Wortelen kan je ook bewaren in de diepvries. Snijd de groenten eerst in reepjes of plakjes.Blancheer ze daarna voor je ze in een gesloten (diepvries)zakje stopt. Op deze manier kan je wortelen bij een temperatuur van -18°C tot 12 maanden bewaren.
Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in. Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt. Als je ze eerst laat ontdooien, gaan ze bederven.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
Antwoord: Wortelen kunnen het beste vers gevoerd worden. Bevroren wortelen die weer ontdooien krijgen zeer snel rottingsverschijnselen, wat koliek of diarree kan veroorzaken. Het voeren van bevroren of ontdooide wortelen kan gevaarlijk zijn, dus dit kan het beste vermeden worden.
Bewaar winterpeen niet in de koelkast, dan is de peen korter houdbaar (ca. 7 dagen). Winterpeen kun je na 2-4 minuten blancheren tot 12 maanden in een goed gesloten plastic zakje in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers! Een krop sla kun je een aantal dagen langer bewaren door hem in vochtig keukenpapier te wikkelen en in de koelkast te bewaren.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Invriezen moet zo snel mogelijk en op een zo laag mogelijke temperatuur gebeuren, namelijk bij -24°C. De bewaartemperatuur in de diepvriezer bedraagt -18°C. Bij sommige diepvriezers kan de capaciteit tijdelijk worden verhoogd om het invriesproces te versnellen.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
Na het bereiden de hutspot op kamertemperatuur laten afkoelen. Maak kleine porties en verdeel deze over luchtdichte diepvriesbakjes. Label de verpakking met datum en ingrediënten m.b.v. diepvriesetiketten. Plaats achterin de diepvries bij -18°C voor maximaal 2 maanden.
Kun je gekookte wortels invriezen? Dat is mogelijk, maar als je smaak- en textuur wilt behouden kun je wortels beter alleen blancheren voor het invriezen.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Je kunt (bijna) alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Dit houdt in dat je de groenten kort in kokend water legt en daarna gelijk met ijskoud water afspoelt waardoor het kookproces wordt onderbroken.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Laat producten snel afkoelen
Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product. Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Broodzakjes en plastic tassen
Naast vershoud- en zilverfolie gebruiken sommige mensen ook boterhamzakjes voor het invriezen. Dat is geen goed idee, meent het NCHFP. Dit soort zakjes zijn te dun en breken daardoor tijdens het bevriezingsproces.
De beste groenten om te overwegen voor invriezen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortelen, sperziebonen, pompoen en wintergroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet. Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
De tweede optie is om de wortels van tevoren te schillen, maar nog niet te garen. Bewaar je geschilde wortels in vershoudfolie. De wortels kunnen iets lichter worden van kleur doordat je ze bewaart.
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Wortel bereiden & bewaren
Bospeen is ongeveer 4 dagen in de koelkast houdbaar. Worteltjes zonder loof blijven wel een tot twee weken goed in de koelkast.