Bij het lopen met één kruk heeft u de kruk aan de kant van het niet-geopereerde of behandelde been. Het geopereerde been en de kruk gaan tegelijk naar voren. Leun hierbij goed op de kruk. Met het andere been maakt u een stap vooruit tot aan het geopereerde been of iets daar voorbij.
Met 1 kruk U gebruikt hierbij de kruk aan uw goede zijde. Dus wanneer u last heeft van uw rechter been neemt u de linker kruk. Plaatst het aangedane been met de kruk tegelijkertijd naar voren. Zet vervolgens het goede been er een staplengte voorbij.
Het vol steunen op krukken is zwaar voor de schouders, armen en handen. Anatomisch gevormde handvatten ondersteunen de hand beter en dat kan pijnklachten in de handen voorkomen.
Ga goed rechtop staan met in elke hand een kruk. Kom met het geopereerde been niet op de vloer. Zet beide krukken tegelijk een stukje naar voren. Breng het geopereerde been naar voren en maak tegelijkertijd een stap met het niet geopereerde been, zodat u tussen of iets voorbij de krukken uit komt.
Uw kunstheup zit direct na de operatie vast en u mag er volledig op steunen of staan. Het gebied waar u geopereerd bent, moet weer genezen en sterk worden. Blijf daarom minimaal de eerste 2 weken na de operatie met 2 krukken of een rollator lopen, ook als u al zonder ondersteuning kunt lopen.
Elleboogkrukken | Loopkrukken Kopen | Al Verkrijgbaar Vanaf €12,99!
Thuiszorgwinkel. De krukken worden aan u uitgeleend via de thuiszorgwinkel Vegro. Op www.vegro.nl vindt u het complete assortiment hulpmiddelen en de adressen van de thuiszorgwinkels bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u gratis contact opnemen met de klantenservice: 0800 288 77 66 (gratis).
De eerste tijd na de operatie loop je met krukken. De knieprothese zelf is stabiel en kan je meteen volledig belasten. De wond echter moet genezen, en geeft pijn bij belasten. Om te voorkomen dat je door de pijn je door je been laat zakken, heb je krukken nodig.
Patiënten met een totale knieprothese dienen tot minimaal zes weken na de operatie een loophulpmiddel te gebruiken. Wanneer je krukken gebruikt, dien je vier weken twee krukken te gebruiken en daarna nog twee weken één kruk. Deze kruk dien je dan aan de niet‐geopereerde zijde te plaatsen.
Indien nodig krijgt u een verwijzing voor de fysiotherapeut voor ondersteuning bij het herstel. De meeste mensen kunnen na 8 tot 12 weken weer normaal lopen.
Houd de wandelstok in de hand aan de kant van je goede been. Dit gaat misschien tegen je gevoel in, maar het is waar. Heb je last van je linkerbeen, dan houd je de wandelstok in je rechterhand. Als je last hebt van je rechterbeen, houd dan de wandelstok in je linkerhand.
U mag belasten op geleide van de pijn. Langzaam verhogen Indien afgesproken, gaat u gedurende de periode dat u loopgips heeft het gewicht op uw gipsbeen langzaam verhogen, afhankelijk van de pijn. Met kruk(ken) lopen Als u met ruim de helft van uw eigen lichaamsgewicht mag belasten, kunt u met één kruk gaan lopen.
U mag met gips om uw been en arm niet autorijden, fietsen of een scooter besturen. Dit kan verzekeringstechnisch gevolgen voor u hebben.
Niet alleen rolstoelen en krukken kunt u lenen via de thuiszorgwinkel, maar ook bijvoorbeeld rollators, looprekken, douchestoelen of ziekenhuisbedden.
Gratis hulpmiddelen lenen bij Vegro
Jouw zorgverzekeraar vergoedt dan namelijk de hulpmiddelen via de zorgverzekeringswet.
50% of volledig belast lopen met krukken
U steunt op elk been 50% als u beide benen evenveel belast. Als u het been volledig mag belasten, heeft u eigenlijk geen krukken nodig. Maar soms is dat wel fijn omdat u nog pijn hebt aan het been.
Bol.com heeft diverse krukken in verschillende modellen en kleuren. We hebben ellenboogkrukken met anatomische grepen die zorgen voor extra comfort. Loopkrukken met gesloten manchetten zodat deze loopkruk aan de onderarm blijft zodat de armen vrij te bewegen zijn.
Reken erop dat u 4 tot 6 weken met krukken loopt. Daarna duurt het nog 3 tot 9 maanden voordat u weer helemaal hersteld bent. Overleg met uw chirurg en bedrijfsarts wanneer u weer kunt beginnen met werken en hoeveel uren per week.
De eerste 6 weken na de operatie is het risico van luxatie (het uit de kom schieten) van de heup het grootst. Om dit te voorkomen mag u de volgende bewegingen absoluut niet maken: het geopereerde been over het andere been heen leggen. geen gecombineerde bewegingen maken.
Je mag de eerste zes weken niet bukken of hurken, om te voorkomen dat de heup luxeert.
Als u voor de operatie ook regelmatig fietste mag u ongeveer zes weken na de operatie weer gaan fietsen. U moet wel weer voldoende controle over uw been hebben en u moet zich zeker goed genoeg voelen om te fietsen. Gebruik bij voorkeur een damesfiets vanwege de lage instap. Oefenen op een hometrainer is aan te raden.
U slaapt het veiligst op uw rug, met een dik kussen tussen de benen. Wij adviseren u dit de eerste zes weken te doen. Is slapen op de rug voor u erg lastig of onplezierig, dan kunt u na twee weken ook op uw zij slapen, met een groot, stevig en dik kussen tussen uw knieën geklemd.