Hoe waarschuwen banken tegen phishing?

Bezoek de websites van Veilig Bankieren en de Fraude Helpdesk voor tips om je te wapenen tegen betaalfraude, phishing en andere vormen van oplichting. Op de websites www.veiligbankieren.nl en www.fraudehelpdesk.nl wordt voorlichting gegeven over fraude en veiligheid bij bankieren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op afm.nl

Kan je geld terugkrijgen van phishing?

In 2018 is er nochtans een wet ingevoerd die banken verplicht om slachtoffers van online-oplichting integraal terug te betalen. De overheid legt daarmee veel verantwoordelijkheid bij banken: zij moeten ervoor zorgen dat hun systemen niet misbruikt kunnen worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op demorgen.be

Hoe krijg je je geld terug als je bent opgelicht?

Het is een nog vrij onbekende manier om je geld terug te krijgen als je slachtoffer bent geworden van online fraude: de oplichter direct aansprakelijk stellen. Gedupeerden vorderen dan zelf het overgemaakte geld terug en wachten niet op onderzoek door de politie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nos.nl

Wat moet je doen als je slachtoffer bent geworden van phishing?

Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Neem contact op met je bank en laat je rekening blokkeren. Verzamel zoveel mogelijk bewijs van de feiten en noteer alle gegevens van de oplichters (telefoonnummers, namen, websiteadres,...)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.be

Hoe kunnen criminelen je bankrekening plunderen?

Bij identiteitsfraude (id-fraude) misbruiken criminelen persoonlijke gegevens die ze bemachtigen via een online advertentie, social engineering of met een phishing e-mail. Hiermee worden bijvoorbeeld bankrekeningen geopend op uw naam, waarnaar crimineel geld kan worden doorgesluisd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligbankieren.nl

Wie schnell dein Geld mit Phishing weg ist | Dürfen Die Das? | NDR

34 gerelateerde vragen gevonden

Hoe halen criminelen geld van je rekening?

Je bent een geldezel als je je bankpas en pincode uitleent aan criminelen die je bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen, bijvoorbeeld door mensen op te lichten, storten ze op jouw rekening. Dan halen ze het geld eraf met jouw pinpas.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Wat doet de bank bij phishing?

Hoe bestrijden banken phishing? Om phishing tegen te gaan, proberen banken valse afzenders (e-mailadressen of mobiele nummers) en valse websites op te laten sporen en te laten blokkeren. U kunt de banken daarbij helpen door een phishing-bericht waarin een bank wordt nagebootst, zo snel mogelijk te melden bij die bank.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligbankieren.nl

Hoe snel geld van rekening na phishing?

Bent u het slachtoffer van phishing waarbij men uw gegevens heeft kunnen stelen, en heeft men met uw gegevens reeds geld kunnen versluizen, licht dan meteen de bank in. Wacht niet tot de eerstvolgende werkdag, maar probeer via elk mogelijk kanaal de bank te verwittigen zodat men eventuele transacties nog kan blokkeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wanted.law

Waar kan ik melding maken van phishing?

Meld een nepmail of telefoontje
  • Bank of andere instantie. Benader je bank via dit e-mailadres:
  • Fraudehelpdesk. Meld nepmail zoals afpersmail waarbij je geen geld bent kwijtgeraakt bij de Fraudehelpdesk*.
  • Politie. ...
  • Spam. ...
  • *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiliginternetten.nl

Wat doet de politie met internetoplichting?

Wat gebeurt er met mijn aangifte van internetoplichting? Na tien weken krijgt u een e-mail waarin de politie aangeeft of er op dat moment al een onderzoek is gestart. Is dit niet het geval, dan krijgt u hiervan in elk geval na zes maanden een slotbericht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Kan iemand je oplichten als je een Tikkie stuurt?

Tikkiefraude. Bij Tikkiefraude vraagt iemand je tijdens een online aankoop om via betaaldienst Tikkie een klein bedrag over te maken. Zogenaamd bedoeld om je bankgegevens te controleren. Dit is echter een oplichter die via een nepwebsite aan je bank-inloggegevens probeert te komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Waarvan kan ik online aangifte doen?

Waarvan kan ik aangifte doen? U kunt aangifte doen van alle misdrijven die in Nederland zijn gepleegd. Bijvoorbeeld diefstal, internetoplichting, inbraak, fraude, mishandeling of verkrachting.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat als mijn bankrekening gehackt is?

Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Lees ook deze pagina van de politie over cybercrime*. Ben je in het buitenland en is er bijvoorbeeld geld van je rekening gestolen, doe dan aangifte bij de politie in het land waar je bent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiliginternetten.nl

Kan er zomaar geld van je rekening halen?

Bedrijven kunnen geld van uw rekening halen met automatische incasso's. Vaak werkt dat handig, maar soms wordt er onterecht of teveel afgeschreven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op plusonline.nl

Kan bank betaling tegenhouden?

Mogelijk kan je bank de overschrijving nog tegenhouden. Lukt dat niet, dan wil je bank misschien wel contact nemen met de bankinstelling van de begunstigde van de overschrijving. Die kan hem vragen of hij akkoord is het verkeerd ontvangen bedrag terug te storten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op moneytalk.knack.be

Wat gebeurt er als je op een phishing sms klikt?

Via een SMS proberen internetcriminelen je een link met malware te sturen en op deze manier je gegevens te achterhalen. Deze nieuwe vorm van malware wordt Flubot genoemd. Het lijkt erop dat vooral Android telefoons hiervoor kwetsbaar zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op contict.nl

Kan iemand je rekening leeghalen?

Criminelen zijn heel creatief en inventief om wegen te vinden om aan uw bankgegevens te komen. Met die gegevens kunnen ze dan uw rekening leeghalen. En zo is er weer een nieuwe vorm van oplichting opgedoken: bank-aan-huis-oplichting. Een oplichter belt en doet zich voor als iemand van uw bank.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anbo.nl

Kun je een overboeking ongedaan maken?

Heb je een fout nummer ingevoerd? Vraag dan aan je bank of ze het geld kunnen terughalen. Jouw bank neemt contact op met de bank waar de ontvanger de rekening heeft. Die bank vraagt de ontvanger om het geld weer terug over te maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Kan je spaarrekening gehackt worden?

Een listige moderne variant van de bankoverval is hacken. Digitale bankrovers kunnen computers besmetten met een virus en op die manier de beveiligde omgeving van internetbankieren overnemen. Op die manier kan een bankrekening van een nietsvermoedende rekeninghouder worden geplunderd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hupkesadvocaten.nl

Hoe lang mag een bank je rekening blokkeren?

In het geval van een bankblokkade kan je geen bankrekening, betaalrekening of hypotheek meer afsluiten bij financiële instellingen. Dit kan aanhouden voor een periode van maximaal acht jaar. Daarnaast mag de bank de klantrelatie opzeggen bij het vermoeden van vertrouwensbreuk door bijvoorbeeld fraude.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op saillant.nl

Is het veilig om je bankrekeningnummer te mailen?

De bescherming tegen virussen is een breder onderwerp dat hier niet op zijn plaats is. De verzending van je rekeningnummer via e-mail heeft immers weinig met virussen te maken. Globaal genomen is het geven van je rekeningnummer via e-mail ongevaarlijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ikhebeenvraag.be

Kan Bankapp gehackt worden?

Elke bank app, van iedere Nederlandse bank, is onder andere beveiligd met een unieke verificatiecode. Alleen met die persoonlijke code is de betaalrekening toegankelijk. Er is dan ook geen enkel geval bekend van fraude als gevolg van het gebruik van een bankapp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligbankieren.nl

Wat kan iemand met mijn rekeningnummer en naam?

Wat iemand met jouw bankrekeningnummer kan doen, is het afsluiten van een abonnementen en het aangaan van aankopen waarvoor een machtiging wordt afgegeven. In de praktijk blijkt hier door bedrijven nog erg weinig controle op te worden toegepast.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op goedkoopstebankrekening.nl

Wat doet een Bonker?

'Bonkers' zijn met andere woorden mensen die toegang hebben tot online bankgegevens van anderen en op zoek zijn naar manieren om de virtuele valuta om te zetten in con- tant geld. Het cashen van dit geld gebeurt door zogenaamde 'geld- ezels' (Leukfeldt 2014, p. 239-241).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op repub.eur.nl

Hoe kan ik mijn bankrekening beter beveiligen?

De 5 veiligheidsregels
  1. Houd uw beveiligingscodes. Beveiligingscodes. ...
  2. Zorg ervoor dat uw (digitale) betaalpas nooit door een ander gebruikt wordt.
  3. Beveilig de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken.
  4. Controleer regelmatig uw betaalrekening.
  5. Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op abnamro.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Hoeveel doven zijn er?
Volgende artikel  
Wat is de bijzonderste steen?