Een bruin ei kost 7 à 8 cent meer dan een wit ei. Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen.
Reken even mee: Voor een opgekweekte legkip betaalt de producent 4,50 euro. Die legt in haar leven ongeveer 400 eieren. Dat betekent dat een ei grof geschat iets meer dan 1 eurocent kost.
Boer flink goedkoper dan supers
Uit de prijs-scan van Lekkerder blijkt verder dat gangbare eieren in april 2023 bij de boer gemiddeld 2,61 euro per doos van 10 kosten en eieren die biologisch zijn, gemiddeld 3,38 euro.
Als je in de supermarkt voor een doosje met tien eieren €2,24 betaalt, gaat er €0,80 naar de boer. Daarvan moet hij alles betalen, zoals het voer, de mest, de elektriciteit, de huisvesting en de arbeid. De overige €1,44 gaat naar de andere schakels in de keten: het transport, het inpakstation en de supermarkt.
Dit kosten eieren in 2023
Een eitje hoort bij Pasen: om ze te verven of versieren, te verstoppen of om simpelweg een lekker ontbijtje op tafel te zetten. Gemiddeld zijn eieren 4 cent per stuk in prijs gestegen ten opzichte van vorig jaar, toen je bij Plus 10 witte M scharreleieren voor maar € 1,66 kocht.
Een ei (60 g) levert ongeveer 90 kcal.
In de Europese Unie zijn eieren in een jaar tijd ruim 30 procent duurder geworden, in de Verenigde Staten zelfs 55 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De hoge prijs komt met name door de sterk gestegen kosten van kippenvoer en een tekort aan eieren.
Hoelang blijven eieren goed? Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
„Een doosje met tien scharreleieren kost momenteel gemiddeld 3,10 euro en is daarmee duurder dan een doosje met tien vrije uitloop eieren, dat gemiddeld 2,49 euro kost.
Koop je eieren in de supermarkt? Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer. In de buurtwinkel of op de markt kun je ook nog kooi-eieren aantreffen.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Goed voor je, ongeacht je leeftijd! Zo zitten er veel voedingsstoffen in die je lichaam goed kan gebruiken, denk aan mineralen als ijzer, fosfor, seleen en zink. Maar ook onmisbare B-vitamines en vitamine A en D zijn te vinden in een ei.
Een ei (zonder schil) weegt tussen de 55 en 75 gram en bevat tussen de 6.77 en 9,23 gram eiwit. De eidooier bestaat (afhankelijk dus van het gewicht van het ei) tussen de 3,1 en 4,2 gram eiwit. De hoeveelheid eiwit (het witte gedeelte) van een ei bevat tussen de 6,77 en 9,23 eiwit.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Ja, eieren bevatten veel voedingsstoffen. Ze bevatten naast vetten en eiwitten ook ijzer, vitamine B12, D, A en B2, plus foliumzuur en mineralen als fosfor, seleen, ijzer en zink. Ze passen in een gezond voedingspatroon.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Witte eieren kosten in de supermarkt stukken minder dan bruine eieren. Tot wel acht cent per stuk goedkoper.
De watertest
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Volgens Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) kost het pluimveehouders ongeveer 5000 euro per week als vrije-uitloopeieren als scharreleieren moeten worden verkocht.
De prijs van eieren begin 2023 is historisch hoog. Dat komt vooral door de sterk gestegen kosten van kippenvoer. Maar ook is het aanbod van eieren kleiner door de vogelgriep, wat ook weer de prijs raakt.
Waar de gemiddelde sierkip ongeveer 100 tot 150 eieren per jaar legt, spant een legkip de kroon met een gemiddelde van 300 eieren per jaar!