Zelf kunt u niet veel doen om uw bloedcellen op peil te houden. Als uw witte bloedcellen héél laag staan zoals na een stamceltransplantatie of een behandeling voor leukemie, kan u het advies krijgen om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden om het risico op een infectie te verminderen.
Vitaminen B6, B11 en B12
Alle B-vitaminen zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Ze versterken het immuunsysteem, ze zorgen namelijk voor de aanmaak van witte bloedcellen. In voeding komt foliumzuur (B11) vooral voor in groene groente.
Juist die witte bloedcellen gaan indringers te lijf. Dit laat zien dat voldoende vitamine B6 belangrijk is voor een optimale functie van het immuunsysteem. Waar zit het in? Vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten.
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Een bacteriële infectie bij iemand met een ernstig neutrofielentekort wordt behandeld met breedwerkende antibiotica. Soms dient de arts groeifactoren toe die de aanmaak van witte bloedcellen stimuleren. Cortisone kan helpen bij immuunziekten.
Kinderen hebben vaak een verminderd aantal witte bloedcellen. In de meeste van deze gevallen is het aantal neutrofielen minder dan 1,0 x 1,9/l. Men spreekt dan van neutropenie. De oorzaak kan een ziekte of een verminderde aanmaak in het beenmerg zijn.
Na een chemokuur: meestal 10 tot 14 dagen. Na een beenmergtransplantatie: tot het beenmerg zelf voldoende witte bloedcellen aanmaakt. Bij witte bloedceldonatie: meestal 4 tot 7 dagen.
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Witte bloedcellen worden aangemaakt in je beenmerg of lymfeweefsel. Bij volwassenen beperkt zich dit met name tot het beenmerg in het borstbeen, de ribben en de schedelbotten. Na de aanmaak worden de witte bloedcellen opgeslagen en afgescheiden als het lichaam ze nodig heeft.
Vitamine C, vitamine D (zie hierboven) en het mineraal zink zijn heel belangrijk om infecties te bestrijden en het immuunsysteem te ondersteunen. Vitamine C stimuleert de aanmaak van lymfocyten en helpt het immuunsysteem bij de herkenning van pathogenen.
U ernstige bloedarmoede wanneer u veel van klachten heeft of uw Hb-gehalte lager is dan 6,2.
Praktische adviezen voor een energie- en eiwitrijke voeding
Probeer minimaal 6 keer per dag iets te eten. Sla geen maaltijden over. Varieer zoveel mogelijk: wissel zoete, zure of hartige gerechten, warme en koude gerechten regelmatig af. Neem rustig de tijd om te eten, kauw goed.
Bij leukemie bijvoorbeeld geeft het bloedonderzoek een abnormale stijging van het aantal witte bloedlichaampjes weer, maar ook een daling van het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes.
Een normaal hemoglobinegehalte ligt bij mannen tussen de 8,5 en 11 millimolen per liter en bij vrouwen tussen de 7,5 en 10 millimolen per liter. Bij zwangere vrouwen mag de waarde na 30 tot 32 weken zwangerschap 6,3 millimolen per liter zijn.
Leukemie is niet te genezen door een operatie, doordat de witte bloedcellen zich in het bloed verspreiden door het hele lichaam. Vaak wordt leukemie behandeld met bestraling en chemotherapie. Ook kun je een beenmergtransplantatie of stamceltransplantatie krijgen.
Sommige bloedwaarden kunnen door chemotherapie lager worden, bijvoorbeeld het aantal rode bloedcellen, het aantal witte bloedcellen of het aantal bloedplaatjes. Hoe laag je bloedwaarden zullen zakken en wanneer dat gebeurt, hangt onder andere af van de soort en de hoeveelheid chemotherapie die je krijgt.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg (het binnenste van je botten). Als de cellen rijp zijn, zwermen ze uit naar de bloedbaan waar ze door het plasma vervoerd worden door het lichaam. Eenmaal in de bloedbaan hebben bloedcellen een beperkte levensduur.
granulocyten: witte bloedcellen met granulen, die verder worden onderverdeeld in basofiele granulocyten, neutrofiele granulocyten en eosinofiele granulocyten. agranulocyten: witte bloedcellen zonder granulen, die verder worden onderverdeeld in lymfocyten, monocyten en macrofagen.
Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden. Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn.
De woekering van abnormale witte bloedcellen komt vooral tot uiting in: zwelling van de lever, de milt en de lymfeklieren. bot- of gewrichtspijn, zozeer zelfs dat het kind mank gaat lopen (dit is te wijten aan de woekering van leukemische cellen in het betrokken beenmerg)
Meest voorkomende symptomen
Toename van infecties door verminderde afweer; Zwaar of pijnlijk gevoel in de bovenbuik door een vergrote lever en/of milt; Vergrote lymfeklieren, die meestal niet pijnlijk zijn; Jeuk.
De uitslag geeft aan hoeveel CRP er in uw bloed aanwezig is. Normaal is deze waarde kleiner dan 10. Een verhoging wijst op een ontsteking in uw lichaam. Als er een verdenking bestaat op een longontsteking dan wordt er bij waarden van 100 of groter meestal overgegaan tot het voorschrijven van een antibioticum.