Vul je moestuinbak met grondVul je moestuin tot ongeveer 2 centimeter van de rand. Groenten groeien het best in luchtige, voedzame grond. Een mengsel van potgrond en bodemverbeteraar is ideaal voor je groenten: Het maakt de bodem kruimelig.
Eenmaal je de (verhoogde) moestuinbak hebt opgebouwd, kan je beginnen met de opvulling ervan. Deze bestaat uit organische materialen zoals houtsnippers, een bodemverbeteraar en een voedselrijke potgrond die laag voor laag in de moestuinbak worden aangebracht.
Naast het gebruik van een goede grond/bodem in de moestuinbak is het aan te bevelen om de bak te bekleden met worteldoek. Worteldoek zorgt voor minder uitspoeling, minder doorgroei van onkruiden en zorgt ervoor dat je (houten)bak een langere levensduur heeft.
Vul je bak met een laag van ongeveer 18-20 cm. Wees in ieder geval niet te zuinig: de Makkelijke Moestuinmix zakt tijdens het gebruik altijd nog wat in. (Bestel je een bak inclusief mix van ons, dan is dat precies genoeg.) Wil je snel daarna gaan zaaien, maak dan tijdens het vullen de mix meteen vochtig.
Vul één of meerdere potten en bakken met potgrond die voor een goede drainage zorgt. Een goede potgrond zorgt voor een snelle inworteling, een continue groei en bevat bovendien extra sporenelementen voor gezonde planten. Voorzie per pot of bak een 3-tal planten en vul terug op met potgrond.
Stel, de bak is 30 centimeter breed, 30 centimeter hoog en 30 centimeter lang, dan is de rekensom: 30 x 30 x 30. Het totaal is dan 27000. Dit deel je door 1000. Je heeft dus 27 liter potgrond nodig.
een grote pot of een plantenbak. Zet bij voorkeur planten bij elkaar die dezelfde verzorging vragen: mediterrane kruiden als rozemarijn, tijm, lavendel, oregano en salie kunnen prima bij elkaar in een pot. Deze kruiden willen graag volle zon, veel warmte en niet teveel water.
Allereerst houdt worteldoek het onkruid tegen dat van onderaf je moestuin ingroeit. Je groenten krijgen zo voldoende kans om op te groeien zonder overwoekerd te worden door onkruid. Je hoeft ook veel minder te schoffelen. Je houdt zo meer tijd over om voor je plantjes te zorgen.
Reken op ongeveer 80 liter hydrokorrels. Je kunt alleen potgrond gebruiken in je moestuinbak, maar met extra bodemverbeteraar erbij droogt de grond minder snel uit. Meng 140 liter biologische bodemverbeteraar (voor groenten) met 120 liter biologische potgrond voor groenten.
Een standaard moestuinbak is 120 x 120 cm en is ongeveer 20 cm diep.
De beste grond die geschikt is voor een moestuin bevat veel compost en organisch materiaal, zoals gecomposteerde bladeren en gemalen of versnipperde boomschors. De tuinaarde moet niet te zanderig of te dicht zijn. Water moet goed de kans krijgen om er gemakkelijk doorheen te stromen.
Moestuinbak als plantenbak
Een plantenbak moet minstens 30 cm diep zijn om voldoende grond te hebben voor de wortels van de planten. Je moet er ook voor zorgen dat de bak niet te veel in de wind staat, want dit kan de planten uitdrogen of beschadigen.
Die moestuinbakken staan bovenop je bestaande grond, tegels of grasveld en vul je met Makkelijke Moestuinmix. Deze aardemix heeft alles in zich wat planten nodig hebben: het bevat natuurlijke voeding, blijft lekker rul en luchtig en houdt goed vocht vast.
Makkelijke gewassen zijn o.a. courgette, lente-ui, radijzen, erwten, sla, snijbiet, boontjes en peulen. Heb je de smaak volledig te pakken? Dan kan je bloemkool, tomaten, paprika, witloof of knolselder eens proberen. Hou ook altijd rekening met de periode waarin je de zaadjes of plantjes mag planten en kan oogsten.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Dagelijks krijgen wij de vraag, wat is het verschil tussen worteldoek en gronddoek? Het antwoord is vrij simpel en kort! Het is alleen de naam die anders is. Het worteldoek en gronddoek wat wij verkopen is dan ook precies hetzelde en laat water door en het houd onkruid tegen.
Je kunt een stabilisatiedoek in plaats van een worteldoek onder het kunstgras leggen.
Het is van belang om te zorgen voor een goede voeding van uw moestuin, dit doet u met behulp van moestuin potgrond. Naast water hebben uw groenten en gewassen namelijk ook voeding nodig om goed te kunnen groeien.
Zand. Om tot een afwaterende structuur te komen neem je een zandmengsel van ongelijke korrelgrootte, zoals brekerzand, rijnzand/rivierzand, of metselzand. Dus geen speelzand o.i.d. met een korrelgrootte die te uniform is, want daarmee krijg je dichtgeslagen i.p.v. drainerende grond.
Munt moet alleen
Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving. Plant je munt dus apart voor de puurste smaak.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden.
In een grote bloembak kun je bijvoorbeeld een fraaie boom planten, zoals een olijfboom of een plataan. Een amberboom als struik (Liquidambar styraciflua) krijgt schitterende herfstkleuren en is daarom ook een goede keus.
Wat is de Makkelijke Moestuinmix? De Makkelijke Moestuinmix is een mengsel van voedzame compost, vezels (zoals van bruinveen, cocopeat en houtvezels), bufferende klei en organische voedingsstoffen.