Maak de Arabische koffie: breng 2 el koffiepoeder met 300 ml water aan de kook, zodra het begint te pruttelen, vuur laag en al roerende 3-4 keer aan de kook laten komen. Door het roeren zakt het weer af. Laat de koffie afkoelen.
Tegenwoordig kan men ook Arabische of andere versgemalen koffie in Nederland krijgen. Vul een Arabisch koffiekannetje met 3/4 deciliter water, 2 volle theelepels donker gebrande koffie, eventueel fijngemalen kardemom en suiker naar smaak.
Doe het water in een Turkse koffiepot, voeg de suiker en het koffiepoeder toe, en roer voorzichtig. Zet de koffiepot op het fornuis en breng het aan de kook. Wanneer de koffie begint te borrelen en aan de bovenkant schuimig is, verwijder de koffie dan van het fornuis.
Het woord koffie is afgeleid van het Arabische qahwa, in pre-islamitische gedichten een woord voor wijn.
Er worden echter maar twee soorten voornamelijk geproduceerd voor consumptie. Het gaat hier om de Arabica en Robusta koffiebonen.
De koffieplant is ergens in de tiende of elfde eeuw in Ethiopië ontdekt. Daar begonnen de eerste mensen koffie te drinken. Het zwarte goud verspreidde zich in de vijftiende eeuw naar Jemen, waar de koffieplanten groeiden. Een eeuw later werd er koffie gedronken in Perzië, Egypte, Syrië en Turkije.
Idealiter gebruik je een demitasse, een kopje van 60-90 ml inhoud. Schenk twee keer de inhoud van het kopje aan water in de briki. Voeg hier twee flinke theelepels Griekse koffie aan toe. Voeg vervolgens naar smaak suiker toe, twee theelepels suiker is genoeg voor een 'metrio' (gemiddeld zoete) koffie.
Het wordt gemaakt van oploskoffie, suiker, ijsblokjes en water (melk kan naar wens worden toegevoegd). Heel simpel en per toeval uitgevonden in 1957 op de Internationale Beurs in Thessaloniki toen een medewerker van Nestlé geen warm water kon vinden, maar toch zin had in een kopje koffie. Een drank van Griekse origine.
Kopi tubruk, een sterke koffie waarbij je kokend water rechtstreeks op de koffie schenkt.
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.
Een standaard gebrouwde koffie bevat gemiddeld 95 mg cafeïne per kopje, een latte of een dubbele espresso heeft ongeveer 120 mg cafeïne per kopje, en sommige koffiesoorten met een nog hoger cafeïnegehalte, zoals cold brew of Turkse koffie, kunnen tot wel 200 mg cafeïne bevatten.
Turkse koffie is, in verhouding met gewone koffie, kort gebrand en zeer fijn gemalen. De koffie wordt samen met eenzelfde hoeveelheid suiker in een cezve gedaan. Hier wordt water aan toegevoegd en het geheel wordt langzaam tot vlak onder het kookpunt gebracht. De koffie moet niet koken.
Een koude kop koffie is overigens ook ongezonder dan een verse, hete kop. Volgens onderzoekers aan de Thomas Jefferson University en Philadelphia University in de Verenigde Staten zitten er in koude koffie veel minder antioxidanten, en laat die antioxidanten net datgene zijn wat koffiedrinken gezond maakt.
Het Frappuccino drankje is gebaseerde op een ijs cappuccino en wordt soms aangevuld met slagroom. Een Frappuccino zal espresso, koffie, slagroom, zoetstoffen en melk bevatten.
Turkse koffie heeft veel voordelen voor je gezondheid, het is een geweldige antioxidant. Houdt het cholesterolniveau in je bloed onder controle, vermindert het risico op kanker en dient als pijnstiller voor hoofdpijn.
Italian coffee (Nederlands: Italiaanse koffie) is een drank op basis van hete koffie. De bereidingswijze is hetzelfde als Irish coffee maar in de plaats van whisky wordt er Italiaanse amaretto gebruikt. Vanwege het zoet in de likeur wordt er geen suiker extra aan toegevoegd.
Typische Bosnisch eten
Een bekend gerecht is lam aan het spit, dat je op veel plekken in het land kan kopen. Ook cevapcici is een geliefd gerecht. Dit rundworstjes zonder vel die zijn gegrild. De pita kom je bij veel gerechten tegen en wordt ook als typisch Bosnisch gezien.
Kopi Luwak is de duurste koffie ter wereld. Deze uit Indonesië afkomstige koffie (kopi) kost tussen de € 90,- en € 450,- per 500 gram en wordt daarom ook wel de kaviaar onder de koffiesoorten genoemd. Maar waarom is deze koffie zo duur en wat maakt het zo speciaal?
Via het Turkse kahve zijn de woorden koffie en café te herleiden tot het Arabische woord qahwa. Het woord qahwa, dat oorspronkelijk "wijn" of "kracht" betekende, kan zelf afgeleid zijn van de naam van het Ethiopische Koninkrijk Kaffa, waar de koffie oorspronkelijk vandaan kwam.
Smaak van Arabica en Robusta
De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Koffie van 100% Arabica bonen wordt door veel consumenten gezien als lekkere koffie door de verfijnde smaak. De smaak van Robusta bonen zijn stevig en krachtig en daarbij ook meer bitter.