertemperatuur ligt rond de 14°C.
De zomers (juni-augustus) vochtig en warm met een gemiddelde temperatuur van 25°C.
In Noordoost-Amerika is er sprake van een warm en vochtig continentaal klimaat. In de zomermaanden is het vaak droog en soms zeer warm met temperaturen regelmatig boven 30 graden. In de winter kan het soms ontzettend koud worden met regionaal een dik pak sneeuw en temperaturen ruim beneden -10 graden.
In Death Valley in Californië, ook wel gekend als de heetste plek in de VS, werd vrijdag een temperatuur van 54,4 graden gemeten. Dat is mogelijk de hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde.
Het grootste gedeelte van het land heeft een landklimaat. In Alaska heerst een poolklimaat, rondom Arizona een woestijnklimaat en rondom Florida en Hawaï een tropisch klimaat.
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten.
In de stad Anchorage van Amerika's koudste staat Alaska is gisteren een recordtemperatuur gemeten van 32,2 graden. Het is de hoogste temperatuur die ooit werd gemeten in de ruim honderd jaar dat er statistieken worden bijgehouden.
Seizoenen. Grote delen van de Verenigde Staten hebben net als in West-Europa vier seizoenen. Omdat de VS op het noordelijk halfrond ligt is het midden in het jaar zomer en aan het einde en begin van het jaar winter.
Hierbij geldt dat het voor- en najaar het meeste aantrekkelijk zijn. In de maanden april, mei en juni en september en oktober is de temperatuur aangenaam en reizen er minder toeristen. Tijdens de maanden juli en augustus is het niet alleen druk qua toeristen, maar kunnen de temperaturen ook flink oplopen.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso. Er is ook nog eens genoeg te beleven in het Zuid-Amerikaanse land.
De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.
New York City heeft een gematigd zeeklimaat, met warme zomers en gemiddeld vrij milde winters. Onder de aanvoer van koude poollucht die via een arctische stroming New York bereikt, kan het in de wintermaanden soms extreem koud worden, met temperaturen die ruim onder de min tien graden kunnen dalen.
Miami is dé winterzon van Amerika. Het heerlijke subtropische klimaat zorgt voor warme winters vol zon en voor nog warmere zomers, met op zijn tijd een verkoelende bui. Niet voor niets heeft deze miljoenenstad een Caribische uitstraling en heeft het strand het hele jaar door een enorme aantrekkingskracht op bezoekers.
Miami, Florida
Miami is de zonnigste winterstad van Amerika. Sterker nog – de wintermaanden zijn misschien wel de beste tijd om de stad in zuidoostelijk Florida t bezoeken. Tussen december en maart is het er namelijk een stuk aangenamer dan in de zomer. Dit dankzij het gebrek aan luchtvochtigheid.
Met uitzondering van het noorden zijn de seizoenen in Australië precies tegenovergesteld van de seizoenen in Nederland. Australië ligt namelijk op het zuidelijk halfrond, waardoor de zomer van december tot februari is en de winter van juni tot augustus.
De beste tijd om New York City te bezoeken is tussen april en oktober. In de lente (april tot en met juni) en in de herfst (september en oktober) is het warm en aangenaam weer met temperaturen tussen de 10°C en 20°C. In de zomer kan het in New York goed warm worden, met temperaturen tot boven de 35°C.
New York kent een echte winter met temperaturen van rond of onder het vriespunt. Deze temperatuur wordt 's nachts ook behaald in Las Vegas en de Grand Canyon. In delen van Florida en California worden nog altijd temperaturen van boven 20 graden gemeten in januari.
We raden je aan om zeker 5 à 6 volle dagen te spenderen in New York. Zo heb je genoeg tijd om alle bezienswaardigheden te gaan bezichtigen en wat rond te hangen in Central Park.
Los Angeles bevindt zich in een subtropische klimaatzone. De gemiddelde jaartemperatuur is 18 graden Celsius. In de zomer is het gemiddelde 25 graden Celcius en in de winter is het mild met een gemiddelde temperatuur van 15 graden Celsius. Januari is met 7 graden de koudste maand van het jaar en augustus de warmste.
De Amerikaanse cultuur is er één met multiculturele aspecten. De Angelsaksische invloeden zijn weliswaar overheersend maar niet de enige. Afrikaanse, Oost-Europese, Latijnse en invloeden uit het Verre Oosten zijn te herkennen in het land. Dat maakt het misschien wel zo mooi.
Door de ligging van de stad heerst er het hele jaar droogte en omdat Las Vegas in de regenschaduw van de bergketen Sierra Nevada ligt, valt er zelden regen. In tegenstelling tot andere geliefde vakantiebestemmingen in de Verenigde Staten, heeft Las Vegas geen regenseizoen en geen orkaanseizoen.
Minstens drie maanden per jaar is het in Jakoetsk, in het oosten van Siberië, rond de veertig graden onder nul. Daarmee is dit de koudste stad op aarde. Zeker, er zijn plekken waar het nóg kouder wordt, zoals ruim negenhonderd kilometer verder naar het oosten in het dorpje Ojmjakon (met 500 inwoners).
De reden: de overheersende windrichting op deze breedtegraden is westelijk. In Nederland is dit milde zeelucht, maar in het midden en oosten van Amerika is het juist koude continentale lucht. Om echte kou in Nederland te krijgen, moet de windrichting tussen noord en oost liggen. Dat gebeurt weinig.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica.